MUP ćuti o skupim kuririma: Umjesto Pošte CG izabrali privatnu firmu koja je skuplja tri puta

Nadležni ni riječi o saradnji sa firmom čija služba građanima dostavlja i dokumenta iz institucije na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić

38232 pregleda 233 reakcija 76 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Privatna firma “Montenomaks” godinama građanima dostavlja dokumenta za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) na osnovu ugovora koji građane košta skoro tri puta više nego da im dokumenta koja naruče putem servisa dokumenta.me dostavlja recimo Pošta Crne Gore.

Iz “Montenomaksa” tvrde da su ugovor potpisali u novembru 2010. godine, ali resor Mevludina Nuhodžića u odgovoru na zahtjev da dostave sve ugovore koje su sa firmom iz Danilovgrada potpisali u posljednjih deset godina, ne pominju i tu saradnju.

Na čelu MUP-a 2010. godine bio je Ivan Brajović (SD).

“Kada je riječ o poslovnoj saradnji koju naša kompanija ima sa MUP-om, obavještavamo vas da je ista zasnovana na ugovornom odnosu koji datira od 30. 11. 2010. godine. U okviru ekspres usluga koje obavlja kurirska služba ‘Montenomaksa’, obavljamo i dostavu ličnih dokumenata za MUP Crne Gore - izvod iz registra rođenih, uvjerenja iz registra crnogorskih državljana, uvjerenja iz registra prebivališta”, kazali su “Vijestima” iz te firme.

MUP je 24. juna odgovorio pozitivno na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) koji je uputio Institut alternativa (IA) i kojim su tražili sve ugovore koje je taj resor u posljednjih deset godina sklopio sa firmom “Montenomaks”.

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim angažmanom - o prirodi saradnje sa “Montenomaksom”, kao ni kako su i zašto izabrali tu firmu, a ne neku drugu.

Prema dokumentaciji koju su dostavili IA, a u koju su “Vijesti” imale uvid, jedini ugovori koji su tokom proteklih deset godina skopljeni između MUP-a i danilovgradske firme, odnose se na uslugu skladištenja aviona “dromader”, koji je oštećen prilikom prinudnog slijetanja tokom protivpožarne sezone 2015. godine. Iz IA navode da im MUP nije dostavio i ugovor o saradnji sa “Montenomaksom”, odnosno ”Maksexpress” kompanijom, koja vrši dostavu ličnih dokumenata.

“Kako nema zvaničnog obrazloženja kako je izabrana ova kompanija i pored pristupačnijih usluga koje nudi Pošta, a MUP nije obezbijedio uvid u ugovor, imamo pravo da sumnjamo da se radi o namještanju poslova, na štetu građana u pogledu cijene i kvaliteta. Javni interes je posredno oštećen i isključivanjem javnog preduzeća, Pošte, iz pružanja ove usluge. MUP je dužan da odgovori zašto je za ovu uslugu izabrao kompaniju koja će građanima dostavu naplaćivati skuplje nego Pošta Crne Gore i kako je uopšte došlo do angažovanja ove firme”, kazao je “Vijestima” Marko Sošić iz IA.

Dodao je i da je MUP ujedno trebalo da periodično vrši ispitivanje kvaliteta pružanja usluga: “I na osnovu povratne reakcije građana odluči da li da nastavi saradnju sa istom kompanijom. Ali kako nemamo ugovor, odnosno MUP ga nije objavio niti dostavio, ne znamo ništa o detaljima ugovora i obavezama”, kazao je on.

MUP godinama nudi uslugu naručivanja dokumenata putem interneta. Sa stranice dokumenta.me moguće je poručiti izvode iz knjige rođenih, knjige državljana, ali i uvjerenje o prebivalištu. Za naručena dokumenta građani plaćaju taksu po uobičajenom cjenovniku MUP-a, dokumenta mogu biti dostavljena na adresu, a cijena dostave je 3,5 eura.

Na sajtu dokumenta.me piše i da je to cijena koju je ponudila firma “Maksexpress”.

Klikom na link, posjetilac se preusmjerava na vebsajt “Montenomaksa”.

Na vebsajtu firme objavljen je cjenovnik usluga, prema kojem “Montenomaks” za pošiljke do pet kilograma naplaćuje 3,6 eura.

“To znači da MUP pisma od dvadesetak grama dostavlja putem firme koja to naplaćuje kao paket od pet kilograma”, kazali su iz IA.

U cijenu “Montenomaksa” uračunata su i dva pokušaja dostave u slučaju da primalac nije na adresi. Iz IA ukazuju da, sa druge strane, prema cjenovniku Pošte Crne Gore, oni za sudsko i pismo u upravnom postupku do 20 grama naplaćuju 1,05 eura, odnosno 1,25 eura za pošiljke težine 21 do 50 grama. Za komercijalne usluge, Pošta naplaćuje i manje. Tako se za obično pismo Pošti plaća 0,21 do 0,35 eura, ako je pošiljka preporučena doplaćuje se 0,40 eura, što ukupno ne prelazi 0,75 eura.

Pošta nudi i kurirske usluge, ali i dostavu pošiljke do 100 grama težine istog dana, ne naplaćuje više od četiri eura. Dostava dan po naručivanju košta euro do dva, u zavisnosti da li je do 10.00 sati ili se pošiljka isporučuje do poslijepodneva.

Ukoliko poštar ne zatekne primaoca na adresi, pošiljku vraća u Poštu, odakle će primalac pismo preuzeti lično. “To znači da je MUP za dostavu dokumenata mimo Pošte CG izabrao privatnu firmu sa mnogo lošijom uslugom i 3,5 puta većom cijenom”, poručuju iz IA.

Bonus video: