Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bijelom Polju: "Lijek koji nema zamjenu..."

Akciju je organizovala Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje, u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta i Klubom dobrovoljnih davalaca krvi
415 pregleda 0 komentar(a)
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bijelom Polju, Foto: Davaoci krvi, Bijelo Polje
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bijelom Polju, Foto: Davaoci krvi, Bijelo Polje

Tokom velike akcije dobrovoljnog davanja krvi u Bijelom Polju, od 32 prijavljena, njih 24 je danas na odjeljenju transfuzije bjelopoljske bolnice darivalo krv.

Akciju je organizovala Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje, u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta i Klubom dobrovoljnih davalaca krvi.

Predstavnik opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje Mašan Živković je kazao da je u pitanju sada već tradicionalna akcija.

“Raduje nas činjenica što iz godine u godinu raste broj dobrovoljnih davalaca krvi. Kada govorimo o broju davalaca u našem gradu moram istaći da je prošla godina bila izuzetno uspješna i da je povećan broj uzetih jedinica krvi. U ovoj godini očekujemo još više uzetih jedinica krvi koje će biti dovoljne da podmire potrebe svih onih kojima je ova dragocjena tečnost potrebna”, kazao je Živković, dodajući da je to prva akcija u ovoj godini, a da ih je planirano više od 20.

Pored toga, kako je naveo, tu su i manje akcije kada dobrovoljne davaoce pozivamo da bi obezbijedili količine krvi koja je nekom hitno potrebna i kaga građani nisu u mogućnosti da je obezbijede na drugi način.

“Kako svi znamo da krv nema alternativu, to je lijek koji nema zamjenu i ne može ga proizvesti ni jedna fabrika, osim čovjek. Od čovjeka čovjeku. Neprocjenjive je vrijednosti, a tako malo dobre volje svih nas je potrebno da naši sugrađani, pacijenti nikada ne čekaju krv, već krv pacijenta", rekao je Živković.

Protojerej stavrofor

je kazao da je to tradicionalna akcija koju sprovodi Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje i Bratstvo pravoslavne omladine "Sveti Kralj Milutin".

"Svako ko je zdrav a naročito ko je mlad i ima imalo ljubavi u sebi može i treba da se odazove ovakvoj akciji. Svi mi, a naročito mlađi na ovaj način se vježbamo u davanju i liječimo od samoživosti", kazao je Pejić.

Bonus video: