Hrapović: Javne ustanove da ne naplaćuju brze antigenske testove

Kazao da je taj resor juče uputio dopis svim javnim zdravstvenim ustanovama u kojima se jasno i precizno kaže da prekinu sa naplatom testiranja jer je država obezbijedila novac da bi građani dobili te usluge o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje

9319 pregleda 8 komentar(a)
Hrapović novi šef NKT, Foto: Vlada Crne Gore
Hrapović novi šef NKT, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar zdravlja i novi šef Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti Kenan Hrapović kazao je da je taj resor juče uputio dopis svim javnim zdravstvenim ustanovama u kojima se jasno i precizno kaže da prekinu sa naplatom testiranja jer je država obezbijedila novac da bi građani dobili te usluge o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

Hrapović je to rekao na jučerašnjoj press konferenciji NKT-a.

Građani Herceg Novog, koji imaju simptome koronavirusa, negodovali su što moraju da plaćaju brze antigenske testove po cijeni od 25 eura u tamošnjem Domu zdravlja.

Oni su “Vijestima” dostavili fotografije, na kojima se vidi da je na ulazu u kovid ambulantu istaknuto obavještenje da se ovaj test plaća 25 eura, kao i u privatnim laboratorijama koje rade ovu vrstu testiranja.

“Vijestima” je tada nezvanično saopšteno da se osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje ova usluga ne bi smjela naplaćivati.

Testiranje na kovid, kako su pojasnili izvori “Vijesti” iz više zdravstvenih institucija, u javnoj zdravstvenoj ustanovi se može naplatiti za treća lica i to po prethodno dobijenoj saglasnosti na cijenu i uslugu od Ministarstva zdravlja.

Povezani članci

11. Novembar 2020.

Dom zdravlja nezakonito naplaćuje testove pacijentima?

Bonus video: