Jahting prostitucija: Ne prodaju se samo žene, sve je više mladića

Prostitucija je izražena tokom ljetnje sezone na primorju, gdje se skupljaju žene sumnjivog morala iz gotovo čitave Crne Gore i okruženja, ali i mladići koji prodaju svoje tijelo
487 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2013. 17:22h

Prostitucija cvjeta u Crnoj Gori, uprkos zvaničnim podacima prema kojima su, za prvih sedam mjeseci, napisane samo dvije prijave zbog bavljenja najstarijim zanatom.

Nezvanični policijski podaci govore sasvim drugačije - gotovo u svim crnogorskim opštinama moguće je dobiti usluge te vrste, koje koštaju od pet do hiljadu eura.

To je, naročito tokom ljetnje sezone izraženo na primorju, gdje se, prema riječima više sagovornika “Vijesti” iz policije, skupljaju žene sumnjivog morala iz gotovo čitave Crne Gore i okruženja, ali i mladići koji prodaju svoje tijelo.

Šef nacionalne Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama rekao je “Vijestima” da se na osnovu izvještaja instutucija koje učestvuju u radu Nacionalnog radnog tima može konstatovati da u Crnoj Gori nema pokazatelja pojave prostitucije u širim razmjerama.

No, uprkos tome, i statističkim podacima policije, javna je tajna da gotovo da nema iventa, zabave ili dobre žurke, u Budvi, Tivtu ili Baru, ali i ostalim gradovima, da se kao “inventar“. u zavisnosti od seksualne orijentacije organizatora provoda, ne pojave djevojke ili mladići koji pružaju seksualno zadovoljstvo.

Jek sezone na Crnogorskom primorju, predstavlja pravi magnet za brojne uposlenike najstarijeg zanata, kako atraktivne djevojke, tako i mladiće koji su se odlučili da se bave ovim poslom.

Pored Budve, koja godinama unazad važi za epicentar prostitucije na ovom dijelu Jadrana, i centar crnogorskog elitnog nautičkog turizma Tivat, jedna je od tački takozvane elitne jahting prostitucije, gdje animir dame i momci uz adekvatnu nadoknadu, pružaju sve usluge koje klijent poželi.

Iako prostitucija zvanično ni ne postoji u obimu na koji nezvanično upozoravaju službenici policije, Ulama objašnjava da Kancelarija na čijem je čelu, posebno tokom turističke sezone pojačava svoje preventivne aktivnosti ukazujući na moguće opasnosti od tih i sličnih pojava, koje, kako je rekao, mogu nastati usljed pojačanog priliva turista.

“S tim u vezi, ono što imamo kao informaciju, jeste da postoje ugostiteljski objekti registrovani kao noćni klubovi, koji zapošljavaju animatorke i go-go igračice. Ti objekti su predmet posebne pažnje i proaktivnog istraživanja ove pojave”, rekao je Ulama.

Istakao je da se u Crnoj Gori često poistovjećuju trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i prostitucija.

“Između prostitucije i trgovine ljudima je tanka nit i statistički pokazatelji iz prethodnog perioda pokazuju da su najveće žrtve trgovine ljudima upravo osobe koje su se bavile prostitucijom dugo godina”, tvrdi je Ulama.

Pojasnio je da se trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije odnosi prije svega na prinudnu prostituciju.

“To podrazumijeva ograničeno kretanje, oduzimanje dokumenata, nametanje broja klijenata, psihičko i fizičko zlostavljanje, zatim kupovinu i prodaju osobe bez njenog znanja i pristanka. Sama prostitucija predstavlja pristanak osobe da dobrovoljno obavlja ovakvu vrstu posla”, rekao je Ulama.

Za svačiji džep i ukus

Cijene usluga su različite, i tu postoje velike razlike. Mada se u Budvi ne može govoriti o najnižoj prostituciji, ako se takvim terminom može nazvati, kada neko svoje tijelo nudi za par eura, sigurno je da svi koji nešto znače u tom zanatu, ljetuju upravo u metropoli turizma, gdje se tokom jula i avgusta skuplja najviše njihove klijentele.

Zbog toga, djevojka ili mladić za sat svoje usluge mogu da “inkasiraju“ od sto do 300 eura, u zavisnosti kakvu želju, odnosno fetiš, ima klijent. Noć sa “vrhunskim profesionalcima u poslu” košta oko 500 eura.

Upućeni spekulišu da se iza profesije model ili maneken, bilo da se radi o muškarcu ili djevojci, krije latentna prostitucija.

Za razliku od metropole turizma, u lučkom gradu ispod Rumije, ali i Ulcinju, novčanike pune i one koje tijelo podaju za manje od deset eura.

Sagovornik “Vijesti” iz policije, tvrdi da u Baru “ordniraju” djevojke, uglavnom romske nacionalnosti, koje će za svega pet eura oralno zadovoljiti klijenta.

Upravo u tom gradu, podnijete su dvije prekršajne prijave, protiv dvije osobe koje su se bavile prostitucijom.

Glamur koji je Tivtu donio Porto Montenegro, bacio je novo svjetlo na najstariji zanat.

Da su “prijateljice noći” uvijek išle uz mornare i brodove drevna je istina, ali u novije vrijeme, damama su se pridružili i pripadnici jačeg pola, voljni da udovolje prohtjevima bogatih vlasnika i unajmitelja jahti koji imaju gej porive.

Uobičajena tarifa u Tivtu je od 150 eura za sat seksa, preko 700 eura za ostanak animir-dame ili momka preko cijele noći, do 1.000 eura za 24-satni tretman.

Svaka eventualna kinky želja klijenta dodatno se plaća, a cijene usluga vrhunskih prostitutki za koje niko od najšire javnosti ne bi ni pomislio da se bave tim zanatom, bogataši plaćaju čak i skuplje od uobičajene tarife. PDV se naravno, ne obračunava niti plaća, čak ni onaj sniženi od 7 odsto koji je u Crnoj Gori propisan na sve “robe ili aktivnosti povezane sa jahtingom“.

Prostitutke ili pratilje

Budući da je Porto Montenegro mjesto za hedonizam i uživanja, u kome je diskrecija prvi i osnovni preduslov za rad, o načinima na koji se odvija organizacija ove vrste ponude za bogate jahtaše ne može se zvanično saznati bukvalno ništa. Sve se odvija u vrlo uskom krugu povjerljivih posrednika, koji bogataše sa jahti spajaju sa damama ili momcima spremnim da ugase njihovu tjelesnu žeđ.

Prostitutke, ili kako se to zvanično i politički korektnije naziva “pratilje na jahtama” (ladies yacht escort), svojim klijentima mogu “ispod ruke” obezbijediti i concierge agencije, za koje je inače, osnovno pravilo poslovanja da svaka želja njihovog poslodavca mora biti zadovoljena.

Iako takvu vrstu usluga nije moguće naći u njihovoj zvaničnoj ponudi, podrazumijeva se da concierge agenti mogu u slučaju potrebe, naći i one koje će njihovim klijentima pružiti adekvatnu zabavu na brodu.

Skupe za jahtaše jeftine za posadu

Same “izvršiteljke usluga“ su iz vrlo šarolikog društva – najčešće su u pitanju posrnule manekenke i top modeli kojima karijera nije išla očekivanim tokom, ali i prave “profesionalke” koje se isključivo bave najstarijim zanatom na svijetu.

U tome se i razlikuju dva tipa prostitucije koja se obavlja na jahtama – elitna, gdje skupe kolgerle odrađuju bogataše - vlasnike ili unajmitelje jahti, i ona gdje “obične” dame te iste usluge, po značajno nižim cijenama, pružaju članovima posada jahti.

Dosta često može se vidjeti kako postiđena djevojka, koju ovlaš znate iz lokalnog butika ili kafića, obučena na način da bude što neprepoznatljivija, u sitne sate ulazi na jahtu u društvu mornara, po pravilu, kada gazda nije na brodu.

Vikendom, takođe u sitne sate, sa jahti se nerijetko iskrcavaju atraktivne mlade dame, sa izraženim podgoričkim akcentom koji ne mogu sakriti dok razgaljeno ćaskaju jedna sa drugom, popravljajući “raskupusanu“ garderobu i razmazanu šminku.

Budva

Kad je gazda jahte tu, postupak je mnogo drugačiji – njegova dama dolazi najčešće iz Beograda, Hrvatske ili Rusije. Redovnim ili čak privatnim avionom slijeće na tivatski aerodrom, gdje je preuzimaju povjerljivi saradnici. Nakon toga, najčešće luksuznim automobilom, sa po pravilu zatamnjenim staklima, prebacuju je do jahte u marini ili gliserom do usidrenog broda. Sve se prethodno ugovara preko isprobanih posrednika ili preko specijalizovanih web-sajtova iz zemalja okruženja poput recimo, www.slavic-companions.com-a, koji bez ikakvog ustručavanja direktno nude svoju “robu i usluge“.

Prvi „crveni fenjeri” u Ulcinju

Kada su počeli ratovi na prostorima bivše Jugoslavije, “crveni fenjeri“ u Crnoj Gori, prvo su zasvijetlili u Ulcinju.

Meka za one koji su plaćali zagrljaje lakih žena bili su restorani “Oliva”, “Tropicana”, potom “Brod na Bojani” i “Pikaso”.

Ulcinj je tada bio sigurno utočište djevojkama iz bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i iz Srbije, Bosne, Makedonije pa čak i iz Crne Gore.

Mrežu prostitucije razbio je tadašnji načelnik Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, Sabro Buzuković uz pomoć specijalnih jedinica MUP- a.

U skorije vrijeme, usluge prostituki mogle su se dobiti u lokalu “Popaj”, koji se nalazio u Kručama, na granici Ulcinja i Bara. Zbog djelatnosti koja se tu obavljala vinovnici su već odgovarali pred sudom.

Ulcinj je danas miran grad, kao i ranije, ali svaka sezona donese i prostituciju. Ipak, to je mnogo manje izraženo nego ranije i nije organizovano, a prema saznanjima “Vijesti”, djevojke koje su spremne na prostituciju, uglavnom rade kao konobarice u nekim za to posebno izabranim lokalima.

Sagovornik “Vijesti” iz ulcinjske polciije rekao je da broj žena koje prodaju svoje tijelo preko godine varira.

“Uglavnom ih donese ljeto, ali i to su sporadični slučajevi. U svakom slučaju, to su vrlo sofisticirani poslovi i objekti gdje je to djelo teško dokazivo. Radi se sa isključivo provjerenim mušterijama”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Istakao je da se pretpostavlja da se prostitutke mogu naći u pojedinim lokalima u gradu u Pinješu i u blizini Autobuske stanice ali i na Adi Bojani, u privatnim kućicama koje nije problem iznajmitii.

“Prostitucija se odigrava u strogoj tajnosti, posebno u pojedinim ugostiteljskim objektima, gdje je konobarisanje paravan najstarijem zanatu”, pojašanjava on.

Osim “prodavačica ljubavi”, Ulcinjane, ali i sve u Crnoj Gori, trebalo bi da zabrine, evidentna pojava pedofilije nad djevojčicama romske nacionalnosti koje prose po ulicama i na semaforima.

Ulcinjska Velika plaža

“Vijesti” saznaju da su pedofilii prije početka turističke sezone, djevojčicama davali po pet eura “samo da uđu u ulaz neke mračne zgrade, i puste ih da im milluju grudi”. Nakon toga, djevojčice su same nudile te usluge istim tim ljudima ili onima slične starosne dobi.

Kazna za prostituciju i do 5.000 eura

Dok podaci do kojih su došle “Vijesti” pokazuju da je stanje alarmantno, a zvanična statistika to negira, dva otkrivena prekršaja za prvih sedam mjeseci 2013. godine stvaraju utisak da se u Crnoj Gori, “to ne dešava”.

Iz Uprave policje saopšteno je da kroz redovne i planske aktivnosti ta institucija sprovodi mjere i radnje na otkrivanju i suzbijanju prostitucije u svakom pojavnom obliku, bez obzira na mjesto izvršenja. Inspektori, pored toga, piše u odgovoru, rade i na otkrivanju i suzbijanju i ostalih prekršaja i krivičnih djela sa elementima prostitucije.

“Zakonom o javnom redu i miru, član 27 propisana je novčana kazna od 200 eura do 1.000 eura ili kazna zatvora do 30 dana za prekršaj koje počini lice koje se na javnom mjestu odaje prostituciji ili bavi radnjama koje podstiču na prostituciju”, saopšteno je iz UP.

Istakli su da je istim Zakonom, članom 28 predviđena novčana kazna od 300 eura do 1.500 eura ili kazna zatvora do 30 dana za fizičko lice koje počini prekršaj iznajmljivanjem ili ustupanjem prostorija za bavljenje prostitucijom ili na drugi način posreduje u vršenju prostitucije.

Za isti prekršaj, za pravno lice predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 eura do 5.000 eura, a za odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnika predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 do 2.000 eura.

Legalizacija bi olakšala posao makroima

Da li bi se stanje na polju prostitucije promijenilo kada bi Crna Gora legalizovala najstariji zanat, pitali smo Zorana Ulamu, koji je rekao da je protivnik toga.

“Kada je u pitanju legalizacija prostitucije to moraju da rade stručni timovi, mora se uradi istraživanje. Ne odlučujem o tome, ali kada bi moj glas odlučivao, bio bih protiv. Možda bih bio za, ukoliko bih bio siguran da ta žena može da odlučuje o uslovima rada. Ipak, siguran sam da ne može odlučivati, već bi i dalje bila žrtva. Druga stvar, na taj način legalizovali bi posao makroima, jer bi oni bili u prilici da lakše dođu do 'robe'. Sa druge strane vjerujem da bi i dalje bilo ilegalne prostitucije. Makar su takva iskustva država koje su legalizovale prostituciju”, ispričao je Ulama.

Istako je da, na osnovu onoga što je vidio tokom posjeta tim državama, ni oni nisu zadovoljni učinjenim, jer legalizacija prostitucije nije smanjila trgovinu ljudima.

Bonus video: