Dom zdravlja nezakonito naplaćuje testove pacijentima?

U ovoj ustanovi tvrde da su potrošili svih 300 gratis testova za pet dana i da su morali da ih kupe. Ljekarka i pacijentkinja u Dobroti pozitivne na kovid. KCCG poziva specijalizante da se vrate u tu ustanovu, ali se ne zna da li će im Vlada platiti naknadu za odvojeni život

35884 pregleda 202 reakcija 29 komentar(a)
Pacijenti se žale da im dom zdravlja naplaćuje testove, Foto: Privatna arhiva
Pacijenti se žale da im dom zdravlja naplaćuje testove, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.11.2020. 11:23h

Građani Herceg Novog, koji imaju simptome koronavirusa, negodovali su što moraju da plaćaju brze antigenske testove po cijeni od 25 eura u tamošnjem Domu zdravlja. Oni su “Vijestima” dostavili fotografije, na kojima se vidi da je na ulazu u kovid ambulantu istaknuto obavještenje da se ovaj test plaća 25 eura, kao i u privatnim laboratorijama koje rade ovu vrstu testiranja.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da se osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje ova usluga ne bi smjela naplaćivati. Testiranje na kovid, kako su pojasnili izvori “Vijesti” iz više zdravstvenih institucija, u javnoj zdravstvenoj ustanovi se može naplatiti za treća lica i to po prethodno dobijenoj saglasnosti na cijenu i uslugu od Ministarstva zdravlja.

foto: Privatna arhiva

Institut za javno zdravlje (IJZ) je nedavno nabavio brze antigenske testove, u vrijednosti od 224.000 eura, a iz hercegnovskog Doma zdravlja tvrde da su dobili samo 300 testova, koji su potrošeni za pet dana.

“Postupajući prema dopisu IJZ od 28. oktobra, a koji se tiče aktuelne epidemiološke situacije u zemlji, u Domu zdravlja Herceg Novi se od 3. novembra u kovid ambulantama za djecu i odrasle rade brzi antigenski testovi. U pomenutom dopisu su jasno postavljene indikacije za PCR testiranje, kao i indikacije za upotrebu brzih antigenskih testova u dijagnostičkom postupku kod pacijenata sa simptomima koji ukazuju na infekciju novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Prilikom obuke za rad sa brzim testovima, ustanovi je dodijeljeno 300 gratis testova, koji su u narednih pet dana potrošeni u kovid ambulantama”, piše u odgovoru Doma zdravlja.

Odgovorili su da je ta ustanova kupila dodatnu količinu brzih testova po komercijalnoj cijeni, s obzirom na to da je registrovano više od 40 odsto pozitivnih rezultata i da je u ambulantama u tom periodu pregledan veliki broj pacijenata.

Iz Doma zdravlja Herceg Novi kazali su sve vrijeme uzimali briseve za PCR testove “po preporučenim indikacijama”.

Još 546 novopozitivnih i sedmoro preminulih

IJZ i druge javne i privatne laboratorije registrovale su juče 546 slučajeva koronavirusa, među 1.372 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 231 novopozitivni, Nikšića 52, Bijelog Polja 36, Kotora 31, Berana 29, Ulcinja 28, Pljevalja 26, Herceg Novog 25, Tivta 23,...

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 infekcijom i to kod pacijenata iz Berana (3), Tivta, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice od kojih je najstariji imao 84,a najmlađi 34 godine (rođen 1986)...”, saopšteno je iz IJZ.

Na bolničkom liječenju juče je bilo 317 pacijenata.

Specijalizanti da se vrate u KC, ne znaju hoće li dobiti naknadu

Klinički centar (KC) donio je prekjuče odluku po kojoj su svi specijalizanti i uži specijalizanti infektologije, interne medicine i internih grana medicine te ustanove dužni da se što prije stave na raspolaganje direktorima najkasnije do 16. novembra, kako bi se rasporedili na rad u kovid odjeljenjima. Menadžment se na ovakav potez odlučio zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

U odluci, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da se ovo ne odnosi na ljekare koji završavaju specijalistički staž do 31. januara naredne godine.

"Krizni medicinski štab je Ministarstvu zdravlja dostavio obavještenje da je pozvao specijalizante da se vrate u matične ustanove. Sredstva za ove namjene postoje u budžetu Fonda. Vlada treba da da saglasnost da se izvrši plaćanje iz budžeta Fonda", odgovorio je "Vijestima" ministar zdravlja Kenan Hrapović na pitanje da li će ovim ljekarima, kako je to ranije učinjeno, biti uplaćena naknada za odvojeni život, s obzirom na to da je to precizirano ugovorima sa matičnim zdravstvenim ustanovama.

Specijalizantima koji su pozvani da se zbog epidemiološke situacije tokom prvog talasa vrate u Crnu Goru nije uplaćivana naknada za odvojeni život od 333 eura, iako je to ugovorna obaveza i mnogi od njih u Beogradu plaćaju stanove.

Vlada je naknadno odlučila da ovim ljekarima izdvoji po 333 eura za odvojeni život za april. Iako u informaciji Vlade piše da im ova naknada nije isplaćena za april, jer sa pravnog aspekta nijesu ispunjeni svi uslovi u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora (GKU), Sindikat doktora medicine, ali i specijalizanti, tvrdili su da ugovori o specijalizaciji nisu bili otkazani, niti je školovanje formalno prekinuto... Iz Vlade su tada poručili da će im uplatiti naknade, te da je u budžetu predviđen novac za odvojeni život.

Ljekarka i pacijentkinja u Dobroti pozitivne na kovid

Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota” Petar Abramović kazao je juče “Vijestima” da je u toj ustanovi novim koronavirusom inficirana jedna ljekarka i pacijentkinja. Objasnio je da je pacijentkinja poslata na liječenje u Nikšić, dok je ljekarka u samoizolaciji.

Ko upravlja Zavodom za hitnu medicinsku pomoć?

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Suad Numanović i njegov tim su danima odsutni zbog bolesti, tvrde zaposleni u ZHMP.

Ističu da “Zavodom faktički upravlja tehničar, kojem se ekipe iz manjih opština obraćaju kad imaju određene nedoumice”.

Iz menadžmenta ZHMP danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je dio uprave u ovom trenutku odustan radi bolesti. Nijesu odgovorili ni ko upravlja radom ZHMP u njihovom odustvu.

Na ova pitanja, upućena SMS porukom, nije odgovorio ni Numanović.

Bonus video: