Pas tragač Reks vrijedno vježba

Reks je prvi pas tragač u Crnoj Gori koji se obučava za pretraživanje terena i spašavanje povrijeđenih iz ruševina
179 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2017. 15:40h

Belgijski ovčar Reks, kojeg je hercegnovska Služba zaštite i spasavanja dobila u septembru prošle godine iz jednog legla policijskih pasa u Srbiji, tri puta sedmično vježba sa njegovim vodičem.

Reks je prvi pas tragač u Crnoj Gori koji se obučava za pretraživanje terena i spašavanje povrijeđenih iz ruševina. Jedan dobar pas tragač obučen za spašavanje iz ruševina može da zamijeni 25 ljudi za pretragu terena.

Miloš Lepetić, vodič psa Reksa objašnjava da je ovo priprema za vježbu u Opatiji krajem decembra, kada bi Reks trebalo da dobije prvu licencu, korak ka K-9, što je trenutno najveći i najpriznatiji nivo obučenosti u domenu pasa tragača.

Reks je prošao prvu obuku i pokazao dobre rezultate, zahvaljujući strpljivom treningu sa licenciranim vodičem i njegovim markirantima. Pokazala je to i zahtjevna vježba spašavanja izvedena uz pomoć iskusnih hercegnovskih planinara spasilaca. Reks je uspješno pronašao povrijeđenog mladića kod urušenog mosta u zaleđu Herceg Novog.

Obučeni pas tragač vrijedi preko 30 hiljada eura, a sve Reksove obuke i licence finasira Opština. Lepetić kaže da se sve češće javlja potreba za dobro obučenim psom tragačem koji bi pronalazio ljude izgubljene u planinanama Crne Gore, zato vjeruje da će ovakvih pasa biti još. Zato su pokrenuli inicijativu za osnivanje Udruženja spasilačkih pasa u našoj zemlji. Oni su sada članovi Udruge pretražnih pasa Hrvatske, zahvaljujući čemu mogu računati na pomoć iz drugih zemalja EU.

Galerija

Bonus video: