Suvomeđa upisana na UNESCO listu nematerijalne baštine čovječanstva

338 pregleda 0 komentar(a)
Suvomeđa, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Suvomeđa, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 29.11.2018. 14:31h

Vještina gradnje na suvo je zvanično upisana u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Taj tip gradnje karakterističan je I za hercegnovsko zaleđe, ali i neke druge dijelove Crne Gore.

"Vještina gradnje u tehnici na suvo podrazumijeva obradu i slaganje kamena jedan na drugi bez upotrebe vezivnog materijala. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a gradnjom na suvo su oblikovani različiti kulturni pejzaži od praistorije do danas", stoji u obrazloženju odluke.

Podnosioci zahtjeva za uvrštenje bili su Hrvatska, Kipar, Francuska, Španija i Švajcarska.

Iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena podsjećaju da godinama organizuje radionice gradnje na suvo, pri čemu su, zajedno sa brojnim volonterima i njihovim udruženjima, odnosno klubovima, radili na očuvanju pojedinih značajnih objekata ovakvog tipa, a organizovali smo i pokazne radionice na Žlijebima, odnosno, učestvovali u organizaciji već trip Prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe, kao jedinstvenog sportsko-zabavno-edukativnog događaja.

Mašo Čekić novinar i publicista iz Tivta koji godinama ukazuje na značaj ovog naslijeđenog tipa gradnje, tipičnog za cijelu istočnu obalu Jadrana i njegovog planinskog zaleđa. Obišao je cijeli ovaj potez, sve do Istre i zna koliko naši susjedi upiru snage da suvomeđu izvuku iz sfere istorije i daju joj, uz ostale, kulturnu i turističku dimenziju.” Crna Gora je u odnosu na Hrvatsku u velikom zakašnjenju, ali više brine još uvijek nedovoljna pažnja koju nadležne institucije poklanjaju ovoj tematici”, ocijenio je Čekić.

„Suvomeđe su uvijek napravljene u harmoniji sa okruženjem, a tehnika gradnje pojačava vezu čovjeka i prirode. Vještina se prvenstveno prenosi sa koljena na koljeno, u zavisnosti od terena na kojem se gradi“, piše između ostalog na stranicama UNESCO-a.

Bonus video: