Zajedničko okupljanje mještana Rečina i Kraljskih Bara: „Ovdje se brani građanska Crne Gora“

"Nema te sile, nema te vlasti, nema te moći i nema tog zastrašivanje pred kojima ćemo mi pokleknuti. Dali smo riječ i nećemo je pogaziiti“, poručeno je sa protesta

10756 pregleda 247 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Ovo je mjera patriotizma i ovdje se brani građanska Crna Gora, poručili su mještani kolašinskih sela Rečine i Kraljske Bare, sa zajedničkog okupljanja protiv gradnje malih hidroelektrana ( mHE). U Rečinama mHE na Rečinskoj gradi Hydro logistics, a a na tri vodotoka u Kraljskim Barama firma Dekar energy. Mještani tih sela mjesecima sprječavaju nastavak gradnje. Direktorat za inspekcijske poslove, prije nekoliko semica, privremeno je zabranio koncesionarima nastavak radova.

„Ovdje se brane Rečine, Kolašin i Crna Gora. Ovdje nema zastava, ovdje se ne dijelimo prema nacijama i vjerama... Nema te sile, nema te vlasti, nema te moći i nema tog zastrašivanje pred kojima ćemo mi pokleknuti. Dali smo riječ i nećemo je pogaziiti“, poručio je jedan od vlasnika imanja u Rečinama Zoran Medenica.

Medenica
Medenicafoto: Dragana Šćepanović

On je podsjetio da je još 1939. godine mještaninima sela, tadašnji Sreski sud, zabranjivao odvođenje vode za navodnjavanje iz rečinske rijke. Tadašnja vlast, kazao je Medenica, „imala je sluha da zaštiti rijeke, a sadašnja ih stavlja u cijevi“.

Prema riječima predsjednika MZ Kraljske Bare Milovana Labovića, mještani dva kolašinska sela mjesecima „brane javni interes i ustavno pravo da žive u zdravoj životnoj sredini“.

protest Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

„Pozivamo vlast da konačno krene u poštovanje zakona i prestane sa diskriminacijom sela i seoskog stanovništva. Konačno treba nadležni da shvate da ne mogu gaziti dostojanstvo tih ljudi. Bez obzira ko obavlja vlast, mora znati i imati obavezu da se bez saglasnosti lokalnog stanovništva ne mogu započinjati projekt. Imamo pravo na dostojanstven život... Nama ne preostaje ništa osim da istrajemo u ovoj borbi, nema odustajanja i ne postoji novac kojima se može kupiti ova voda“, poručio je Labović.

Labović
Labovićfoto: Dragana Šćepanović

Vlasnik Imanja u Rečinama Slobodan Bulatović, podsjetio je kako se u tom selu „vjekovima vodilo računa o zaštiti prirode“.

„Nestankom rijeka, nestaju i Rečine, selo koje je dobilo ime po rijekama...Mi to nećemo dozvoliti. Naši preci su znali da odbrane ono što su prirodne vrijednosti . Mi moramo njihovim stopama, ovo se mora odbraniti zbog naše djece i njihovih potomaka“, kazao je Bulatović.

Bulatović
Bulatovićfoto: Dragana Šćepanović

Rajo Đukić iz sela Vranještica kazao je da je solidarnost mještana ključna „i da kad se brane rijeke nema ni politike ni zastava“. Okupljanja protiv gradnje mHE, su, tvrdi on „borba za zjednički interes“.

Đukić
Đukićfoto: Dragana Šćepanović

Na dašnjem protestu podršku mještanima pružili su aktivisti civilnog sektora, ali i predstavnici Plavljanaj koji na području te opštine brane šume.

Sljedeći zajednički skup mještana Kraljskih Bara i rečina biće održan za sedam dana.

Perić: Stalno insistirati da vlast ispuni ono što je obećala

Prema riječima Srđe Perića iz Organizacije KOD, „opšti interes je da rijeke ne idu u cijevi“. On je kazao da stalno treba insistirati da vlast ispuni ono što su obećavali.

Perić
Perićfoto: Dragana Šćepanović

„Stvar je u tome da se zazuzme stav šta je opšte dobro, šta je opšti interes. Opšti interes, svima je jasno, je da rijeke ne idu u cijevi. Stalno insisiturati da vlast ispuni ono što je obećala. Rečeno je da je „gradnja svake mHE korupcija po sebi“. Onda, tu korupciju treba sprječavati . Ti ljudi su, između ostalog, došli na vlast na talasu nezadovoljstva i vašeg i ostalih građana , sada treba tražiti da se ispunjavaju obećanja. Ako smo to tražili od predhodne, to treba tražiti i od nove vlasti. Vlast treba da polaže računa građanima. Dok god postoji lanac solidarnosti , dok god postoji utemljenost u pravu i dok god je pravda na našoj strani, od toga ne treba odustajati“, reko je Perić.

Bonus video: