Policajac primjenom prekomjerne sile nad Slavkom Perovićem prekršio zakon

Za Savjet su neuvjerljivi i navodi Banićevića "iz kojih proizilazi da je jednim guranjem od sebe Jauković Peroviću nanio više tjelesnih povreda
113 pregleda 7 komentar(a)
Slavko Perović, Foto: Printscreen
Slavko Perović, Foto: Printscreen
Ažurirano: 12.07.2012. 17:24h

Policijski službenik Božidar Jauković je, 6. juna u Herceg Novom, primjenom prekomjerne sile nad građaninom Slavkom Perovićem, prekršio Zakon o policiji i Kodeks policijske etike, čime je prekoračio svoja službena ovlašćenja, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je istovremeno ocijenio neutemeljenom i neargumentovanom informaciju dobijenu od rukovodioca Područne jedinice policije u Herceg Novom, Gorana Banićevića, u kojoj se navodi da je Perović udario u vrat Jaukovića, i da je policijski službenik "guranjem od sebe" nanio Peroviću više tjelesnih povreda.

"Navodi iz dopisa rukovodioca PJ Herceg Novi, od 19.juna, u dijelu da je Perović zadao udarac lijevom otvorenom šakom u predjelu vrata Jaukoviću, nijesu potkrijepljeni bilo kojim materijalnim dokazima (medicinskom dokumentacijom, izjavama svjedoka), niti su po mišljenju Savjeta logični i vjerovatni", navodi se u ocjeni.

Za Savjet su, kako se navodi, neuvjerljivi i navodi Banićevića "iz kojih proizilazi da je jednim guranjem od sebe imenovani policijski službenik Peroviću nanio više tjelesnih povreda od kojih su neke kvalifikovane kao teške".

Prilikom odlučivanja Savjet je, kako se navodi, posebno cijenio i informaciju dobijenu od Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije da je Jaukoviću prije tog događaja tri puta pravosnažno izricana uslovna osuda, i to zbog zlostavljanja u vršenju službe, teške tjelesne povrede i zlostavljanja u sticaju sa lakom tjelesnom povredom.

"Na način što je dodao svoj stav kojim ističe da je, u konktretnom slučaju tolerisanja radnog angažovanja Jaukovića, neophodno ukazati i na profesionalnu odgovornost pretpostavljenih starješina, posebno ranijeg rukovodioca PJ Herceg Novi"

"I da se očigledno radi o licu koje se sklono vršenju krivičnih djela, te da je povratnik u pogledu krivičnih djela protiv života i tijela i protiv sloboda i prava čovjeka i građanina", kaže se u ocjeni Savjeta.

Navodi se da je to tijelo više puta ukazivao Upravi policije da jednom broju policijskih službenika nije prestao radni odnos, iako je u krivičnim postupcima pravosnažno utvrđena njihova krivična odgovornost.

Savjet je, u tom smislu, podržao odluku Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije da dostavi primjerke pravosnažnih presuda protiv Jaukovića nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave policije, kako bi ona sprovela dalji postupak.

Iz Savjeta je saopšteno da je član tog tijela, Aleksandar Zeković, koji je u potpusti saglasan sa usvojenim tekstom ocjene, koristići poslovničku mogućnost "izdvojio svoje mišljenje".

"Na način što je dodao svoj stav kojim ističe da je, u konktretnom slučaju tolerisanja radnog angažovanja Jaukovića, neophodno ukazati i na profesionalnu odgovornost pretpostavljenih starješina, posebno ranijeg rukovodioca PJ Herceg Novi", kaže se u saopštenju.

Bonus video: