Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo šest osoba, a 319 je inficirano
4999 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2020. 21:57h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo šest osoba, a 319 je inficirano.

Nakon uplate odborničkih naknada, Opštinski odbor DPS-a Plužine je nastavio sa prikupljanjem novca, tako da su i ostali članovi OO u skladu sa svojim mogućnostima izvršili donaciju Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Crne Gore, saopšteno je iz te partije.

"Predmetnom donacijom se želi dati skroman doprinos, odnosno koliko god je moguće pomoći svojim građanima u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom. Građane molimo da se ne opuštaju i da se i dalje pridržavaju mjera nadležnih organa i na taj način sačuvaju sebe, svoje porodice i sve građane Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Crnogorsko udruženje za transakcionu analizu MoNTA organizovaće besplatne grupe podrške za ljekare i medicinsko osoblje.
Iz tog udruženja naveli su da će psiholozi i psihoterapeuti pod supervizijom voditi grupe svakog petka u 18 sati.
„S obzirom na to da su ljekari i medicinski radnici u potpunosti posvećeni pacijentima i njihovom ozdravljenju, radeći u dugim cjelodnevnim smjenama pod punom opremom, a odvojeni su od porodica i bližnjih, članovi MonTA-e su odlučili da organizuju grupe podrške za sve zdravstvene radnike“, navodi se u saopštenju.
Članovi MonTA sa iskustvom u savjetodavnom i grupnom radu vodiće grupe putem Skype-a.
Za sada je, kako su precizirali, određeno šest termina za šest narednih sedmica.
Iz MonTA su pozvali sve zainteresovane ljekare i medicinske radnike da im se jave na mejl montazazdravstvo@gmail.com, ili preko Skype naloga Montazazdravstvo.
MonTA je član Evropske asocijacije za transakcionu analizu i posvećeno je primjeni principa transakcione analize u praksi vodeći se profesionalnim i etičkim standardima.
Pres konferencija NKT-a
Preminuli je bio star 81 godinu i osim koronavirusa je imao i malignu bolest Prof. dr Ranko Lazović, rukovodilac Kriznog tima, saopštio je da je danas preminuo još jedan pacijent sa koronavirusom. Dodao je da je preminuli bio star 81 godinu i da je, osim koronavirusa, imao i malignu bolest.
Vijesti.me | Sourcefabric
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je do danas uplatilo oko 300.000 eura lokalnim komunalnim preduzećima u šest primorskih opština za održavanje čistoće, zelenila i javne rasvjete na priobalju.
“Posebna sredstva su uplaćena i za održavenje zaštićenih područja - dina u zaleđu Velike plaže u Ulcinju i Posebnog rezervata prirode “Tivatska Solila”.
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom redovno servisira svoje mjesečne obaveze, a za vrijeme trajanja pandemije novog koronavirusa, posbena pažnja posvećena je održavanju čistoće na obalnim šetalištima i plažama.
Služba kontrole Javnog preduzeća je u svakodnevnoj komunikaciji sa lokalnim komunalnim preduzećima, a koordiniranim akcijama održavanje zone morskog dobra se vrši na dnevnom nivou”, saopštili su iz JP” Morsko dobro”.
Borba protiv koronavirusa
Pomoć će biti uručena onima koji su na prvoj liniji borbe protiv širenja zarazne bolesti i građanima, a o raspodjeli će odlučiti Opštinski tim za zaštitu i spasavanje Danas je isporučen prvi dio donacije kineskog grada Hđina koja će Herceg Novom pomoći u borbi protiv koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kompanija Merkator-CG, u okviru koje posluju IDEA prodavnice donirala je 10 tona hrane Crvenom krstu Crne Gore.
"Riječ je o donaciji osnovnih životnih namirnica, koje je kompanija Mercator-CG opredijelila u skladu sa potrebama i preporukama Crvenog Krsta", saopšteno je Merkatora.
PR menadžerka Crvenog krsta Crne Gore Milica Kovačević poručuje da će udruženim snagama, ovom donacijom, pomoći brojnim porodicama i pojedincima širom Crne Gore.
„Crveni krst Crne Gore je od početka pandemije koronavirusa aktivan u pružanju podrške socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva. Kako je broj onih kojima je potrebna pomoć u ovim okolnostima puno veći nego u redovnim, onda je i nama ovakva podrške posebno važna, kako bismo što bolje odgovorili na brojne humanitarne zahtjeve. Kompanija Merkator-CG je puno puta pokazala brigu za građane i širu društvenu zajednicu, što su u ovoj situaciji samo dokazali. Njihova donacija će biti upotrijebljena za kreiranje humanitarnih paketa, koji će biti podijeljeni korisnicima širom Crne Gore, putem opštinskih organizacija Crvenog krsta“, kazala je Kovačević .
Direktorica marketinga u kompaniji Mercator-CG, Jelena Doderović navodi da je ova donacija Crvenom krstu još jedan izraz društvene odgovornosti kao važnog stuba poslovanja kompanije.
„Kao društveno odgovorna kompanija nastavljamo naše Humanitarne aktivnosti, pa nakon donacije Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za nabavku respiratora, danas smo ovdje da doniramo Crvenom krstu Crne Gore 10 tona hrane. Donacija uključuje osnovne životne namirnice, koje će biti dostavljene širom Crne Gore, a sigurni smo da će stići u prave ruke, upravo zahvaljujući Crvenom krstu. Solidarnost i briga o drugima je nešto čemu svi treba da težimo, a naročito sada. Ovom donacijom želimo da pokažemo da smo uvijek tu za one kojima je pomoć najpotrebnija“ kazala je Doderović.
Iz kompanije Mercator-CG su podsjetili da su u prethodnom periodu pokrenula niz aktivnosti sa ciljem pružanja podrške kako svojim zaposlenima, kroz bonuse i raniju isplatu zarada u odnosu na uobičajeni period, tako i potrošačima kroz sprovođenje svih preventivih i dodatnih mjera zaštite.
Predsjednik kazao da je Crna Gora zemlja permanentno rastućih kapaciteta
Direktor KCCG Jevto Eraković je kazao da nova oprema, koju je pribavila VCG, zdravstveni sistem čini mnogo jačim, uspješnijim i efikasnijim Na heliodromu Kliničkog centra Crne Gore predsjedniku države Milu Đukanoviću u prisustvu ministra odbrane Predraga Boškovića i direktora KCCG Jevta Erakovića predstavljeni su medicinski kapaciteti helikopterske eskadrile VCG, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Vijesti.me | Sourcefabric
Vjeruje da će se nastaviti dinamičan razvoj crnogorske poljoprivrede
Šta su ključne izmjene predloga za drugi paket mjera Vlade
U predlogu je bilo predviđeno 70 odsto minimlaca za zaposlene u zatvorenim djelatnostima, a turizam je bio u kategoriji od 50% pomoći Direktne bespovratne subvencije od 100 odsto minimalne zarade (222 eura), umjesto provobitno predlaganih 70 odsto, za april i maj će dobiti preduzetnici i firme iz djelatnosti koje su zatvorene odlukama države o suzbijanju epidemije koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Vlada utvrdila drugi paket mjera pomoći
"Žao mi je što opozicija u parlamentu nije prepoznala ovo što radimo. Danas smo se dogovorili da Investiciono razvojni fond (IRF) formira posebnu liniju za medije jer su oni to zaslužili", istakao je Marković Vlada Crne Gore utvrdila je danas drugi paket mjera za pomoć građanima i privredi u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa Premijer, Duško Marković je kazao da je paket vrijedan 75 miliona eura u bruto,odnosno 45 miliona eura u neto iznosu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pres nakon sjednice Vlade
Oslonjeni su radovi na domaću operativu jer izvođaču fali oko 800 radnika", rekao je premijer Premijer Duško Marković je na konferenciji za medije nakon 170. sjednice Vlade kazao kako autoput Bar - Boljare neće biti završen do kraja septembra, kada je aktuelni krajnji rok. "Vjerujem da ćemo se složiti da autoput neće biti završen.
Vijesti.me | Sourcefabric
Zahvaljujući NVO „Alfa centar“ iz Nikšića i njihovim partnerima, njemačkom organizacijom „ASB“, stotinu najugroženijih domaćinstava iz Nikšića dobilo je po paket hrane i paket sredstava za higijenu i dezinfekciju. Vrijednost donacije je 2.500 eura a prema riječima Radoja Mijuškovića iz „Alfa centra“ rukovodili su se time da pakete dobiju porodice koje od početka pandemije koronavirusa nijesu dobile nikakvu pomoć.
„Prioritet su nam domaćinstva čiji su članovi zbog ove situacije ostali bez prihoda, ugrožene kategorije koje nemaju ni socijalna primanja, ni plate, ni penzije, starije osobe, samohrani roditelji, porodice sa velikim brojem djece, nezaposleni roditelji koji žive privatno. Obezbjedili smo 200 paketa pomoći,100 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i 100 paketa za higijenu i dezinfekciju”, kazao je Mijušković.
Kako je istakao, ovo je samo početak konstruktivne i plodonosne saradnje “Alfa centra” i “ASB”-a. Zahvalio se opštinskoj organizaciji Crvenog krsta koja im je omogućila uvid u ažurirane spiskove i pomogla im da naprave listu porodica koje će dobiti pomenutu pomoć, kao i članovima volonterskog kluba “Alfa centra”.
Podjela pomoći krenula je iz naselja Trudbenik, gdje u trošnim, neuslovnim barakama živi 20 porodica koje su u veoma teškom materijalnom, a mnogi od njih, i zdravstvenom stanju.
Predstavnik mještana Trudbenika, Rajo Kontić, kazao je da je pomoć od “Alfa centra” prva koju su dobili.
“Do sada nam se niko nije obraćao, što se tiče nadležnih, i želimo da se zahvalimo ‘Alfa centru’ što se sjetio ovog naroda koji živi ovdje, među kojim ima nemoćnih, bolesnih, djece bolesne i onih koji nemaju nikakva primanja. Ovo je prva masovnija donacija koja je došla u ovom dijelu grada od početka koronavirusa. Bilo je nekih porodica koje su prethodno dobile pomoć od Crvenog krsta. U kakvim uslovima živimo, može se vidjeti i sa ulice, da se ne ulazi unutra. Zato se još jednom zahvaljujemo ‘Alfa centru’ koji se sjetio i nas zaboravljenih, da dođe i da donira koliko je u njihovoj moći. Za nekoga je to možda malo, a za nas je dosta. Svaka pomoć u kojem god obliku, u ovom naselju je dobrodošla”, poručio je Kontić.
Prošle sedmice „Alfa centar“ je Opštoj bolnici u Nikšiću donirao šestokanalni EKG aparat, kao i 100 kompleta posteljine i isto toliko jastuka.

Bonus video: