Amfilohije: Ne svodite Boga na nivo Djeda Mraza

Rođenje djeteta, materinstvo i očinstvo postaje, kako navodi, sveto trojstvo, svetinja nad svetinjama ljudskog života
164 pregleda 96 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 05.01.2018. 18:29h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas, u tradicionalnoj Božićnoj poruci, vjernike da ne svode Boga na Djeda Mraza i osudio abortuse koje je je nazvao “čovjekoubistvom” i “bogoubistvom”.

“Savremeni čovjek u opasnosti je da taj događaj koji potresa nebo i zemlju i kojim se otkriva najdublji smisao svega postojećeg, a posebno čovjeka i čovječanstva, pretvori u komercijalni običaj. Onoga koga je dublje i zdravo ljudsko pamćenje zapamtilo kao Božić Batu, kao Boga koji je postao naš bata, brat i vječni sabrat, podarivši čovjekovoj prirodi, kao Bogočovjek, ne samo čovještvo, nego vječno bogočovještvo kao mjeru čovjekovog savršenstva, pretvara u Djeda Mraza. Tvorac i darodavac vječnoga života pretvara se u starčića koji dijeli djeci obične darove… Predvječni Bog koji rođenjem od Djeve postaje Dijete mlado, obdarujući time ne samo djecu nego svo čovječanstvo - vječnom mladošću, svodi se na trgovčića i zabavnika dječijeg”, kazao je Amfilohije.

On je naveo da “tako biva u naše dane i sa proslavljavanjem Nove godine, takođe vezane od samog početka za Božić, Hristovo Rođenje”.

“Onaj koji, kako sam kaže, ”sve čini novim”, darivanjem novog vječnog života i vječne radosti, svodi se na prolazno zadovoljstvo i radost, bezvremeni čovjek postaje rob vremena i ništavila, hljeba i igara… Takođe u svjetlosti Hristovog Roždestva tri osnovne zemne, ljudske stvarnosti, dobijaju vječni smisao i značenje. Te tri stvarnosti Crkva Božja osvećuje i proslavlja upravo uoči Božića kao Djetinjci, Materice, i Oce”, kazao je Amfilohije.

Rođenje djeteta, materinstvo i očinstvo postaje, kako navodi, sveto trojstvo, svetinja nad svetinjama ljudskog života.

“Otuda svaki abortus - čedomorstvo, predstavlja, ne samo čovjekoubistvo, nego i hristoubistvo, bogoubistvo. Zato nije slučajno da je čedomorstvo ozakonjeno upravo u vremenima ateizacije ljudskog roda. Otuda nije čudo da se u tim istim vremenima praznik majke zamjenjuje praznovanjem ”žene” (”danom žena”), tj. nečim bezličnim. Kao što je sva tvorevina Božja - radionica života, tako, iznad svega, materinska utroba, utroba žene je stvorena da bude radionica života tj. majka i to radionica vječnog, besmrtnog života. Uništavanjem prirode oko nas - lišavamo je njenog bogodanog smisla; ubijanjem začete djece, materina utroba se pretvara u radionicu smrti”, naveo je Amfilohije u poslanici.

Zato, kako je poručio, nije nimalo slučajno “što su obezbožene ubice nebeskog očinstva u XX vijeku postale oceubice, materoubice i djeteubice.

“Tako i današnji humanizam koji se temelji na razovaploćenju Boga Logosa, na njegovom svođenju na ”deda mraza”, na odricanju od Njega kao ”Božić bate”, darodavca vječne bogočovječne mladosti, obogotvoruje djeteubistvo, materoubistvo i oceubistvo, stremeći da uništi ovo sveto trojstvo, tj. dijete, majku i oca, koje je slika i obraz nebeskog Boga Ljubavi, Oca i Sina i Duha Svetoga”, poručio je Amfilohije.

Bonus video: