Tomanoviću bonus na platu za bježanje iz samoizolacije

Tomanović nagrađen "zbog postignutih izuzetnih rezultata za vrijeme pandemije kovid-19"

72526 pregleda 347 reakcija 56 komentar(a)
Prekršio samoizolaciju pa dobio nagradu od 200 eura: Tomanović, Foto: Siniša Luković
Prekršio samoizolaciju pa dobio nagradu od 200 eura: Tomanović, Foto: Siniša Luković

Da nešto ozbiljno ne funkcioniše sa sistemom rukovođenja i komandovanja u Vojsci Crne Gore (VCG) pokazuje i rješenje ministra odbrane Predraga Boškovića (DPS) od 26. avgusta ove godine o nagrađivanju profesionalnih pripadnika VCG i državnih službenika tog ministarstva, a kojim je pored ostalih, novčanim iznosom od 200 eura, nagrađen i visoki oficir koji je bio akter skandala sa nepoštovanjem mjera samoizolacje tokom prvog talasa epidemije koronavirusa krajem marta ove godine.

U rješenju čiju su kopiju dobile "Vijesti",Ministarstvo odbrane je prihvatilo predlog načelnika generalštaba VCG, general-majora Dragutina Dakića da se "zbog postignutih izuzetnih rezultata i kvaliteta rada za vrijeme pandemije COVID-19, i angažovanja prilikom gašenja požara na teritoriji Crne Gore" isplatom varijabile od po 200 eura na njihove plate za avgust ove godine, nagradi ukupno 20 oficira i četiri podoficira VCG, kao i petoricu civilnih državnih službenika iz sistema odbrane.

foto: Siniša Luković

Sve to ne bi bilo čudno da drugi na spisku nagrađenih za postignute "izuzetne rezultate i kvalitet rada za vrijeme pandemije COVID-19" nije nekadašnji komadant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović – čovjek koji je bio akter jednog od većih skandala sa nepoštovanjem mjera Ministarstva zdravlja o spriječavanju širenja koronavirusa.

Tomanović je naime, 25.marta podnio ostavku na dužnost komadanta Mornarice, nakon što su ga prethodno snimili kako kupuje u jednoj prodavnici u Baru, čime je on prekršio mjere izrečene mu obavezne samoizolacije zbog sumnje na infekciju koronavirusom.

Protiv njega je tada policija podijela krivičnu prijavu zbog kršenja Zakona o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti, ali Ministarstvo odbrane zbog ovog incidenta Tomanovića nije sankcionisalo.

On je naprotiv, nakon što je podnio ostavku na dužnost komadanta Mornarice, zapravo napredovao u svojoj karijeri jer je imenovan na novu, visoku dužnost direktno u Ministarstvu odbrane.

Tomanovića je, kako su to "Vijesti" već ranije objavile, prema nezvaničnim informacijama, ministar Bošković planirao za vojno-diplomatsku službu zbog čega ga je nedavno pošao na stručno usavršavanje engleskog jezika u inostranstvo.

U opciji je bila mogućnost da Tomanović bude imenovan za prvog vojnog atašea Crne Gore na rezidentnoj osnovi u Sloveniji, ali će umjesto njega ipak u Ljubljanu na tu dužnost otići pukovnik Zoran Vukadinović.

Vukadinovićevo ime inače, pominjalo se nedavo u aferi "Teren te ne prepoznaje", jer je navodno Vukadinović slao u mjesnu kancelariju DPS u Zagoriču kod aktivistkinje te partije Dušice Vulić, na "terensku provjeru" kadrove koji su pledirali da dobiju posao vojnika po ugovoru u VCG.

Vojnog bezbjednjaka, pukovnika Vukadinovića pominjala je nedavno i Radnička partija optužujući ga da je navodno pozivao vojnike da se izjasne da li će glasati za DPS, nakon čega su oni koji su prepoznati kao glasači opozicije, upućivani na privremene dužnosti daleko od mjesta gdje inače službuju i žive, kako ne bi bili u situaciji da izađu na izbore.

I pukovnik Zoran Vukadinović je na spisku on ih koje je Ministarstvo odbrane na predlog načelnika generalštaba Dragutina Dakića, nagradilo sa po 200 eura dodatka na avgustovsku platu, a tu su i još neka imena oficira koji su prethodno u fokus javnosti dospijevali zbog svojih kontroverznih ili politički obojanih aktivnosti, poput komadanta Pješadijskog bataljona potpukovnika Žarka Vojinoviča, komadanta Odreda pomoćnih brodova, kapetana fregate Željka Nikolića, aktuelnog komadanta Mornarice, kapetana fregate Gorana Đurkovića i njegovog zamjenika, kapetana korvete Gorana Pajovića.

Nagradili dezertera?

Zakon o VCG ne prepoznaje mogućnost da profesionalno vojno lice da ostavku na dužnost na koju je postavljeno, kao što je to u martu učinio kapetan bojnog broda Tomanović.

Takvo nešto ne poznaje niti jedan zakon o oružanim snagama, bilo gdje u svijetu.

Po crnogorskom, ali i zakonima svih ostalih država kojima se definiše vojska, profesionalno vojno lice na službi, može biti samo razriješeno od dužnosti i to zbog potreba službe, isteka mandata, upućivanja na obrazovanje ili usavršavanje, korišćenja roditeljskog odsustva ili zbog zdravstvenih razloga.

U svakom od tih slučajeva podrazumijeva se da pretpostavljena komanda ili organ donosi naredbu kojom se takvo lice razriješava od dužnosti, ali nikako da profesionalni voinik sam podnese ostavku na dužnost koju obavlja.

Takvo što, svugdje u svijetu, smatralo bi se dezerterstvom.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanje "Vijesti" kako je to Tomanović mogao učiniti i nakon toga, još i napredovati u službi.

Bonus video: