MCP pozvala građane da ne organizuju šetnju ulicama Podgorice

"Svi smo zajedno dozvolili da se previše nepravde useli u Crnu Goru. Crna Gora je naša najveća svetinja", kazala je novinarka Nevenka Ćirović u obraćanju građanima ispred hrama Hristovog vaskrsenja

59982 pregleda 227 reakcija 204 komentar(a)
Ispred hrama Hristovog vaskrsenja, Foto: Biljana Matijašević
Ispred hrama Hristovog vaskrsenja, Foto: Biljana Matijašević

Sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske saopštili su da poštujući naredbe i mjere Nacionalnog tima i Episkopskog savjeta za sada odustaju od litija.

Nakon molebana u hramu Hristovog vaskrsenja oni su pozvali okupljene da ne prave nikakve samoinicijativne šetnje "čuvajući prije sveg svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo".

Nakon govora građani su se razišli.

Prethodno se okupljenima isped hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici obratila profesorica sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Mara Šćepanović.

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Savo Prelević

"Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i ponos što smo se mi raznih nacija i vjera sabrali ovdje i da u ime nas profesora zahvalim se studentima koji su nas jučerašnjim proglasom podsjetili na pojmove obrazovanje i kultura koje sa čestitošću treba da čine srž našeg bića", kazala je Šćepanović.

Doktor Batrić Babović rekao je da "ljekari svi dišu jednom dušom i oni na papiru i oni koji jos nijesu potpisani".

Pristutnima se obratila i novinarka RTCG-a Nevenka Ćirović, u ime novinara potpisnika Apela na poštovanje slobode vjeroispovjesti.

Ćirović
Ćirovićfoto: Savo Prelević

Ona je pročitala šta je poručilo više od sto novinara, kako je kazala, svih vjera i nacija u apelu, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni vjeroispovjesti.

Profesor istorije u podgoričkoj gimnaziji "Slobodan Škerović" Predrag Ražnatović je kazao da su litije najdemokratskiji izraz jednog naroda.

Ražnatović
Ražnatovićfoto: Savo Prelević

"Zato nas zgražavaju primjene sile posljednjih dana. Lako je sa tolikom opremom i oružjem potući goloruki narod. Potrebno je da pobijedite sebe i donesete zakon koji ovaj narod i crkva očekuje", kazao je Ražnatović.

U ime studenata koji su potpisali apel "za odbranu svetinja", student PMF-a Nebojša Kasalica je kazao da su se "slobodni studenti okupili da stanu rame uz rame sa sveštenicima u odbrani svetinja".

Kasalica
Kasalicafoto: Savo Prelević

"Nažalost, mjerama NKT spriječeni smo da idemo u litije i pokažemo kako se odgovara na nasilje i kukavičluk. Zelimo Crnu Goru u kojoj se ne ubacuje suzavac u dječije sportske sale, ne prebijaju i ne hapse, jer su uzviknuli "Ne damo svetinje" i ne želimo vlast koja poručuje da će sve riješiti za 15 minuta. Braneći crkvu, branimo državu, branci slobodu vjeroispovijesti, branimo ustav, braneći sveštenike branimo porodicu i prijatelje", kazao je Kaslica.

Građani ispred hrama Hristovog Vaskrsenja
Građani ispred hrama Hristovog Vaskrsenjafoto: Biljana Matijašević

Molebanu su prisustvovali i studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja", koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: "Studenti ne daju svetinje".

Studenti ispred hrama Hristovog vaskrsenja
Studenti ispred hrama Hristovog vaskrsenjafoto: Biljana Matijašević

Mjerama koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranjuju se vjerski skupovi na otvorenim javnim mjestima osim na površinama koje pripadaju vjerskim objektima.

Bonus video: