Mještani Štedima krenuli traktorima da blokiraju zgradu Elektroprivrede

Iako su najavili da će traktore napuniti smećem koje ostaje nakon što akumulacija Vrtac poplavi njihova imanja, krenuli su bez "obećanog prtljaga"
90 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 18:43h

Kao što su i obećali – mještani Štedima, kod Nikšića, krenuli su da traktorima blokiraju zgradu Elektroprivrede.

Iako su najavili da će traktore napuniti smećem koje ostaje nakon što akumulacija Vrtac poplavi njihova imanja, krenuli su bez "obećanog prtljaga".

"Znali smo da će se zbog ovolike kiše smeće prosuti po ulici i da će ostati blato, pa nijesmo željeli da mi kršimo zakon, iako to drugi godinama rade", kazao je u ime mještana Branislav Đurković.

Sa ili bez smeća traktori nijesu mogli dalje od Mlina. Tu ih je zaustavila policija i isključila iz saobraćaja uz obrazloženje da su neregistrovani i tehnički neispravni.

"Nemamo mi ništa protiv policije. Oni samo rade svoj posao. Ali sljedećeg puta nećemo govoriti šta i kada namjeravamo da uradimo. Neka to bude iznenađenje za sve", ironično su prokomentarisali mještani.

Dok su traktori, njih šest, ostali kod Mlina, mještani su produžili do Elektroprivrede, kako bi nadležne još jednom podsjetili da neće odustati dok se problem oko eksproprijacije imanja ne riješi.

"Mi smo im još 8. marta poslali zahtjev da nam dostave odgovor u pisanoj formi šta je to što nam oni nude. Još uvijek to nijesu uradili iako su obećali. Samo zamajavaju i nas i javnost i traže način da se što jeftinije izvuku iz ovoga"

"U decembru su nam rekli da nađemo vještake koji će procijeniti vrijednost naših imanja. Poslušasmo ih i nađosmo, ali sada im ne odgovara cijena. Izgleda da bi oni najsrećniji bili da pristanemo na cijenu od tri eura po kvadratu. Žao nam je, ali mi ne odustajemo od cijene koju je odredio vještak", poručio je Đurković u ime mještana.

Opštinska komisija za procjenu imovine prošle godine je obišla imanja i konstatovala da se radi o 169 parcela površine od 365.654 metara kvadratnih i pet objekata.

Vještak poljoprivredne struke je na osnovu elaborata odredio cijenu zemlje 6,5 eura po metru kvadratnom, dok je vještak, koga su mještani agažovali, procijenio da je tržišna cijena u prosjeku 14,31 euro.

"Mi smo im još 8. marta poslali zahtjev da nam dostave odgovor u pisanoj formi šta je to što nam oni nude. Još uvijek to nijesu uradili iako su obećali. Samo zamajavaju i nas i javnost i traže način da se što jeftinije izvuku iz ovoga", kazao je Đurković.

Vlasnici imanja, u pitanju je oko 50 domaćinstava, u više navrata su organizovali proteste ispred zgrade EPCG, a prošle sedmice su protestovali i na zatvaračnici akumulacije Vrtac.

"Mnogo se revolta u nama nakupilo, jer ovaj problem nije od juče. Decenijama mi pokušavamo da dobijemo ono što nam pripada. Naši preci su potpisali dokumenta u kojima se odriču eksproprijacije, ali je od 36 domaćina, potpisnika tog dokumenta, 14 završilo sa eksproprijacijom do 1985. godine, dok su preostalih 22 sudskim presudama dobijali odštetu nastalu usljed plavljenja imanja."

"Sada je taj broj narastao na oko 50 nasljednika, vlasnika parcela, i mi tražimo samo ono što nam pripada", kazao je Đurković.

Galerija

Bonus video: