Radnici se povukli sa rječice Čestogaz: Protest mještana zaustavio radove na izgradnji mHe

Predsjednik Mjesne zajednice Milovan Mišo Labović kazao je “Vijestima” da je nekolicina radnika, angažovanih na postavljanju cijevi, napustila gradilište, “nakon što su im mještani predočili situaciju“

13498 pregleda 300 reakcija 26 komentar(a)
Radnici se povukli sa gradilišta, Foto: Privatna arhiva
Radnici se povukli sa gradilišta, Foto: Privatna arhiva

Nakon protesta nekoliko desetina mještana Kraljskih Bara i predstavnika nekoliko nevladinih organizacija, danas su obustavljeni radovi na izgradnji male hidroelektrane (mHe) na rječici Čestogaz.

Predsjednik Mjesne zajednice Milovan Mišo Labović kazao je “Vijestima” da je nekolicina radnika, angažovanih na postavljanju cijevi, napustila gradilište, “nakon što su im mještani predočili situaciju“.

Prema nezvaničnim informacijama, predstavnici NVO sektora, koji su prisustvovali skupu, podnijeli su i krivičnu prijavu protiv investitora - firme “Dekar“, ali i izvođača radova.

“Po našem pozivu, na gradlište su došli kolašinska Komunalna policija i komunalni inspektor, sa kojima smo obišli gradilište. Oni su o onom što su vidjeli napravili zapisnike. Nadam se da je i konstatovano da je, između ostalog, određenim radovima čak ugrožena imovina porodice Mićović“, kazao je Labović.

Kakao tvrde mještani, “investitoru nedostaju dokumenti na osnovu kojih bi mogao započeti poslove na toj rijeci“.

Kažu i da na gradilištu nema istaknute table, a nije bilo ni poslovođe ni nadzornog organa...

“Na trasi rječice vidljive su potpune devastacije korita, probijen je put i iskopani su kanali i postavljene cijevi prečnika 800 mm, u dužini od preko 100 metara. Sa današnjeg skupa najavili smo potpunu blokadu radova, a planirali smo i danonoćna dežurstva kako bi u potpunosti onemogućili nastavak gradnje“, rekao je Labović.

U kolašinskoj Komunalnoj policiji “Vijestima“ su potrdili da su, po pozivu mještana Kraljskih Bara, obišli teren zajedno sa komunalnim inspektorom Srećkom Rakočevićem.

“O svemu možemo dati izjavu tek u ponedjeljak, kada će izvođač radova u kancelariju komunalnog inspektora donijeti dokumentaciju koja mu je zatražena. Ono što je bila naša nadležnost - na terenu smo obavili“, kazao je načelnik Komunalne policije Marko Matović.

Mještani Kraljskih Bara podsjećaju da se mHE grade na rijekama Čestogaz, Ljubaštica i Crnja, koje se nalaze u okviru granica Parka prirode “Komovi”.

Oni su u petak zbog početka radova poslali peticiju sa skoro 180 potpisa na adresu predsjednika Vlade Duška Markovića, predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, te ministarstava ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Od njih su tražili da najskorije vrijeme zaustave radove jer, kako su napisali, od tih vodotok zavisi opstanak mještana.

Podsjećaju da su korita riječica porozna, te da ono vode što ostane od mHe neće moći da stigne do imanja...

Labović tvrdi da do skoro nisu ni znali da se išta planira, a kamoli da se gradi mHe na Čestogazu.

Tvrde i da nije bilo javnih rasprava na kojim bi mještani bili upoznati sa planom izgradnje i dali eventualne primjedbe na plan projekta.

Vlada je u oktobru prošle godine utvrdila predlog koncesionog ugovora za izgradnju mHe, koji je potpisan sa firmom “Dekar”.

Ugovorom je definisano da se koncesija dodijeli na 29 godina...

Bonus video: