Privatni život ne može biti razlog za smjenu

U odnosu na dešavanja u protekloj godini, Rada Višnjić nije trebalo da bude imenovana za v. d. direktoricu barske škole, ali je jednako nedopustivo i da bude razriješena zbog fotografija, poručila je Nada Drobnjak.

63369 pregleda 918 reakcija 164 komentar(a)
Bratić, Foto: BORIS PEJOVIC
Bratić, Foto: BORIS PEJOVIC

Kao što se glas javnosti digao protiv imenovanja učiteljice Rade Višnjić za vršiteljku dužnosti direktorice Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, sada mora da se digne glas protiv zloupotrebe privatnosti. Privatne fotografije žene ne mogu da budu razlog za njenu smjenu.

To je, pored ostalog, “Vijestima” kazala bivša predsjednica skupštinskog Odbora za ravnopravnost Nada Drobnjak (DPS), komentarišući odluku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) da osam dana nakon što je imenovana, sa dužnosti v. d. direktorice barske osnovne škole razriješi učiteljicu Radu Višnjić.

Drobnjak je kazala i da je u odnosu na dešavanja u vezi sa Višnjić u protekloj godini, u prvi mah bila šokirana informacijom da je imenovana, ali da je jednako nedopustivo da se ona razrješava na način da se ulazi u njen privatni život.

“I ovaj put pronašao se razlog tamo gdje nije smio i gdje realno nije, a to je privatni doživljaj, privatne fotografije žene”, kazala je ona.

Drobnjak je dodala da je u pitanju zloupotreba seksizma, da je taj, kako je rekla, seksistički napad u slučaju Višnjić iskonsturisan i pronađen kao razlog za smjenu.

“I baš kao što se digao glas protiv postavljenja Višnjić, sada mora da se digne glas i da se kaže da se ne smije zloupotrebljavati privatnost”.

Iz MPNKS juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” i nisu obrazložili i dali konkretne razloge za odluku o razrješenju.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava kazala je da bi u tom resoru morali da znaju da je pravo na poštovanje privatnosti jedno od osnovnih, neotuđivih ljudskih prava i da je zaštićeno članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i nizom domaćih propisa.

“Koji ograničavaju javno objavljivanje fotografija koje nisu namijenjene javnosti, bez pristanka osobe koja je na njima prikazana. Ukoliko su tačne informacije kojima raspolažem, u ovom konkretnom slučaju tog pristanka nije bilo, niti je interes javnosti da ima uvid u takve privatne fotografije, kojima se zadire u privatni život”, rekla je Raičević, dodajući da je neprihvatljivo da resor prosvjete svoju odluku i saopštenje za medije o razrješenju zasniva upravo na kršenju tog prava.

“Odnosno na njenim neovlašteno distribuiranim privatnim fotografijama, umjesto na njenoj profesionalnoj etici i postupanju koje je već utvrđeno i poznato Ministarstvu”.

Višnjić je kao diplomirana učiteljica imenovana za v. d. direktoricu na period od šest mjeseci, počev od 12. jula, nakon što je sa dužnosti direktorice razriješena Biljana Vukmanović, profesorica srpske književnosti i jezika.

Imenovanje Višnjić izazvalo je burne reakcije, kako iz nevladinog sektora, tako i iz političkih krugova, što djelova vlasti, što opozicije.

Protiv Višnjić je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku. Tada je dobila uslovni otkaz. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk. U jesen prošle godine, Višnjić je dobila otkaz, nakon što je preko Vajber grupe pozivala učenike V-2 odjeljenja na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Ona je na Fejsbuku objavila i stihove podrške Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je u junu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić u saopštenju u ponedjeljak, međutim, nisu komentarisali ta njena ponašanja i činjenicu da je u protekloj godini suspenodavna, potom i da je dobila otkaz, već su naveli da su se “u međuvremenu, u slučaju kandidatkinje R. V. pojavili privatni materijali, lične, ali i opscene prirode” i da je čitav slučaj sa njihove strane “tek kasnije... drugačije percipiran”.

“U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema, i školstva i univerzalnih društvenih vrijednosti, postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta, i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje”, naveli su u saopštenju.

Raičević iz CŽP kazala je da obrazloženje Ministarstva i inercija nadležnih institucija kad je u pitanju zloupotreba privatnih fotografija i snimaka “pomažu promociji kulture nekažnjivosti kršenja prava na privatnost”.

“Koje se sve češće manifestuje kroz objavljivanje privatnih poruka, portreta, fotografija i video zapisa bez pristanka osobe koja je na njima prikazana, a koje je najčešće usmjereno na žene sa ciljem ugrožavanja njihovog ličnog dostojanstva i statusa u društvu”, rekla je ona.

“Vijesti” su o razrješenju Višnjić pitanja uputile Odboru za ravnopravnost i predsjednici Boženi Jelušić. Redakcija nije dobila odgovor na pitanje da se u konkretnom slučaju navodno odlučuje o detaljima iz privatnog života, a da se resor prosvjete nije osvrnuo na profesionalni angažman Rade Višnjić, te činjenicu da je prethodno suspendovana, te potom i dobila otkaz u istoj školi.

Iz Građanskog pokreta URA juče su saopštili da pozdravljaju odluku resora Vesne Bratić da razriješi Radu Višnjić, ali nisu komentarisali i mogućnost da je razriješena zbog privatnih fotografija, već su se osvrnuli na ranije postupke protiv nje.

“Pozdravljamo odluku o ispravljanju neprimjerenog čina kojim se osoba pred kojom je ranije bio pokrenut disciplinski postupak i koja je nakon njega razriješena sa posla u školi našla na čelu jedne vaspitno-obrazovne ustanove u Baru. Još više jer je pomenuta oštro i grubo prekršila kodeks rada i ponašanja prosvjetnog radnika, zloupotrebljavajući učionicu i djecu”, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Saša Zeković iz Građanske inicijative “21. maj” u nedjelju je saopštio da Višnjić “isključivo može i treba biti razriješena zbog političke i vjerske indoktrinacije djece, nacionalističkih ispada i veličanja ratnih zločinaca”.

“A nikako zbog stila privatnog života i postojanja nekih opscenih materijala čiju objavu, ukoliko su doista njeni, gospođa Višnjić nije odobrila”, saopštio je on.

Stereotipi plodno tlo za obračune

Nije prvi put u crnogorskom društvu da se dešava sličan obračun sa ženom.

“Najlakše je krenuti u ono što jeste stereotipno, primitivno i patrijarhalno, a to je zloupotrijebiti privatnost žene, to što žena još nemaju jednaku moć kao muškarci, što se vjeruje da žena neće drsko i bahato, kao što znaju muškarci, krenuti u svoju odbranu, nego se računa da će to proći skoro neprimijećeno. Ali, to više ne može. Žene znaju svoja prava i da niko ne smije da ih zbog njihove privatnosti diskriminiše”, kazala je Drobnjak.

Bratić ignoriše zahtjeve za SPI

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu odgovorili na zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama u vezi sa ranijom odlukom da u dva dana imenuju i sa mjesta v. d. direktorice OŠ “Ristan Pavlović” u Pljevljima razriješe Bojanu Đačić.

“Vijesti” su 28. aprila uputile zahtjev da se redakciji dostavi odluka kojom se imenovana Bojana Đačić smjenjuje sa mjesta v. d. direktorice. Ona je navodno autorka više problematičnih objava na društvenoj mreži Tviter, među kojima i “nepodnošljiva mi je i sama pomisao da Srpkinja ode za Hrvata ili Muslimana. Tu pomirenja nema”. Iz resora prosvjete tada su saopštili da je razriješena zbog “aktuelnih dešavanja vu vezi sa njenim izborom”.

Redakciji je upućen odgovor da je rješenje, sa propratnom dokumentacijom pripremljeno i dostavljeno za potpis.

“Ali je još uvijek u kabinetu. Čim mi bude vraćeno potpisano, šaljem vam”, odgovoreno je novinarki 17. maja putem elektronske pošte.

Bonus video: