Svaki treći stanovnik Crne Gore puši

“Svaki deseti učenik i svaka dvadeseta učenica navedene starosne dobi redono koristi duvanske proizvode, dok je trećina njih, tokom života, eksperimentisala sa upotrebom duvanskih proizvoda”
267 pregleda 1 komentar(a)
pušenje, Foto: Shutterstock
pušenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2018. 11:02h

U Crnoj Gori je svaki treći stanovnik pušač, odnosno 35,4 odsto populacije konzumira duvanske proizvode, saopštila je nacionalna koordinatorka za kontolu duvana, Agima Ljajević, navodeći da se broj dječaka starosti od 13 do 15 godina koji puše dvostruko povećao.

Ona je na konferenciji za novinare, povodom obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana, kazala da je najviše korisnika duvanskih proizvoda u populaciji između 45 i 54 godine.

Ljajević je rekla da više muškaraca konzumira duvanske prozvode, nego žena, dok je u starosnoj grupi između 15 i 24 godine veći broj žena.

“Ovi podaci pokazuju da su žene prihvatile konzumiranje duvana kao odraz slobode, savremenosti i novog poimanja života”, saopštila je ona.

Ljajević je istakla da kada je riječ o pušenju među mladima, mora se naglasiti da to nije samo zdravstveni rizik, već i da su pušači u adolescenciji za razliku od nepušača skloniji da kasnije upotrebljavaju droge i alkohol.

Prema njenim riječima, broj dječaka starosti od 13 do 15 godina koji puše dvostruko se povećao.

“Svaki deseti učenik i svaka dvadeseta učenica navedene starosne dobi redono koristi duvanske proizvode, dok je trećina njih, tokom života, eksperimentisala sa upotrebom duvanskih proizvoda”, rekla je Ljajević.

Ona je ocijenila da je potrebno da se angažuju različiti društveni sektori kako bi se realizovale različite mjere i smanjio broj korisnika duvanskih proizvoda.

“Te mjere uključuju kontolu implementacije zakonskih odredbi, promociju nepušenja, informisanje i podizanje kvantuma znanja o uticajima duvanskog dima na zdravlje i obezbjeđivanje adekvatnih metoda odvikavanja od pušenja”, istakla je Ljajević.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da podaci iz 2015. godine pokazuju da 28 odsto evropske populacije su pušači, a 4,2 miliona pušača je umrlo zbog posledica konzumiranja duvanskih proizvoda.

Ona je saopštila da je prevalenca, odnosno učestalost pušenja veća kod muškaraca u Crnoj Gori i da iznosi 36,2 odsto, dok je kod žena 34,5 odsto.

“Politička posvećenost Vlade Crne Gore da dosledno sprovodi politiku efikasne kontrole upotrebe duvana, dokazuje se ratifikacijom Okvirne konvencije za kontrolu upotrebe duvana i Protokola o suzbijanju ilegalne trgovine duvanom”, ocijenila je Brajović.

Brajović smatra da Vlada učinkovitim mjerama fiskalne politike, primjer je povećanje akciza, može doprinijeti smanjenu broja pušača.

Ona je istakla da ovakvu politiku Vlade podržava više od 50 odsto građana Crne Gore.

Načelnica Direkcije za harmonizaciju pravnih propisa u Ministarstvu zdravlja, Slavojka Šuković rekla je da očekuje da će nadležne inspekcije kontinuirano raditi i sprovoditi aktivnosti kako bi preventivnim i represivnim djelovanjem i kaznenom politikom uticali na dosljedno primjenjivanje zakona.

Ona je kazala da dosadasnja implementacija nije dovoljna, a kao razlog je navela veliku dostupnost duvanskih proizvoda, kao i to što svi društveni sektori nijesu dovoljno bili uključeni.

Šuković je rekla da je dosadašnja implementacija zakona bila nedovoljna jer su inspekcije, na primjer turistička, bile ograničene u vršenju kontrole.

Kardiolog u Kliničkom centru Crne Gore, Ljilja Musić rekla je da se na Klinici za bolesti srca u toj zdrasvtvenoj ustanovi dnevno zbrine od 16 do 18 pacijenata, koji imaju neki akutni koronarni događaj.

Na godišnjem nivou, kako je kazala, broj pacijenata je od 140 do 180, na 100 hiljada stanovnika.

Ona je istakla da je dvije trećine oboljelih od kardiovaskularnih bolesti mlađe od 60 godina, a to je radno sposobna populacija koja može biti zaliječena, ali ne i izliječena.

Prema njenim riječima, podjednako su bitne i primarna i sekundarna prevencija, podizanje svijesti o štetnosti pušenja i zbrinjavanje pacijenata koji zbog toga trpe posledice.

Bonus video: