Adrović će odgovarati zbog prodaje imovine Simon Vojaža

Luksemburžanin Simon Bernar poručio da je on jedini vlasnik “Simon vojaža”, da je on kupio autobuse, a da je funkcioner DPS-a samo izvršni direktor u firmi

10689 pregleda 151 reakcija 3 komentar(a)
Radnici u štrajku, Foto: Tufik Softić
Radnici u štrajku, Foto: Tufik Softić

Državljanin Luksemburga Simon Bernard poručio je da je on stoodstotni vlasnik beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž”, i da, kako kaže, “izvršni direktor Mehmed Adrović ne smije da rasprodaje imovinu”.

On je preko svojih bliskih prijatelja, naših državljana u toj zemlji, “Vijestima” rekao da je samo on dao novac za kupovinu tadašnjeg preduzeća “Jugoprevoz”, i da ne zna šta se poslije toga dešavalo sa papirima.

U beranskom preduzeću “Simon vojaž” završava se četvrta sedmica od kada su radnici stupili u generalni štrajk, a Adrović u međuvremenu prodaje jedan po jedan autobus. Štrajkači ga optužuju za poslovne malverzacije.

“Ako je Adrović poslije nešto radio sa papirima i sada prikazuje da je suvlasnik u procentu pedeset odsto, onda treba da zna da i ovdje u Luksemburgu postoje papiri, kao i u Beranama, i da će za sve što se dešava morati da odgovara”, poručio je Bernard.

Njegov bliski prijatelj prenio je poruku da će Adrović odgovarati i zbog toga što je do sada prodao više autobusa preduzeća “Simon vojaž”.

“Te autobuse je Simon Bernard iz Luksemburga prebacivao u Crnu Goru da poboljša vozni park firme u našoj državi”, kazao je sagovornik koji nije želio da se njegovo ime pominje u ovom kontekstu.

Adrović se nije javljao na telefonske pozive, niti je odgovarao na pitanja koja su mu “Vijesti” proslijedile putem SMS poruka.

Štrajkači su ranije zatražili da se razjasni ko je i u kolikom procentu vlasnik “Simon vojaža”, jer se Luksemburžanin Simon Bernard do sada nije javljao, dok Adrović postavlja za menadžere njemu lojalne ljude, od malog broja njih koji nisu u štrajku.

“On je samo izvršni direktor, i to što sada postavlja nekog drugog za direktora, to nema nikakvog smisla”, prenio je Bernardove riječi njegov prijatelj. Adrović se nakon privatizacije bivšeg “Jugoprevoza”, odnosno nadaleko i iz vremena bivše Jugoslavije čuvenog “Ivangradprevoza”, partijski angažovao i postao visoki funkcioner DPS-a. On je trenutno predsjednik lokalnog odbora te partije u Petnjici, kao i predsjednik Skupštine opština Petnjica.

“Simon vojaž” je kompaniju “Jugoprevoz” poslije duge agonije i stečaja kupio za svega 850.110 eura, krajem 2005. godine.

Zatim je, odmah nakon privatizacije, ukinuo kamionski prevoz, rasprodao kamione i samo od toga povratio sva uložena sredstva, a onda, u vremenima krize, ukinuo i mnoge autobuske linije.

Danas je lokalnih linija sve manje, a linije prema velikim mjesnim centrima na teritoriji opštine Berane, više ne postoje.

“Simon vojaž”, nekada najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru države, trenutno, zapravo, ima samo lokalnu liniju prema Bijelom Polju sa nekoliko polazaka, i to tako što je Adrović za vozača angažovao svog tasta koji je penzioner i jednog štrajkbrehera iz druge firme.

Ne odgovarajući na direktne pozive, Adrović je u nekoliko navrata preko menadžmenta poručio samo da je kriza “trenutna i posljedica pandemije koronavirusa”. “Ko hoće da štrajkuje, samo neka štrajkuje po zakonu. Firma će raditi i neće propasti”, kazali su ranije iz menadžemnta.

Radnici, s druge strane, tvrde da kriza u “Simon vojažu” nije od prije dva mjeseca, već traje nekoliko godina.

“Nama je posljednja plata bila za jun 2018. godine. Kod nas korona izgleda traje dvije godine. Ko god je mogao od mlađih ljudi da nađe drugi posao, odavno je napustio “Simon vojaž”. Ostali smo samo mi koji nemamo gdje”, kazao je predstavnik štrajkača Nenad Radičević.

On je podsjetio da je njihova firma u startu imala preko stotinu radnika, dok sada ima jedva četrdeset, od čega je njih preko trideset u štrajku. Radnici su, kako kažu, razočarani što niko još nije reagovao na pravi način i smatraju da država još uvijek štiti Adrovića koji je visoki funkcioner DPS-a.

Prijave predate policiji, tužilaštvo pozvano da reaguje

“Mi smo i policiji predali prijave zbog toga što Adrović prodaje autobuse i službena vozila da bi izmirivao dugove prema drugim prevoznicima kojima na račun prodatih karata duguje mnogo. Samo prevozniku ‘Ozlem’ iz Novog Pazara duguje sedamdeset hiljada eura, i više nijedan prevoznik ne dozvoljava prodaju karata na biletarnici autobuske stanice”, kaže Radičević. I odbor lokalnog vladajućeg SNP-a u Beranama pozvao je tužilaštvo da preispita poslovanje “Simon vojaža” i izrazio čuđenje nad činjenicom da je račun tog preduzeća blokiran godinu dana na iznos od oko 222.000 eura, a da bez obzira na blokadu iskazuju stanje na računu od 35.000 eura.

Bonus video: