Zaštita dina i izgradnja pasarele i na Sarandi

"Pojas pješčanih dina formiranih u zaleđu plaže ima višestruku ulogu. Pored toga što su dine regulatori dinamičnog procesa transporta pijeska, te služe kao zaštita od erozije plaže, ovaj pojas predstavlja i značajno stanište jedinstvenih vrsta biljaka - halofitne vegetacije, koje imaju rijetku osobinu da opstaju u ekstremnim uslovima kao što su zaslanjena podloga i uticaj vjetra"

5012 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Poput dotične "Evrope", i kupalište "Saranda" na Velikoj plaži u Ulcinju uskoro će imati zaštićene pješčane dine u zaleđu i izgrađenu atraktivnu drvenu pasarelu. To su najavili u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom koje je nastavilo realizaciju projekta zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži, započetog 2015. godine.

"Ovim projektom ograđuje se postojeći pojas dina, te trasiraju putevi i prolazi do plaža, kako bi se spriječilo nekontrolisano probijanje prolaza i parkiranje vozila na dinama. Za potrebe izvođenja radova na zaštiti i rehabilitaciji pješčanih dina, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala je dozvolu i uslove zaštite prirode na osnovu kojih je pripremljen ovaj predmjer i predračun. Prilikom realizacije ovoga posla uzeti su u obzir pozitivni primjeri i iskustva iz inostranstva (Italija) kao primjeri zaštite pješčanih dina na plažama", navodi se u saopštenju JP.

Radovi na zaštiti dina i postavljanju zaštitne ograde na lokaciji Saranda, čija je vrijednost je iznosila 35.701,88 €, obuhvatili su nabavku materijala i postavljanje drvene ograde u dužini od 540m, kako bi se fizički zaštitio pojas i izvršila rehabilitacija dina na tom prostoru, postavljanje drvenog prelaza- pasarele u dužini od 20 m, koja služi za usmjeravnje posjetilaca, čime je omogućeno nesmetano korišćenje kupališnog prostora plaže, odnosno sačuvana specifična vrsta vegetacije na dinama, uklanjanje stare i dotrajale drvene ograde na dijelu Velike plaže na kojem su planirane lokacije za “kite surf”, nabavka materijala i zamjena postojeće drvene ograde, zaštita i farbanje u dužini od 1560m u zaleđu kupališta Pacha surf beach, u cilju trasiranja puta do ovih lokacija, a samim tim i zaštite halofitne vegetacije i postavljanje informativnih tabli sa opštim podacima o dinama. Izvođač radova je društvo Grand design iz Podgorice.

"Pojas pješčanih dina formiranih u zaleđu plaže ima višestruku ulogu. Pored toga što su dine regulatori dinamičnog procesa transporta pijeska, te služe kao zaštita od erozije plaže, ovaj pojas predstavlja i značajno stanište jedinstvenih vrsta biljaka - halofitne vegetacije, koje imaju rijetku osobinu da opstaju u ekstremnim uslovima kao što su zaslanjena podloga i uticaj vjetra. Najugroženija vrsta je badra - Pancratium maritimum, koja se nalazi samo na ovom lokalitetu u uskoj zoni na samoj plaži, i zakonom je zaštićena", stoji u saopštenju.

Navodi se da Velika plaža, dugačka oko 12 km i širine od 40 do 150m, svojim zaleđem predstavlja jedinstveno ekološko područje u Crnoj Gori, u kome su prepoznatljiva specifična staništa kao što su pješčane dine, močvare i ušće rijeke i podsjeća da je Rješenjem o zaštiti objekata prirode (Službeni list SRCG 30/68), Velika plaža sa zaleđem zaštićena kao Spomenik prirode. "Stoga je od posebnog značaja da se postojeći pojas dina sa svojom autothonom vegetacijom sačuva, a lokacije na kojima je ovaj pojas uništen ili poremećen rehabilituju", navode u JP.

Bonus video: