Mitropolija crnogorsko primorska: Ucjene i napadi postaju nepodnošljivi

Ističe se da trenutni plitki politički interesi jedne oligarhije neće uticati na vjekovni poredak Crkve
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2012. 11:07h

Neprilične političke ucjene i neosnovani zlonamjerni napadi na Mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija, sveštenstvo i pravoslavne vjernike u Crnoj Gori postaju nepodnošljivi, konstatovano je na redovnom godišnjem i bratskom sastanku Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).Nakon sastanka koji je održan u manastiru Ždrebaonik, saopšteno je da je sveštenstvo zabrinuto zbog, kako se navodi, mnoštva spoljnjih pritisaka na pravoslavnu crkvu, koja se u Crnoj Gori ovaploćuje kroz Mitropoliju i tri eparhije pomjesne Srpske pravoslavne crkve. “Neprilične političke ucjene i neosnovani zlonamjerni napadi na Mitropolita, sveštenstvo i pravoslavne vjernike kojima se ne vidi kraja, koji, štaviše, kako vrijeme prolazi, dobijaju svoj sve primitivniji i nasilniji oblik u vidu nasilja nekih od državnih organa i primjene anticrkvenih protivzakonitih metoda, nezapamćenih ni u vremena komunističke tiranije, postaju nepodnošljivi”, kaže se u saopštenju.Ocjenjuje se da se pritisci na pravoslavnu crkvu, s kojima se ne suočava nijedna druga vjerska zajednica u Crnoj Gori, projavljuju kroz otvorenu i javnu podršku određenih vladajućih struktura jednoj, kako se navodi, “plemensko-partijskoj pseudoreligioznoj nepravoslavnoj organizaciji”, koja ima namjeru da ugrozi ime, identitet, dostojanstvo i imovinu pravoslavne crkve.

Sveštenstvo je zabrinuto zbog mnoštva spoljnjih pritisaka na pravoslavnu crkvu

Neki pišu najsramnije stranice crnogorske istorijeOni ocjenjuju da nepravnim i manipulantskim tumačenjem komunističkog Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica (1977. godine) neki državni organi pišu najsramnije stranice crnogorske istorije.

Plitki politički interesi neće uticati na poredak Crkve

Ističe se da trenutni plitki politički interesi jedne oligarhije, pokušaji direktnog miješanja vlasti u unutrašnje ustrojstvo Crkve ne mogu i neće uticati na vjekovni poredak Crkve i ugrožavanje njene bogodane slobode. “Ako mene goniše i vas će goniti, riječ je Hristova, koja se danas ostvaruje u Crnoj Gori, kao u besudnim godinama nakon Drugog svjetskog rata”, navodi se u saopštenju.

U MCP ističu da je Crna Gora bila i trebalo bi da ostane društvo čestitih, slobodoumnih i ponosnih ljud

Bonus video: