Sajber prijetnje rastu, treba jačati Nacionalni tim

S ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva i Univerzitetom Crne Gore otvoreni su razgovori oko mogućnosti uspostavljanja postdiplomskog programa iz oblasti informacione bezbjednosti, navodi se u informaciji Vlade

8729 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DPA
Foto: DPA

Potrebno je jačanje nacionalnih kapaciteta za sajber bezbjednost, a kao veliki rizik prepoznati su teški ulovi u kojima radi Nacionalni tim za odgovor na računarske i kompjuterske incidente (CIRT), utvrdila je Vlada.

CIRT je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u novembru prošle godine prešao u Direkciju za zaštitu tajnih podataka.

U informaciji o kojoj se raspravljalo na posljednjoj sjednici Vlade ističe se da je Uprava za katastar i državnu imovinu privremeno obezbijedila prostorije koje ne ispunjavaju uslove za rad tog tijela.

”A naročito ne s aspekta bezbjednosno operativnog centra, obrade osjetljivih podataka, te podataka označenih stepenom tajnosti koji zahtijevaju obezbjeđenje specijalizovane prostorije za forenziku i analitku s kontrolom pristupa i monitoringom. S obzirom da prostorije u kojima je smješten CIRT nijesu u skladu sa standardima, nije moguća upotreba infrastrukture i sistema koji su pod posebnim nadzorom i kontrolom”, navodi se u obrazloženju, u kojem se dodaje da je to dovelo do situacije u kojoj je funkcionisanje ovog tijela izuzetno otežano, što “predstavlja veliki rizik, imajući u vidu porast prijetnji u sajber prostoru”.

U dokumentu se konstatuje da su utvrđene tri vrste izazova s kojima se suočava CIRT, a tiču se ne samo prostornih, već i tehničkih i kadrovskih kapaciteta.

Konstatuje se da je više puta upućena inicijativa Upravi za katastar i državnu imovinu za obezbjeđivanje adekvatnih prostorija CIRT-u, ali da su dobijeni negativni odgovori u smislu raspoloživosti slobodnog prostora.

Posljednjim dopisom koji je upućen Upravi, traženo je da se realizuje zaključak Vlade iz juna prošle godine i oslobode prostorije koje su inicijalno dodijeljene CIRT-u, a koje su zauzete od firme u državnom vlasništvu.

U informaciji se ističe da povratnog odgovora nije bilo ni poslije urgencije.

Što se tiče tehničkih kapaciteta, u dokumentu se pominje da su, imajući u vidu budžetska ograničenja, obnovljeni razgovori s britanskom i američkom ambasadom u cilju obezbjeđenja tehničke podrške.

”Načelno je postignuta saglasnost da će se obezbijediti značajna tehnička pomoć na ovom polju... Takođe, obje ambasade su ponudile i pomoć kroz stručne obuke. S ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva i Univerzitetom Crne Gore otvoreni su razgovori oko mogućnosti uspostavljanja postdiplomskog programa iz oblasti informacione bezbjednosti.”

U informaciji se dodaje da je na operativnom nivou omogućen pristup infrastrukturi MJU radi obavljanja redovnih aktivnosti.

Ističe se i da, iako se u dobu digitalne ekspanzije informacione tehnologije postavljaju kao pokretač ekonomskog razvoja, sve je veći i prostor za zloupotrebe tehnologija, te se sajber bezbjednost posmatra kao neodvojiv i važan dio bezbjednosti bilo koje organizacije i države.

Konstatovano je da je pravni i strateški okvir “u najvećem dijelu dobro postavljen”.

”Operativni dio sajber kapaciteta u Crnoj Gori nije razvijen u dovoljnoj mjeri da bi mogao garantovati adekvatnu zaštitu građana, institucija, privrednih subjekata i poslovnih aktivnosti investitora od sajber napada, prevara na internetu, sajber kriminala i ostalih prijetnji koje dolaze iz sajber prostora”, ocijenjeno je u informaciji.

Mš. R.

Operativni dio sajber kapaciteta u Crnoj Gori nije razvijen u dovoljnoj mjeri da bi mogao garantovati adekvatnu zaštitu građana, institucija, privrednih subjekata i poslovnih aktivnosti investitora od sajber napada, prevara na internetu, sajber kriminala i ostalih prijetnji koje dolaze iz sajber prostora”, ocijenjeno je u informaciji

Bonus video: