Đukanoviću predstavljen medicinski kapaciteti helikopterske eskadrile VCG

Direktor KCCG Jevto Eraković je kazao da nova oprema, koju je pribavila VCG, zdravstveni sistem čini mnogo jačim, uspješnijim i efikasnijim
5779 pregleda 28 komentar(a)
Bošković, Đukanović i Eraković, Foto: Vlada Crne Gore
Bošković, Đukanović i Eraković, Foto: Vlada Crne Gore

Na heliodromu Kliničkog centra Crne Gore predsjedniku države Milu Đukanoviću u prisustvu ministra odbrane Predraga Boškovića i direktora KCCG Jevta Erakovića predstavljeni su medicinski kapaciteti helikopterske eskadrile VCG, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Riiječ je o, kako su kazali, intezivnoj jedinici sa kojom su, po najsavremenijim standardima, opremljeni helikoperi VCG i stavljeni na raspolaganje građanima, odnosno potrebama KCCG.

Predsjednik Đukanović je kazao da je to "odličan primjer veoma kvalitetne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore sa zdravstvenim sistemom, odnosno KCCG kao krovnom institucijom."

"Obradovan sam što smo i na ovaj način potvrdili da je Crna Gora zemlja permanentno rastućih kapaciteta, koji su usredsređeni na pružanje sigurnosti građanima. Ovo je prilika da, uz poštovanje za ono što je uradio KCCG, još jednom potenciramo ogromnu ulogu koju je Vojska Crne Gore odigrala i u ovoj kriznoj situaciji", poručio je predsjednik Đukanović, koji se prilikom obilaska KCCG obratio i vojnicima koji obezbjeđuju tu ustanovu.

"Treba podsjetiti da je oko 200 ljudi stalno angažovano u obezbjeđenju zdravstvenih objekata i karantina. Danas možemo da svjedočimo da je zaista Vojska bila i dalje jeste jedan važan faktor ovako dobrih rezultata koje je država Crna Gora do sada ostvarila", istakao je predsjednik.

Ministar odbrane Predrag Bošković zahvalio se na prilici da se javnosti predstavi ono što MO, odnosno Generalštab VCG radi, "a što je značajna investicija za Vojsku, ali i kompletan zdravstveni sistem naše zemlje."

"Medicinska oprema za helikoptersku jedinicu koštala je ukupno 290 hiljada eura. Sada imamo najbolji mogući servis za unesrećene kada je region u pitanju. Posebno smo ponosni na to što smo ovu aktivnost realizovali u kratkom roku i moram reći da je to pravi primjer veoma kvalitetne saradnje dvije institucije u Crnoj Gori", kazao je ministar Bošković i dodao da je VCG u prethodnom periodu "s punim pravom stekla epitet institucije kojoj se možda i najviše vjeruje u Crnoj Gori, što su i istraživanja pokazivala."

"Svi mi u MO smo neizmjerno zahvalni predsjedniku Crne Gore, Vladi, na čelu sa premijerom, za razumijevanje što smo u prethodnom periodu investirali značajna sredstva u podizanje, modernizaciju i opremanje VCG, kako bi mogla da odgovori i ovoj trećoj misiji, koja je danas najvažnija, kada se susrijećemo sa jednom ovakvom krizom", istakao je ministar Bošković.

Predsstavljanje helikopterske eskadrile
Predsstavljanje helikopterske eskadrile(Foto: Vlada Crne Gore)

On se zahvalio pripadnicama i pripadnicima VCG na nesebičnom trudu koji svakodnevno ulažu i istakao da ovo nije kraj borbe, već da svi zajedno moramo istrajati, dakle, bez opuštanja, kako bi potvrdili dobre rezultate koje su dale institucije.

Direktor KCCG Jevto Eraković je kazao da nova oprema, koju je pribavila VCG, zdravstveni sistem čini mnogo jačim, uspješnijim i efikasnijim.

"Radi se o intenzivnoj jedinici koja se nalazi u okviru helikoptera Bell VCG i koja omogućava našoj interventnoj ekipi, našim anestezilozima i anestetičarima da u svakom trenutku i na svakom mjestu u Crnoj Gori pruže adekvatnu profesionalnu i najbolju moguću zaštitu i tretman svih građana Crne Gore", kazao je Eraković i u ime svih zdravstvenih radnika zahvalio na doprinosu Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Eraković je, kao i predsjednik Crne Gore, istakao "da nije vrijeme za opuštanje, jer borba sa koronavirusom nije završena."

Đukanović je tom prilikom najavio i novi razvojni projekat u koji će se krenuti čim se za to stvore uslovi.

"Naime, riječ je o izgradnji Klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju u krugu KCCG, za šta je završen glavni projekat i gotovo zaokružena finansijska konstrukcija", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: