Pokriće troškove, a ne kažu kako

Iz resora ekonomije tvrde da subvencije za plaćeno odsustvo za roditelje djece do 11 godina važe i u septembru

3807 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo ekonomije pokriće troškove plaćenog odsustva za roditelje djece do 11 godina i tokom septembra, najavili su juče iz tog resora. Nisu, međutim, ponovo objasnili na osnovu čega će poslodavci koji se prijavljuju za tu subvenciju, moći da ostvare najavljeno pravo, jer pravni osnov za to ne postoji.

“Vijesti” su prije tri dana objavile da od najave o odgađanju početka školske godine od 18. avgusta, nadležni nisu objavili i naredbu, koja je osnov za ostvarivanje prava na plaćeno odsustvo. Udruženje “Roditelji” već duže od nedjelju dana čeka odgovor NKT-a, a zbog izostanka reakcije nadležnih, uputili su juče dopis i resoru na čijem je čelu Dragica Sekulić.

“Udruženje ‘Roditelji’ moli da pomognete roditeljima djece do 11 godina starosti da izađu iz trenutne situacije u kojoj su, zbog nereagovanja NKT-a koje ne želi da omogući pravo na plaćeno odustvo. Vama se obraćamo jer i NKT i Ministarstvo prosvjete upućuju roditelje na vaše Ministarstvo kao nadležno. Do sada to nismo radili jer smo vjerovali da će i ovog puta Ministarstvo prosvjete i NKT imati sluha za prava roditelja koji su u izuzetno nezavidnom položaju, ali se to ne dešava, a već je 4. septembar”, navodi se, pored ostalog, u dopisu koji potpisuje Kristina Mihailović.

Iz Vlade su 18. avgusta, na preporuku Instituta za javno zdravlje (IJZ), saopštili da se početak školske godine odgađa za 1. oktobar. Odluka se, kako su tada kazali, odnosi na škole i vrtiće, a saopšteno je i da će roditelji moći da dobiju plaćeno odsustvo na osnovu ranije usvojene mjere. U Službenom listu, međutim, do danas nije objavljena naredba o odgađanju početka školske godine. Pravo na plaćeno odsustvo, na osnovu kojeg poslodavci dobijaju subvencije u visini 50 odsto minimalne bruto zarade za zaposlene, sada važi samo za roditelje djece vrtićkog uzrasta. Na koji način će poslodavci ostvariti pravo na subvenciju, “Vijestima” ponovo juče nisu odgovorili iz resora Sekulić i Damira Šehovića.

110 novooboljelih, dva smrtna slučaja

Laboratorije IJZ analizom 541 uzorka registrovale su juče 110 novopozitivnih slučajeva infekcije koronavirusa. Novooboljeli su iz Podgorice - 38, Berana 20, Rožaja 16, Bijelog Polja 14, Budve sedam, Kotora četiri, Bara tri, Nikšića i Pljevalja po dva, Cetinja, Tivta, Mojkovca i Danilovgrada po jedan. Prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kovid-19 pozitivnih pacijenata iz Rožaja i Mojkovca, rođenih 1940. i 1963. godine, koji su liječeni u Opštoj bolnici Berane.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s kovid-19 infekcijom od početka juna je 97, a od početka godine 106. IJZ juče je prijavljen oporavak kod 39 pacijenta. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori trenutno je 966. Od početka godine, registrovano je 5.275 slučajeva infekcije.

Srbija traži ukidanje uslova za ulazak u Crnu Goru

Iz Ambasade Srbije u Podgorici tražili su juče potpuno ukidanje “restriktivnih mjera i testova” za ulazak državljana te zemlje u Crnu Goru, pozivajući se na broj zaraženih u Srbiji, ali i jer je Srbija ranije ukinula uslove za ulazak državljana Crne Gore u tu zemlju. U Srbiji je juče potvrđeno 96 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 10.833 testirana uzorka, a preminule su tri osobe.

Bonus video: