Stanove bi da grade, hram na čekanju

Detaljnim urbanističkim planom predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice od najviše 7.948 kvadrata
88 pregleda 31 komentar(a)
SPC stanovi Budva, Foto: Vuk Lajović
SPC stanovi Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.01.2018. 06:28h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MPC) zatražila je od budvanskog Sekretarijata urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju na zemljištu pored crkve Sv. Petke.

Važećim Detaljno urbanističkim planom “Podkošljun“, na crkvenoj parceli od 4.518 kvadrata kraj gradske zaobilaznice, predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice od najviše 7.948 kvadrata. Crkva, odnosno lanac supermarketa “Hard Diskont Laković” u njeno ime, dobila je lani od Opštine UTU da se na pomenutoj parceli može graditi poslovni objekat od 1.500 kvadrata.

Do gradnje nije došlo, a spekulisalo se da je crkva bila spremna da na 10 godina izda zemlju “Lakoviću”.

Nakon donošenja novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, MPC, odnosno njena parohija u Budvi, ponovo je predala zahtjev za dobijanje UTU - ključnog papira u proceduri kompletiranja dokumentacije prije započinjanja radova.

Crkvena zemlja na kojoj se trenutno nalazi parking i perionica automobila jedna je od rijetkih neizgrađenih lokacija na periferiji Budve.

Pored zemlje za koju traži UTU, MPC ima i parcelu iste veličine na kojoj je planskim dokumentom ucrtan saborni hram, posvećen Svetom Marku.

Po svemu sudeći, u skorije vrijeme neće početi gradnja najvećeg pravoslavnog hrama na primorju, s obzirom da je MPC tražila UTU za susjednu parcelu

MPC važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata. Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, na Brajićima gdje su vlasnici parcele od 18.000 kvadrata i Mažićima oko 6.000. Crkva i u centru Starog grada ima oko 3.000 kvadrata.

Da crkva Sv. Petke ima iskustva u građevinskom biznisu poznato je već više od decenije, kada su izgradili hotel “Podostrog“ i dvije petospratne zgrade. Hotel je još u vlasništvu crkve i godinama se rentira. Crkva je vlasnik 21 stana, 11 poslovnih prostora i jedne garaže u dvjema zgradama.

Dobili uslove za gradnju tik uz školu

Sekretarijat za urbanizam Mitropoliji je u martu prošle godine izdao UTU za gradnju dvije manje stambene zgrade, tik uz Drugu osnovnu školu.

Riječ je o lokaciiji naspram parcele za koju sada traže UTU.

MPC nije predala zahtjev za dobijanje građevinske dozvole nakon dobijanja UTU.

Predviđeno je da na tom mjestu mogu da se grade dvije zgrade - jedna sa garažom, prizemljem, spratom i potkrovljem.

Druga je bez potkrovlja.

Bonus video: