Ministarstvo odbrane privremeno odustalo od remonta "gazela"

Avio-servis "Ikar" iz Banjaluke je i protekih godina servisirao "gazele" Vazduhoplovstva VCG
478 pregleda 3 komentar(a)
helikopter gazela
helikopter gazela
Ažurirano: 25.11.2017. 19:18h

Ministarstvo odbrane privremeno je odustalo od generalnog remonta dva helikoptera tipa H-45M "gazela" Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, jer je jedina zainteresovana firma za taj posao tražila mnogo više novca nego što su bili spremni da plate.

Avio-servis "Ikar" iz Banjaluke je i protekih godina servisirao "gazele" Vazduhoplovstva VCG.

Ova dva helikoptera proizvedena su u fabrici vazduholova "Soko" u Mostaru za bivšu JNA 1989. i 1990. godine, a već izvjesno vrijeme nisu u letnom stanju.

Vazduhoplovstvo VCG u svom inventaru inače, ima ukupno 13 "gazela" u raznim varijantama. U proteklih nekoliko godina dvije "gazele" su se srušile u odvojenim incidentima na Lušticim, odnosno u blizini Podgorice, pri čemu su tri pripadnica VCG izgubila život, a dva su teško provijeđena.

Prema dugoročnom Planu odbrane, od tih 13, u operativnoj upotrebi VCG, nakon remonta i modernizacije, treba da ostanu samo četiri u varijanti "gama".

Naoružane sa po četiri protivoklopne vođene rakete 9M14M maljutka i dvije samonavođene rakete vazduh-vazduh 9M32M strela-2M, “game” su trenutno jedini vazduhoplovi u Crnoj Gori, sposobni da obavljaju zadatke djelimičnog pružanja vatrene podrške pješadijskim jedinicama i vođenja protivoklopne borbe iz vazduha na daljinama do tri kilometra.

"Gazela" je zbog manevarskih osobina i hitrosti, omiljen među vojnim pilotima na prostoru bivše Jugoslavije gdje je je mostarski "Soko" po licenci francuske firme “Aerospatiale” za bivšu JNA napravio ko 160 komada tog helikoptera.

MO je objavilo da će dogodine flotu Vazduhoplovstva VCG ojačati kupovinom tri nova srednja višenamjenska helikoptera tipa “Bell 412 EPI”, vrijednosti skoro 30 miliona eura.

Bonus video: