Nova krivična prijava protiv "heroja proljeća"

Opština Budva pripremila novu prijavu za aktere nasilne ljetošnje smjene vlasti

8495 pregleda 10 komentar(a)
Traže preispitivanje nemilih scena ljetos u Budvi -, Foto: Vuk Lajović
Traže preispitivanje nemilih scena ljetos u Budvi -, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva podnijeće novu krivičnu prijavu protiv svih učesnika ljetošnjeg puča, a na spisku će se naći svi takozvani “heroji proljeća“, funkcioneri DPS, SD, Crnogorske koji su uz pomoć Stevana Džakovića izvršili nasilnu smjenu legitmine opštinske vlasti.

To je “Vijestima“ potvrdio šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović navodeći da lokalna uprava očekuje da nakon promjena u tužilaštvu budu procesuirani svi koji su političkom korupcijom doveli do haosa u gradu.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu odbornika budvanskog Demokratskog fronta koji su krajem maja optužili sedamnaestočlanu navodnu kriminalnu grupu, uglavnom iz redova DPS-a i Crnogorske, da je milionskom korupcijom uspjela da pridobije bivšeg odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića da ljetos smijeni legalno izabranu lokalnu vlast.

Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) prekjuče privelo u okviru istrage oko malverzacija u zoni Morskog dobra članove budvanskog DPS, Jovanović je naglasio da je privođenje i saslušavanje funkcionera DPS-a, posebno sadašnjih i bivših u Morskom dobru, još jednom dokazalo kriminalnu komponentu bivšeg režima.

“Po nepisanom pravilu, velika većina funkcionera partija bivše vlasti su funkcije vršili nezakonito i sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi. Iz tog razloga mnogi od njih ne mogu da opravdaju lična bogatstva koja su stekli nakon stupanja na državne funkcije i činjenicu da njihovi zakoniti izvori prihoda ne mogu da opravdaju imovinu sa kojom raspolažu, a koju su često prepisivali na svoje bliže i dalje srodnike sa ciljem da je prikriju. Ovakvo pravilo ponašanja postalo je nepisani kodeks u posljednjih 30 godina u vršenju vlasti, i postavlja se samo jedna dilema: ko je od državnih funkcionera manje ili više zloupotrebljavao službeni položaj za lično bogaćenje ili bogaćenje svojih šefova. Iz tog razloga su i formirane brojne organizovane kriminalne grupe u samim državnim institucijama, preduzećima ili između pojedinaca u više resorima“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, “čitav sistem počivao je na korupciji i organizovanom kriminalu i sasvim je logično da nakon demokratskih promjena dolazi period svođenja računa za učinjeno“.

“Nije trebalo dugo da počne njihovo međusobno upiranje prstom i ukazivanje ko je sve učestvovao u nezakonitim radnjama i za čiji račun. Zbog ovakvog sistema Crna Gora nije postala pravna država, sa izgrađenim institucijama koje isključivo postupaju na osnovu zakona. Ako pogledamo aktere koji su privedeni u posljednjoj akciji SDT koje pokušava da simulira nezavisnost i političku neutralnost, vidimo da su to lica koja su učestvovala u nasilnoj promjeni vlasti u Budvi prošle godine kada je uz političku korupciju prekrojena izborna volja građana“, ocijenio je Jovanović.

Iako je, kako je dodao, SDT odbacio njihovu krivičnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe koju je činila sprega političkih i finansijskih interesa heroja budvanskog proljeća, proces podnošenja nove krivične prijave je pri kraju.

“Njom će biti obuhvaćeni svi oni koji su i najmanje učestvovali u državnom udaru na Opštinu Budva i svrgavanju legitimne i legalne vlasti. Krivci za ovaj puč moraju odgovarati u skladu sa zakonom kako bismo u Crnoj Gori jednom za svagda raščistili sa političkom korupcijom, kupovinom odbornika ili poslanika i prekrajanjem izborne volje kojim se obesmišljava izborni proces. Budvanska dešavanja moraju biti kap koja je prelila čašu u tom smislu i institucije treba da zaštite ustavni, pravni i politički poredak koji se zasniva na izbornoj volji građana kao nosiocima suvereniteta. Zato očekujemo od nadležnih institucija, koje će nadamo se doživjeti kadrovska osvježenja, da procesuiraju i kazne u skladu za zakonom sve one koji su prekršili zakon u ovom smislu. Za Crnu Goru će posebno biti ljekovito i nužno, da se uvede krivično djelo nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, koje predstavlja neophodno krivično-pravni instrument obračuna sa onima koji su 30 godina državne funkcije zloupotrebljavali za lično bogaćenje. Po tom principu svakom javnom funkcioneru, koji ne bi mogao da dokaže porijeklo svoje imovine, ista bi se oduzela i vratila državi“, zaključio je Jovanović.

Bonus video: