Nevrijeme otkrilo sve mane budvanske urbanizacije

Ko je kriv, prekjuče se pitao cijeli grad, dok su bujice pretvarale gradske ulice u rijeke, te nesmetano ulazile u podrume i prizemlja stambenih zgrada i kuća
141 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 17:14h

Nekontrolisana urbanizacija, bahatost investitora, te pregrađivanje i zaziđivanje prirodnih potoka i kanala, doveli su do toga da jedna olujna kiša pokaže svu nemoć Budve pred naletom bujica.

Ko je kriv, prekjuče se pitao cijeli grad, dok su bujice pretvarale gradske ulice u rijeke, te nesmetano ulazile u podrume i prizemlja stambenih zgrada i kuća u budvanskom polju i centru.

“Pala je tolika količina kiše, koja je imala karakter elementarne neogode"

Grad koji je za nepunih pola sata, za koliko je palo 42 litra kiše po kvadratu, bio praktično paralisan, juče se vratio normalnom životu, a tragovi poplava bili su vidljivi na svakom koraku.

U prvi plan je izbio problem nečišćenih, a još više pregrađenih potoka, koji su glavna karika u odvodu atmosferskih voda. Na njima su čak nikle zgrade i kuće.

Sekretar za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikola Divanović navodi da oni nijesu krivci za prekjučerašnji kolaps u gradu, jer su posljednja karika na koju su sada “pale optužbe“, a koja je nemoćna da riješi problem.

“Pala je tolika količina kiše, koja je imala karakter elementarne neogode. Sekretarijat je raspisao tender i za desetak dana imaćemo izvođača radova koji će kompletno očistiti sve atmosferske kanale na teritoriji naše opštine“, kazao je Divanović. Međutim, kako je dodao, to nije bio problem.

Garaže pune zemlje i mulja (FOTO: TQ Plaza)

“Nije problem da li su atmosferski kanali bili čisti ili ne, nego to što su mnogi od njih zatvoreni. Nažalost, izdaju se dozvole za gradnju kuća ili zgrada, koje su podignute na samim atmosferskim kanalima. To je upravo ono što se godinama unazad događalo, pa sada imamo ovu situaciju“, istakao je Divanović.

Lično će se kao sekretar za gradsku infrastrukturu, dodao je on, u skladu sa zakonom, potruditi da se izbori da Budva ubuduće investitorima traži nešto što će se zvati “atmosferska saglasnost” prilikom dobijanja građevinske dozvole.

Garaže pod vodom

Radnici i kompletna uprava poslovnog centra “TQ plaza” i juče su čistili podzemnu dvoetažnu garažu u koju je voda prekjuče prodrla i poplavila je. Voda, koja je dostigla visinu od 20 centimetara, došla je iz prelivenih obližnjih kanala uz gradsku ulicu, koji su zatrpani u blizini mjesta gdje se ulivaju u more.

Odmah krenuti u čišćenje

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić smatra da je neophodno odmah očistiti sve kanale, te ih betonirati i produžiti njihovu trasu do mora, kako bi odvodili atmosferske vode. On je naglasio da je upravo to problem, jer su mnogi kanali koji su vodili do mora pregrađeni, zbog čega dolazi do izlivanja vode i stvaranja jezera na gradskim saobraćajnicama kao što je to bilo kod poslovnog centra “TQ plaza”.

Galerija

Bonus video: