Opštinska nagrada kolašinskim zdravstvenim radnicima

Posvećenost, humanost i hrabrost kolašinskih zdravstvenih radnika su pokazani u okolnostima koje su najteže i najzahtjevnije u poslijeratnoj istoriji Kolašina. Svakodnevni zdravstveni rizik od zaraze i bolesti nije ih spriječio da pomognu svima koji su trpjeli posledice korona virusa kako u ambulantama, tako i u svakom domu u Kolašinu“, piše u obrazloženju Incijative

4080 pregleda 3 komentar(a)
Vakcinacija na selu u okolini Kolašina, Foto: REUTERS
Vakcinacija na selu u okolini Kolašina, Foto: REUTERS

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić, podnio je incijativu da se nagrada "Zahvalnica opštine Kolašin“ ove godine dodijeli zdravstvenim radnicima ZU Dom zdravlja i Hitna pomoć u tom gradu.

Zdravstveni radnici su nagradu zaslužili, obrazložio je Đukić, "za postignuća i doprinos u zaštiti zdravlja građana od pandemije korona virusa tokom prošle godine"

"Zdravstvene posljedice i izazovi od koronavirusa u svim zemljama svijeta pokazali su da je osim ljekova, vakcina, medicinske opreme i drugih materijalnih resursa, najvažniji faktor u ovakvim nesvakidašnjim okolnostima – zdravstveni radnik. Kolašinski zdravstveni radnici su od prvog dana proglašenja pandemije koronavirusa u Crnoj Gori pokazali visok stepen stručnih i organizacijskih sposobnosti. Posvećenost, humanost i hrabrost kolašinskih zdravstvenih radnika su pokazani u okolnostima koje su najteže i najzahtjevnije u poslijeratnoj istoriji Kolašina. Svakodnevni zdravstveni rizik od zaraze i bolesti nije ih spriječio da pomognu svima koji su trpjeli posledice korona virusa kako u ambulantama, tako i u svakom domu u Kolašinu“, piše u obrazloženju Incijative.

Predsjednik SO kaže da je, patronažna služba do sada "podnijela najveći teret i pokazala svu posvećenost, humanost, stručnost i hrabrost ...". Zbog toga Kolašin, tvrdi on, nagradom treba da pokaže zahvalnost i divljenje.

"Razuđena mreža udaljenih kolašinskih naselja i domaćinstava nijesu bili prepreka za patronažnu službu koja je stizala do brojnih izolovanih pacijenta na kućnom liječenju. Osim medicinske njege i usluge, kolašinske medicinske sestre bile su psihološka podrška bolesnima od korona virusa, njihov oslonac, nada i ohrabrenje u teškim trenutcima. Mora se posebno istaći i rijetko viđeni trud, energija i posvećenost dr Jelene Zindović, direktorice Doma zdravlja, koja je aktivno učestvovala u liječenju covid pacijenata podjednako sa ostalim ljekarima. Istovremeno je obavljala redovne poslove rukovođenja i organizacije u zdravstvenoj ustanovi koji su, takođe, zaslužili svaku pohvalu“, napisao je Đukić.

Svi koji su oboljeli i imaju posledice virusa Kovid19, tvrdi on, "svjedoče požrtvovanosti i posvećenosti kolašinskih zdravstvenih radnika".

Podsjećajući da je borba sa koronavirusom često opisivana i kao iscrpljujući "rat sa nevidljivim neprijateljem". U tom slučaju medicinsko osoblje u Kolašinu, kaže predsjednik SO, bilo je u prvim "borbenim redovima" i izloženo opasnosti od zaraze i riziku po život i zdravlje, kako sebe tako i svojih najbližih.

"Smatram da su kolašinski zdravstveni radnici heroji našega grada i da su zaslužili da budu predloženi za opštinsku nagradu „Zahvalnica opštine Kolašin“. Nadam se da će žiri za dodjelu opštinskih nagrada uvažiti predmetni predlog i obrazloženje i donijeti odluku o dodijeli ove nagrade zdravstvenim radnicimaZU Dom zdravlja i Hitna pomoć za postignuća i doprinos u zaštiti zdravlja građana od pandemije korona virusa tokom 2020. Godine“, zaključuje predsjednik Opštine.

Zahvalnica Opštine Kolašin je jedna od opštinskih nagrada, koja se dodjeljuje kao "priznanje za određeni humanitarni podvig, postignuće ili doprinos i naročito ispoljenu hrabrost u vanrednim situacijama".

Inicijativu za dodjelu nagrada i priznanja mogu pokrenuti predsjednik Opštine, odbornik ili grupa odbornika SO, preduzeća i ustanove, mjesne zajednice, nevladine organizacije i udruženja i građani.

Bonus video: