UP: Predstavnici CPC rekli da neće, pa ušli u crkvu, iz MCP u cilju smirivanja tenzija odustali od liturgije

"O događaju je obavješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o eventualnoj pravnoj kvalifikaciji događaja"

44870 pregleda 174 reakcija 138 komentar(a)
Crkva na Ivanovim koritima, Foto: Vesko Belojević
Crkva na Ivanovim koritima, Foto: Vesko Belojević

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i pored dogovora sa policijom ušli su u crkvu na Ivanovim koritima, dok su u Mitropoliji - crnogorsko primorskoj u cilju smirivanja tenzija donijeli odluku da ne služi liturgiju.

To je saopšteno iz Uprave policije, povodom događaja kod crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima

Iz Uprave policije su saopštili da su godinama unazad donošena Rješenja o zabrani okupljanja ispred crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima i da samim tim nisu služene liturgije u ovoj crkvi.

Takođe su naveli da su perthodnih godina na današnji dan na navedenoj lokaciji bili prisutni službenici Uprave policije kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira.

"Upravi policije je od strane Mitropolije – crnogorsko primorske podnijeta prijava da planiraju na današnji dan da služe liturgiju u crkvi Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima. Prijavu po Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama nisu bili dužni da podnosu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su policijski službenici sveštenicima Mitropolije ukazali na aktuelnu situaciju, nakon čega je, dodaje se Mitropolija - crnogorsko primorska u cilju smirivanja tenzija donijela odluku da ne služi liturgiju.

"Službenici policije su obavili razgovor i sa predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve koji su tom prilikom izjavili da na današnji dan neće biti prisutni u crkvi Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima. Međutim, uprkos rečenom policija je kasno sinoć došla do saznanja da su u crkvu na Ivanovim koritima ušli predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da su preduzeli mjere i radnje u cilju održavanja javnog reda i mira na Ivanovim koritima, a da su se oko 10 časova prisutni razišli.

"O događaju je obavješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji će se naknadno izjasniti o eventualnoj pravnoj kvalifikaciji događaju", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: