Održan protest u selu Konjuhe: Preispitati koncesione ugovore za šume i zaustaviti sječu

“Jedan kamion koncesionara preveze u prosjeku oko 40 kubika balvana. Ta drvna masa se prodaje za nekih 4.000 eura i ta sirovina ide preko granice. Кad bi taj jedan kamion građe lokalni drvoprerađivači pretvorili u neku uglačanu dasku imali bi prihod od nekih 12.000 aura,a ako bi od tog drveta uradili patos imali bi 20.000 eura", objasnio je jedan od drvoprerađivača

11133 pregleda 369 reakcija 4 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Tufik Softić
Sa protesta, Foto: Tufik Softić

Mještani potkomovskih sela u Andrijevici, podržani većim brojem stanovnika iz drugih djelova sjevera Crne Gore, završili su kasno popodne protest u selu Konjuhe, sa kojeg su poručili da se moraju preispitati koncesioni ugovori za šume i zatražili da se zaustavi svaka dalja sječa na ovom prostoru koji je proglašen parkom prirode.

Oni su protestovali i prije nekoliko dana, kada su zbog blokade puta i onemogućavanja koncesionarima da odvoze drvnu građu, privedeni najprije u stanicu policije, a zatim i u Sud za prekršaje.

Danas su poručili da ih to nije obeshrabrilo i da su još odlučniji da brane šume od pohare.

“Dosta je bilo pljačke naših prirpodnih bogatstva. U tome imamo podršku od lokalne uprave, ali nemamo od Uprave za šume. Zato odgovorne u Upravi za šume molimo da zaustave dalju sječu šume” – kazao je mještanin Konjuha, Sveto Babović.

Drvoprerađivač iz Plava Edin Šarkinović objasnio je kolike su razmjere pljačke, pretvarajući drvnu građu u novčane iznose.

“Jedan kamion koncesionara preveze u prosjeku oko 40 kubika balvana. Ta drvna masa se prodaje za nekih 4.000 eura i ta sirovina ide preko granice. Кad bi taj jedan kamion građe lokalni drvoprerađivači pretvorili u neku uglačanu dasku imali bi prihod od nekih 12.000 aura,a ako bi od tog drveta uradili patos imali bi 20.000 eura. Ujedno bi imali otpad od drveta koji se može dodatno unovčiti. Takođe država bi preradom tog drveta uzela četiri puta veći prihod po osnovu PDV-a, u odbosu na ono što daje koncesionar, što sve ukazuje da je po srijedi pljačka i naroda i države” –naveo je drvoprerađivač iz Plava Edin Šarkinović.

Milorad Mitrović iz NVO Breznica iz Pljevalja tvrdi da sve to pokazuje da postoji šumska mafija.

“Postoji šumarska hobotnica koja ima sve oblike organizovanog kriminala i koja je pružila svoje pipke u svaki ćošak ove zemlje” – kazao je Mitrović.

Okupljenima su se obratili i mještanin Strado Babović, direktor andrijevičkog Кomunalnog preduzeća Migo Čukić, drvoprerađivač iz Plava Rašid Marković, kao i predsjednik mjesne zajednice Gornje Luge Božo Ćulafuć.

Skup u selu Konjuhe kod Andrijevice protekao je mirno.

Bonus video: