Stanovnici Taluma razočarani nadoknadama nakon poplava

Ukoliko bi se poplave ponovile, kompletna rijeka bi se prelila suprotno, čime bi Donji Talum bio potpuno poplavljen.
322 pregleda 0 komentar(a)
talum, Foto: Romana Lalić
talum, Foto: Romana Lalić
Ažurirano: 20.03.2011. 18:28h

Predsjednik Mjesne zajednice Lim, u čijem sastavu se nalazi Talum, Fahrudin Dervišević, saopštio je da građani tog prigradskog naselja, koji su pretrpjeli ogromne štete u prošlogodišnjim poplavama, nijesu zadovoljni načinom na koji su procijenjena nastala oštećenja, odnosno da su razočarani visinom novčanih nadoknada, koje su počele da se dijele prije dva dana.

"Tokom sedmice održan je zbor građana na kojem je kao prioritet označeno uređenje korita rijeke Lim, koja je u dva navrata poplavila Talum, i bukvalno raskućila veliki broj domaćinstava", kazao je Dervišević.

On je napomenuo da su peticiju sa 120 potpisa vlasnika kuća iz tog naselja predali Opštini, sa molbom da se hitno pristupi izgradnji obaloutvrde od Tihranske klisure uzvodno prema gradu.

Kako je objasnio, nakon prošlogodišnjih poplava, odmah se pristupilo izgradnji obaloutvrde sa desne strane Taluma, odnosno Lima, gdje se nalazi izbjegličko naselje Riversajd, što je finansirao UNHCR, i time je zaštićeno to naselje.

Traže obaloutvrdu

Ukoliko bi se poplave ponovile, kompletna rijeka bi se prelila suprotno, čime bi, naročito Donji Talum, bio potpuno poplavljen. Zbog tih strahovanja, mještani traže da urgentno počnu radovi na obaloutvrdi.

"Od te sume oštećenim domaćinstvima se može isplatiti svega 10 odsto od procijenjene štete u poplavama"

"Sume koje su opredijeljene za nadoknadu šteta su veoma male, i njima je zadovoljeno samo 20 odsto od procijenjenog iznosa. Ima domaćinstava koja bilježe štetu od 15.000 eura, a dobijaju 100 ili 200 eura. Primjera radi, Jusuf Šuntić, Zafir Radončić, Vesko Obradović, Ćamil Ličina i brojni drugi vlasnici oštećenih kuća, iz kojih je poplava odnijela kompletno pokućstvo, dobili su 300 do 500 eura”, kazao je Dervišević.

Potpredsjednik Opštine, Braho Adrović, koji je i koordinator u Opštinskom štabu za elementarne nepogode, kazao je da razumije nezadovoljstvo građana Taluma, ali da je Republička komisija za procjenu šteta opredijelila svega 103.000 eura, koje se trenutno raspodjeljuju.

"Od te sume oštećenim domaćinstvima se može isplatiti svega 10 odsto od procijenjene štete u poplavama. Imajući na umu da je to malo, Opština je iz svojih sredstava opredijelila novac, da bi taj iznos bio povećan makar na dvadeset odsto", kazao je Adrović.

Opština uradila "koliko je mogla"

On je naveo da su nastale štete u prvim prošlogodišnjim poplavama procijenjene na 570.000 eura, dok je u drugom poplavnom talasu nastala šteta procijenjena na preko milion i 400.000 eura.

“Preostaje nam urgentna sanacija gradskog mosta na Limu, kao i izgradnja zaštite za Talum"

"Nezadovoljni smo reakcijom Vlade i opredijeljenom sumom. Nakon prvog poplavnog talasa dobili smo oko 40.000 eura, a za ukupne štete u drugom poplavnom talasu, od Vlade smo dobili svega 103.000 eura, a to nije ništa u odnosu na milion i po nastalih šteta.

Prije dva dana smo počeli raspodjelu tog novca za 200 porodica, koje već reaguju da je to malo", kazao je Adrović. Objasnio je da su u Opštini uradili koliko su mogli i da zna da je pomoć simbolična, ali više novca nema.

“Preostaje nam urgentna sanacija gradskog mosta na Limu, kao i izgradnja zaštite za Talum, što smo kandidovali kod države i međunarodnih organizacija”, kazao je Adrović i napomenuo da bi država trebalo hitno da reaguje kako bi se zaštitilo to naselje.

Bonus video: