Vuksanovićeva dupla primanja pod sumnjom ASK

Vuksanović je direktorsku platu od 1.100 eura iz UPI primao u julu, avgustu i septembru, dok je u julu i avgustu imao i po 750 eura naknade u Odboru direktora Aerodroma
404 pregleda 23 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Božidar Vuksanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2018. 13:42h

Agencija za sprečavanje korupcije provjerava da li je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Božidar Vuksanović prekršio Zakon o sukobu interesa i nezakonito pribavio veću imovinsku korist tokom prošlog ljeta. On je tada za tri mjeseca primio 7.400 eura na ime zarade iz Uprave za inspekcijske poslove i naknade iz Odbora direktora Aerodroma.

To je “Vijestima” juče potvrđeno iz Agencije, na čijem je čelu Sreten Radonjić koja provjerava ima li sukoba interesa kod Vuksanovića.

Iz Aerodroma Crne Gore “Vijestima” je juče saopšteno da je Vuksanović Agenciji “dostavio dokaze da nije kršio Zakon i da je 3.300 eura koje je primio od Uprave za inspekcijske poslove, vratio u državni budžet”.

On je u 1. jula 2017. podnio ostavku na mjesto direktora UPI i Vlada ga je imenovala za člana Odbora direktora Aereodroma. Nekoliko dana kasnije izabran je za predsjednika tog upravljačkog tijela.

Međutim, Vuksanović je direktorsku platu od 1.100 eura iz Uprave primao u julu, avgustu i septembru. Istovremeno, u julu i avgustu je kao naknadu za članstvo u Odboru direktora Aerodroma primao 750 eura.

Vlada je krajem jula usvojila izmjene statuta Aerodroma, čime je Vuksanoviću omogućeno da dobije status zaposlenog na toj funkciji i od septembra prima platu od 2.600 eura.

“Agencija za sprečavanje korupcije je u vezi sa navedenom inicijativom pokrenula postupak koji je u toku. Nakon okončanja postupka, Agencija će donijeti odgovarajuću Odluku, o čemu će informisati javnost”, saopšteno je “Vijestima” iz ASK.

Vuksanović je prije dva dana i saslušan pred Agencijom, a što je kratko potvrdio i njegov advokat Nikola Martinović: ”Agencija je tražila određene informacije, a mi smo joj ih i dostavili”.

Iz Aerodroma su “Vijestima” odgovorili da je predsjednik Odbora direktora dostavio Agenciji izjašnjenje i dokaze da nije prekršio Zakon o sukobu interesa: “Naime, 24. jula 2017. primio je akt Vlade Crne Gore - Komisije za administrativna i kadrovska pitanja, kojim mu se utvrđuje pravo na naknadu u visini zarade koju je primio u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, u trajanju od jedne godine”, navodi se u odgovorima Aerodroma CG.

Već sjutradan je, tvrde, uputio zahtjev Upravi za obustavu obračuna i isplate naknade iz tog organa, jer je imenovan na mjesto predsjednika Odbora direktora.

Ovo nije prvi put da neko tijelo provjerava istinitost podataka koje je Vuksanović prijavio u svom imovinskom izvještaju.

On od 1. juna 2008. prima sportsku penziju u mjesečnom iznosu od 800 do 950 eura, jer ima status vrhunskog sportiste koji je stekao kao karatista u disciplini kate.

Vuksanović je tu naknadu prijavio tek 2011. i to nakon pisanja medija, a nije poznato da li ga je i kako tadašnja Komisija za utvrđivanje sukoba interesa sankcionisala za taj prekršaj.

On i dalje prima sportsku penziju, a honorarno predaje i na privatnom Fakultetu za mediteranske studije, gdje zarađuje 400 eura.

Prema iznosima iz imovinskog kartona, Vuksanović od septembra 2017. mjesečno zarađuje blizu 4.000.

Aerodromi: Vratio je novac državi

U imovinskom izvještaju Vuksanovića za 2017. godinu nije navedena plata koju je u prvoj polovini godine primao u Upravi, već stoji da je tokom cijele godine mjesečno zarađivao 2.600 eura u Aerodromima, odnosno 31.200 na godišnjem nivou.

Iz Aerodroma ističu da je Vuksanović tri uplate iz Uprave za inspekcijske poslove (za jul, avgust i septembar), vratio u budžet. “I pored upućenog zahtjeva za obustavu obračuna i isplate, uslijedile su tri uplate od strane Uprave za inspekcijske poslove, nakon čega je Vuksanović ponovnom usmenom intervencijom tražio obustavu istih. Pretpostavljajući da se radi o pogrešnoj uplati iznosa od strane Uprave za inspekcijske poslove, te iznose Vuksanović je uplatio na račun budžeta Crne Gore”, tvrde iz Aerodroma.

Bonus video: