Kraj epidemije koronavirusa u CG: Pandemija traje, mjere protiv importacije ostaju

"Ovo je rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana"

39173 pregleda 612 reakcija 35 komentar(a)
Sa sjednice NKT, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice NKT, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.06.2020. 22:09h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odučilo na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) da u Crnoj Gori bude proglašen kraj epidemije koronavirusa uvedene 26. marta na cijeloj državnoj teritoriji, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Ovo je rezultat višemjesečnih napora svih u sistemu i naših građana. Hvala na povjerenju! Neke mjere će biti ukinute, ali kako pandemija još traje, ostaju na snazi mjere protiv importacije virusa", saopštila je ranije Crne Gore na svom Tviter nalogu.

U saopštenju Vlade se navodi da je NKT iskazalo zadovoljstvo dosadašnjim kvalitetnim i efikasnim angažmanom cjelokupnog zdravstvenog sistema i svih operativnih štabova, što je, kako navode, najbolji demanti neargumentovanih i neistinitih tvrdnji iznijetih sa najviših adresa iz regiona među ostalim i da se u Crnoj Gori navodno obavljaju samo brzi testovi na koronavirus, te da Crna Gora nema odgovarajuće laboratorije i resurse za testiranje.

"Naši građani znaju i vide šta i kako radimo, zato i podržavaju u ogromnom procentu, iznad 90 odsto sve ono što su preduzimali i što preduzimaju NKT i Vlada, ali radi međunarodne javnosti saopštavamo da Crna Gora ima najsavremeniju laboratoriju, vrhunske stručnjake i odličnu organizaciju. Da nije tako ne bismo se uspješno izborili sa epidemijom i bili prva država u Evropi koja je dostigla status bez inficiranih odnosno Corona Free", piše u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su kazali i da je NKT, u skladu sa politikom potpune transparentnosti rada koju je praktikovalo, odlučilo da do kraja sedmice prezentira građanima zbirno sve relevantne informacije o medicinskim sredstvima i opremi sa kojima je Crna Gora izašla iz epidemije.

Bjeković čestitao NKT i rekao da nema primjedbi na njegov rad

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković, koji je na poziv prisustvovao sjednici, čestitao je NKT na dosadašnjem uspješnom radu koji je rezultirao niskim stopom infekcije i smrtnosti i visokim nivoom zaštite života i zdravlja naših građana i stranaca koji borave u Crnoj Gori, saopšteno je iz Vlade.

Bjeković
Bjekovićfoto: Vlada Crne Gore

"Ombudsman je informisao NKT o svim svojim aktivnostima u vezi sa epidemijom koronavirusa, koje uključuju komunikaciju sa građanima, obilaske karantina i analizu donijetih mjera. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je saopštio da u tim smislu nema primjedbi na rad NKT-a i ukazao na potrebu posebne senzitivnosti u nastavku rada kako ne bi došlo do nejednakog postupanja prema licima", navodi se u saopštenju.

Bonus video: