"Maloj nevjesti" i "Bračnom sudiji" fali gledalaca

Glavni i odgovorni urednik TV Vijesti Vladan Mićunović kazao je da se oni neće nikome izvinjavati
59 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 11:37h

Direktori Radio televizije Crne Gore, Pink Montenegra, Atlas televizije i Prve, oštro su juče kritikovali Televiziju Vijesti i agenciju Ipsos Stratedžik marketing tvrdeći da fingiraju njen rejting i time ubira veći dio ugleda i reklamnog kolača u Crnoj Gori.

Direktor Pink M Goran Radenović rekao je da “jedna agencija koja radi istraživanja gledanosti, ima monopol, te da istraživanja koja radi ne odražavaju stvrano stanje na javnoj sceni”. Ta istraživanja radi Ipsos stratedžik marketing.

On je to argumentovao činjenicom da popularne serije poput “Male neveste”, “Bračnog sudije”, “Amidži šoua” ...imaju daleko manju gledanost u Crnoj Gori, nego u Srbiji, što je “pogrešno i neistinito”.

“Tako Amidži šou ima gledanost u Srbiji do 30 odsto, dok je u Crnoj Gori popularan kod oko 12 odsto građana. “Bračni sudija” u Srbiji ima gledanost oko 30 odsto građana, dok je u Crnoj Gori ona manja za skoro 10 procenata, “Moja velika svadba” ima gledanost 25 procenata u Srbiji, a u Crnoj Gori oko 17. Slično je i sa serijom “Mala nevesta”, kazao je Radenović.

Direktor Prve Vladan Anđelković kazao je da se dio elektronskih medija pokupio kako bi ukazao na te “zloupotrebe”, tvrdeći da sistem mjerenja gledanosti nije dobar.

“Komparativnom analizom sadržaja koje emitujemo u Srbiji i Crnoj Gori došli smo do značajnih razlika zbog koji osnovano sumnjao u validnost istraživanja”, kazao je Anđelković.

On je precizirao da ove četiri televizije nijesu radile istražvanje već da se njihove “opravdane sumnje” oslanjaju na komparativne analize.

On je kazao da je posljedica ”nerealnih istraživanja” i neravnomjerna raspodjela profita i vještačko podizanje rejtinga jedne TV stanice.

Sonja Drobac, glavna urednica Altlas televizije, kazala je da se ti mediji zalažu za uvođenje takozvanog “piplmetra”, uređaja koji se priključi na televizijske prijemnike uzorkom obuhvaćeih građana, i koji na taj način mjeri gledanost.

Za takav poduhvat, kako je rekla, potrebno je da se angažuje i država.

Direktorka RTCG Radojka Rutović kazala je da je medijski monopol štetan, te da bi “transparentija istraživanja dala objektivnu sliku o medijskoj sceni”.

“Svaka ciljana, projektovana i na sumnjivom nivou prezentovana navodna gledanost i povjerenje ne može biti od javnog interesa”, rekla je ona.

Direktor ružičaste televizije je procijenio da se na reklame u elektronskim medijima godišnje potroši oko šest miliona eura.

“Problem se može riješiti i tako što će se pozvati neka druga agencija koja će raditi istraživanje 12 puta godišnje, umjesto dosadašnjih četiri puta”, rekao je on.

Na pitanje “Vijesti” Radenović nije želio da precizira koja je agancija radila sporna istraživanja, već je odgovorio da “novinar to treba da zna”.

Organizatori konferencije nijesu pozvali prozvanu Televiziju Vijesti, kao ni agenciju čija istraživanja su citirali. Oni su međutim najavili da će sa “problemom” upoznati Evropsku komisiju.

Konferenciji su osim provladinih medija, čiji su predstavnici govorili, prisustvovali i Draško Đuranović iz Portala Analitika, Miodrag Strugar iz Antene M, Đuro Vučinić iz Montene, kao i Marina Vuković iz TVCG.

Mićunović: Kada nismo bili prvi, sve je bilo u redu

Glavni i odgovorni urednik TV Vijesti Vladan Mićunović kazao je da se oni neće nikome izvinjavati jer “nema dileme da je ta televizija ubjedljivo najgledanija, odnosno da joj građani naviše vjeruju”.

“U posljednje tri godine u svim mjerenjima i istraživanjima koja su rađena u Crnoj Gori, Televizija Vijesti je ubjedljivo na prvom mjestu – i po gledanosti i po povjerenju. Mi smo, isključivo mukotrpnim radom, tokom pet godina rada uspjeli da stignemo do vrha. Niko od naših kolega nije se bunio kada smo se svojevremeno, prema istim istraživanjima, nalazili iza konkurenata. Tada je sve bilo u redu, a danas, nekoliko godina kasnije, istraživanja im ne valjaju. Izgleda da je to lakše nego se suočiti sa vlastitim slabostima koje gledaoci znaju da kazne”.

“Ubijeđen sam da nije problem to što je Televizija Vijesti najbolja, nego što je uopšte opstala i ovoliko ojačala, uprkos brojnim i višegodišnjim opstrukcijama i diskriminaciji. TV Vijesti ne proizvodi program za mjerenja, već za gledaoce. Zato jedini preme kojima imamo obavezu jesu naši gledaoci i njihovo povjerenje. Koristim ovu priliku da im se zahvalim i obećavam da ćemo nastaviti da radimo kao do sada i da ćemo sigurno biti još bolji”, kazao je Mićunović.

Najgledanija i na kablovskoj

Prema posljednjem objavljenom istraživanju koje je uradila agencija Ipsos stratedžik marketing, Televiziji Vijesti vjeruje 48 odsto građana, dok skoro četvrtina stanovništva ima najmanje povjerenja u Radio televiziju Crne Gore (RTCG). To istraživanje je naručila RTCG.

Takođe i druga istraživanja pokazala su da ta televizija ima najveću gledanosti i najgledanije emisije. I izvještaj Ekstra TV pokazuje da je Televizija Vijesti bilježi konstantan rast gledanosti i da je najgledanija crnogorska televizija na tom kablovskom emiteru u posljednja tri mjeseca, kao i u 2011 i 2012.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori tu kablovsku televiziju koristi oko 50.000 domaćinstava. U 2011. Vijestima je povjerenje ukazalo 38, 3 odsto građana a 18, 7 televiziji IN. Najveću gledanost i povjerenje TV Vijesti zadržala je i u 2012. Istraživanje, koje je CEDEM u saradnji sa misijom OEBS-a radio u julu 2012, objavljeno je u novembru, zbog parlamentarnih izbora. Podaci opet govore u korist TV Vijesti.

Redovna istraživanja Ipsos stratedžik marketringa potvrđuju dominaciju TV Vijesti - posljednja, februarska, govore da je od novembra, čak povećana razlika u odnosu na konkurente. Udio TV Vijesti u ukupnom TV auditorijumu je 31,4 procenta. Slijedi Pink sa 19,4, Televizija Crne Gore sa 16,9 i Prva sa 11 odsto. Prema svim dosadašnjim istraživanjima vijesti u 18.30 sati su najgledaniji program u Crnoj Gori i prati ih svakog dana u prosjeku 160 000 ljudi.

IPSOS: Zašto napadaju kad sve znaju

Direktor agencije Ipsos stratedžik marketing Vladimir Raičević kazao je “Vijestima” da je teško u komentarima pronaći naučno-stručnu podlogu – jer je dnevnička metoda koju koriste u istraživanjima legitimna i upotrebljava se u velikom broju zemalja.

“Ta metoda, u odnosu na 'piplmetarsku' ima jasna ograničenja: ne radi se kontinuirano – 356 dana u godini, nego povremeno i to ne u skladu sa potrebama, nego finansijskim mogućnostima tržišta. Još jedno veliko ograničenje je da se posmatraju petnaestominutni intervali (pretežnog) gledanja, tako da se ne vide padovi gledanosti za vrijeme reklama”, rekao je Raičević. On je objasnio da je osnovni oblik krive gledanosti po piplmetrima i po dobro sprovedenom dnevniku isti.

“Mi u potpunosti stojimo da je dnevničko mjerenje gledanosti televizije sprovedeno u skladu sa najvišim stručnim i naučnim standardima i svaka revizija od strane stručno priznatih ljudi ili institucija je dobrodošla. Svjesni smo da je tržište Crne Gore željno boljih, ali i mnogo skupljih podataka – mi već godinama pokušavamo da nađemo način da se pređe na kontinuirano mjerenje. Ipsos priprema jedan inovativni predlog za dnevno mjerenje preko individualnih metara koji neće biti dramatično skup, a koji bi mogao da počne da se realizuje nakon ljeta”, kazao je on.

Raičević je rekao da su prepreka za instalaciju “piplmetara” u Crnoj Gori mali reklami budžeti.

“Do tada – naša namjera je da se povećava broj mjerenja godišnje – što i radimo. Sve što sam rekao je dobro poznato, i teško mi je da pomislim da ljudima koji se bave televizijom to nije poznato, tako da su mi motivi za ovaj napad nejasni, posebno kada niko nije obavezan da kupuje podatke od nas, iako treba reći da je uobičajeno da samo jedna kompanija obavlja ova mjerenja i to tako što se dobije tender koji raspisuju udruženi emiteri i medijske agencije. Ako je ovo saopštenje uvod u tako nešto – mi ga pozdravljamo”, kazao je Raičević.

Bonus video: