Protest u Kraljskim Barama: "Mještani trpe pritiske, institucije ne odgovaraju"

Mještani su ovdje skoro dva mjeseca, zaposlavili su svoje porodice, svoja imanja, stoku nijesu pokupili ljetinu... Na izmaku su snage i na kraju živaca. Za to direktno optužujemo koncesionere, izvođače radova i nadležne institucije“, rekao je Vladimir Novović

18820 pregleda 272 reakcija 10 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Pojedini mještani Kraljskih Bara, koji su se izjasnili protiv gradnje malih hidroelektrana (mHE) na Crnji, Crnom Potoku i Ljubaštici, tokom minulih dana, bili su izloženi raznim pritiscima. To je sa još jednog protestnog okupljanja, pored vodotoka Čestogaz, kazao predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović.

Za gradnju mHE na tim vodotocima koncesije je dobila firma „Dekar“, a mještani od jula, danonoćnim „stražama“ i protestima jednom sedmično, sprječavaju nastavak radova.

Prema Labovićevim riječima, kao pritisak su doživjeli pokušaj dr Vesne Miranović, supruge Momčila Miranovića, vlasnika „Dekara“, da razgovara sa jednom mještankom, koja je zdravstveni radnik. Labović tvrdi i da je sve činjeno preko menedžmenta kolašinskog Doma zdravlja. Predsjednik MZ naveo je još nekoliko primjera gdje su predstavnici investitora, odnosno izvožača radova, kako tvrdi, pokušavali da u pojedinačnim razgovorima sa mještanima promijene njihove odluke.

„Mi ovdje branimo i svaki pedalj ove zemlje, jer rezervnu nemamo. Branimo, i ostale rijeke u Crnoj Gori... Ove mHE nemaju veze s razvojnim potencijalom, cilj je da se naše vode stave u cijevi, to jest, u nečije novčanike, a da se nama oduzme svako pravo. Ima 101 način da valorizujemo potencijale ovog kraja. Pravda i istina su na našoj strani, nadamo se da će i pravo uskoro štiti naše interese“, poručio je Labović.

Miranović nije htjela danas da komentariše optužbe mještana.

Vladimir Novović govorio je o, kako je kazao, brojnim propustima napravljenim u Eleboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za mHE. Na osnovu tog dokumenta, podsjetio je, izdati su urbanističko-tehnički uslovi, a na osnovu njih i građevinske dozvole za mHE na vodotocima u Kraljskim Barama, koje su na području Parka prirode Komovi.

„Park prirode Komovi je planiran Prostornim planom Crne Gore, koji je po važnosti odmah poslije Ustava. Niko nije smio da ide protiv tog plana. Pored planiranih mHE planiran je mnogo ranije auto-put. Eleborat nije uzimao u obzir uticaj auto-puta. Nema ni „nultog stanja“ u eleboratu, na osnovu kojeg bi kasnije mjerilo kakav uticaj imaju mHE. Od više od 800 zaštićenih biljnih vrsta u Eleboratu je pomenuta samo jednu. Niko se nije bavio propusnošću korita i uticajem izgradnje mHE na izvore", rekao je Novović.

Prema njegovim riječima, osim Komunalne policije iz Kolašina, koja je nakon izlaska na lice mjesta mještanima dostavila zapisnik, nijedna institucija im još nije odogvorila. On je apelovao da nadležni rade svoj posao i da dostave tražene informacije mještanima.

„Država nam nije odgovorila da li je provjerila sve informacije, i na osnovu čega su produženi koncesioni ugovori. Mještani svakodnevno čuvaju rijeke, trpe pririske sa raznih strana. Mještani su ovdje skoro dva mjeseca, zaposlavili su svoje porodice, svoja imanja, stoku nijesu pokupili ljetinu... Na izmaku su snage i na kraju živaca. Za to direktno optužujemo koncesionere, izvođače radova i nadležne institucije“, rekao je on.

Mještanima se obratio i potpredsjednik Demokrata i poslanik koalicije "Mir je naša nacija" Vladimir Martinović, čija je porodica, takođe, vlasnik jednog od imanja u Kraljskim Barama.

„Čestitam vam na istrajnosti do svog cilja. Svaka vam čast što vas ni političke ni neke druge razlike nijesu podijelile u nastojanju da zaustavite projekte, koji znače devastaciju cijelog prostora. To što je investitor radio i to što nadležne institucije nijesu preduzimale radnje koje su po zakonu bile dužne da preduzimaju je sramno“, poručio je Martinović.

On je kazao da u tom kraju „nijedna mHE neće profunkcionisati niti će i jedna kap rijeka biti stavljena u cijevi“. Dao je riječ i da će „sve do sada devastirano početkom gradnje mHE biti vraćeno u provobitno stanje, a oni koji su napravili propuste privedeni licu pravde“.

Bonus video: