Pregovori PES-a i Pokreta za Podgoricu: I Špadijerova fotelja uslov za saradnju

Pregovori o podjeli vlasti u glavnom gradu nastavljaju se početkom maja. Bivši odbornici PES-a trebalo bi uskoro da precizno definišu za koje su pozicije u gradskoj vlasti zainteresovani

70800 pregleda 47 reakcija 45 komentar(a)
Špadijer, Foto: BORIS PEJOVIC
Špadijer, Foto: BORIS PEJOVIC

Ostanak Balše Špadijera na funkciji sekretara za finansije Glavnog grada jedan je od ključnih uslova bivših odbornika Pokreta Evropa sad (PES) u pregovorima s dojučerašnjim kolegama o podjeli vlasti u Podgorici, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema saznanjima lista, pregovori PES-a i novoformiranog Pokreta za Podgoricu trebalo bi da budu nastavljeni odmah nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika. Do tada bi Pokret za Podgoricu trebalo da definiše za koje je pozicije u gradskoj vlasti zainteresovan.

Špadijer je dio Pokreta za Podgoricu. U javnosti do sada nije bilo priče o tome da bi njegova funkcija u Glavnom gradu mogla biti ugrožena zbog cijepanja najjače vladajuće stranke.

Nakon nedavnog raskola u PES-u, tu partiju napustilo je pet odbornika koji su napravili Pokret za Podgoricu, i s Građanskim pokretom (GP) URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili zajedničko djelovanje. Oni imaju 11 odbornika i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu.

Ti odbornici, koji zajednički nastupaju pod nazivom “Blok 11”, danas će se sastati s predsjednicom Skupštine Glavnog grada Jelenom Borovinić Bojović (“Za budućnost Podgorice”), a u ponedjeljak će na konferenciji za medije predstaviti 11 inicijativa koje će uputiti gradonačelnici Oliveri Injac (PES).

Ti odbornici preksinoć su se sastali s Injac, ali nisu željeli da govore o detaljima inicijativa za koje će tražiti da budu hitno realizovane.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su inicijative “na fonu predizbornih obećanja građanima” i da se njima traži da se “neke konkretne stvari pokrenu u gradu”.

Jedan od izvora lista rekao je i da u “Bloku 11” navodno nisu zadovoljni radom pojedinih gradskih funkcionera, poput čelnika nekih agencija, i da traže njihovu smjenu.

“Blok 11” je nakon sastanka s Injac saopštio da su se saglasili da je “neophodno poboljšati koordinaciju i efikasnost u interesu građana Podgorice”.

“U konstruktivnom dijalogu, odbornici ‘Bloka 11’ poručili su da od gradonačelnice očekuju da utiče da se dinamičnije i efikasnije realizuju predizborna obećanja, što kao lokalna vlast zajedno dugujemo građanima Podgorice”, navodi se u saopštenju.

Iz “Bloka 11” su poručili da očekuju da se što prije “uvaži nova politička realnost”, odnosno da se omogući adekvatna participacija Pokreta za Podgoricu, kako u skupštinskim radnim tijelima, tako i izvršnoj vlasti.

“Na taj način bi... preuzeli odgovornost za realizaciju predizbornih obećanja, nekada zajedničke stranke PES”, saopšteno je nakon sastanka s Injac.

Iz “Bloka 11” ranije je rečeno da memorandum koji su potpisali Pokret za Podgoricu, GP URA i PzP predviđa da će dogovarati zajedničke akcije i inicijative u Skupštini Glavnog grada. Tada je i najavljeno da će intenzivirati komunikaciju s upravom Glavnog grada - gradonačelnicom i njenim zamjenikom Lukom Rakčevićem (GP URA), kako bi neke svoje ideje, inicijative i predizborna obećanja lakše postizali.

Jedan od izvora "Vijesti" rekao je da u "Bloku 11" navodno nisu zadovoljni radom pojedinih gradskih funkcionera, poput čelnika nekih agencija, i da traže njihovo razrješenje

Dok se čeka na nastavak pregovora o podjeli vlasti, odbornici opozicije u podgoričkom parlamentu najavili su da će do kraja sedmice podnijeti inicijativu za razrješenje Injac zbog toga što skupštini nije u roku dostavila izvještaj o radu. Iako predlog još nisu podnijeli, podršku za smjenu Injac su već tražili u redovima partija gradske vlasti.

Podgorički parlament ima 58 predstavnika, od čega 34 pripadaju vlasti, a 24 opoziciji. To znači da je opoziciji potrebno najmanje šest glasova iz vlasti za razrješenje Injac.

Šef kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije Miloš Mašković, kazao je prošle sedmice “Vijestima” da su u toku neformalni pregovori “s određenim odborničkim klubovima unutar vladajuće većine”, među kojima, kako je naveo, “postoji raspoloženje da zbog ovog stanja razriješe Injac”.

“Za koju ne smatraju da na adekvatan način obavlja svoj posao”, dodao je.

Bonus video: