Opština Budva crkvi duguje još 750.000 eura

Dug je napravljen još prije četvrt vijeka, kada su tadašnje gradske vlasti izuzele crkvenu zemlju za gradnju zaobilaznice oko grada. Ta zemlja nikada nije plaćena, pa je crkva presavila tabak
73 pregleda 0 komentar(a)
Budva crkva Svete Petke, Foto: Vuk Lajović
Budva crkva Svete Petke, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.11.2014. 17:07h

Opština Budva je vratila polovinu od ukupno 1,5 miliona eura duga prema Mitropoliji crnogorko- primorskoj, koliki je iznos sudske presude na ime izuzete zemlje dobru crkve Sveta Petka za gradnju zaobilaznice u Budvi.

Kako je "Vijestima" potvrđeno u lokalnoj upravi, crkva, iako joj je ostao da se izmiri gotovo 750.000, nije primjenjivala prinudne naplate niti koristila druge mjere, nakon što je početkom decembra 2012. uvedena sudska blokada računa, jer su dvije strane dogovorile dinamiku isplate duga.

Mitropolija crnogorsko-primorska je prije dvije godine blokirala sudskim putem račun Opštine Budva kako bi naplatila dug, ali su uslijedili pregovori i tek nakon što je Opština uplatila 150.000 eura, račun je deblokiran.

Dogovoreno je da se ostatak novca isplati u jednakim ratama i to u narednih godinu. Iako je Opština probila uveliko dogovor, Mitropolija je više nego strpljiva prema lokalnoj upravi.

Dug je napravljen još prije četvrt vijeka, kada su tadašnje gradske vlasti izuzele crkvenu zemlju za gradnju zaobilaznice oko grada. Ta zemlja nikada nije plaćena, pa je crkva presavila tabak.

Dugogodišnji sudsku spor Mitropolija je riješila u svoju korist prije dvije godine, kada je kotorski sud presudio u korist crkve, te priznao nalaz vještaka da zemlja udaljena gotovo dva kilometra od obale, a koja se nalazi u okviru kompleksa crkve Sveta Petka, vrijedi nevjerovatnih 560 eura po kvadratu.

Time je bilo obračunato da Opština mora Mitropoliji isplatiti čak 2,6 miliona eura za 4.600 kvadrata crkvene imovine. Uslijedila je žalba Opštine koja je uvažena, pa je zaračunato da je Opština dužna da isplati 1,5 miliona eura.

Bonus video: