Osnovan Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka Lovćen

Sjednicom Foruma je predsjedavao direktor NP Lovćen Veselin Živanović koji je istakao vrijednosti Nacionalnog parka i potrebu za snažnijim uključivanjem lokalnih struktura u realizaciju aktivnosti koje se sprovode na prostoru Parka
0 komentar(a)
grupa forum, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
grupa forum, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Ažurirano: 15.04.2015. 14:02h

Danas je u Maloj sali Skupštine Opštine na Cetinju osnovan Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka Lovćen i održana Konstitutivna sjednica, te jednoglasno usvojen Poslovnik o radu ovog konsultativnog tijela.

Naime, u cilju efikasnije saradnje na zaštiti, razvoju i promociji, te u skladu sa praksom evropskih zaštićenih područja, Nacionalni parkovi Crne Gore su počeli sa osnivanjem socio-ekonomskih tijela u Parkovima. Shodno planiranoj dinamici, JPNPCG je odlučilo da se prvi Forum i Konstitutivna sjednica organizuju za područje Nacionalnog parka Lovćen upravo zbog njegovih prirodnih vrijednosti i kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru.

Socio-ekonomski forumi predstavljaju konsultativna tijela nacionalnih parkova koja će obezbjediti aktivno učešće zainteresovanih strana u procesima funkcionisanja Parkova.

Forumi imaju za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u upravljanju, razvijanju postojećih i stvaranju novih oblika partnerstava, pospješivanju ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata u Parku, efikasnijem uvažavanju interesa lokalnih zajednica, kao i poboljšanju informisanosti zainteresovanih strana o aktivnostima koje se planiraju ili realizuju u Parku.

Sjednicom Foruma je predsjedavao direktor NP Lovćen Veselin Živanović koji je istakao vrijednosti Nacionalnog parka i potrebu za snažnijim uključivanjem lokalnih struktura u realizaciju aktivnosti koje se sprovode na prostoru Parka.

Takođe je istakao da je unaprjeđenje saradnje sa korisnicima prostora Parka jedna od strateških odrednica u radu i da sa druge strane očekuje veći stepen uvažavanja, međusobnog razumjevanja i postizanja konsenzusa oko ključnih ciljeva i prioriteta.

Učešće u radu Foruma koji će i u budućnosti činiti njegovu osnovnu strukturu uzeli su predstavnici Prijestonice Cetinje, JU Lovćen-Bečići, lokalnih turističkih organizacija Cetinje, Budva, Tivat i Kotor, planinarskih klubova, lokalnih preduzetnika, turističkih agencija i mjesnih zajednica. Svi prisutni su pozdravili osnivanje Foruma ističući da to predstavlja novu etapu i moderan pristup u saradnji upravljača zaštićenih područja i lokalnih subjekata.

Sa Sjednice je poručeno da se samo udruženim zalaganjem i djelovanjem može unaprijediti zaštita prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti Parka, povećati broj posjetilaca i afirmisati svijest o njegovom značaju kroz poštovanje principa održivog razvoja, podsticanjem razvoja tradicionalnih vrijednosti, osmišljavanjem nove turističke ponude zasnovane na prirodi, kao i proizvodnji tradicionalnih autohtonih proizvoda koje će imati sertifikat o geografskom porijeklu sa prostora Nacionalnog parka.

Na Sjednici su, pored ostalog, istaknute i aktivnosti koje su Nacionalni parkovi Crne Gore realizovali u proteklom periodu, kao i projekti koji će se realizovati tokom ove godine u cilju efikasnije zaštite i promocije ovog zaštićenog prirodnog dobra. Prošle godine je usvojen Prostorni plan područja posebne namjene za NP Lovćen sa novim smjernicama razvoja, a u toku je izrada petogodišnjih planova upravljanja za sve parkove, te samim tim i za NP Lovćen kojim će se definisati pravci razvoja ovog Parka u nastupajućem periodu 2016-2020. godina.

Svi članovi Foruma su izrazili zadovoljstvo osnivanjem Foruma jer će se na taj način obezbjediti efikasnija saradnja i razmjena informacija o aktivnostima koje se planiraju u Parku. Isto tako oni su predložili da se u rad ovog tijela uključe i predstavnici turističkih agencija sa primorja jer one imaju dobru saradnju sa Parkom i organizuju brojne izlete na Lovćen posebno tokom ljetnje sezone.

Bonus video: