Zaposleni u zanatskoj radionici u okviru Udruženja hendikepiranih "Srce" od Zavoda nisu vidjeli centa već mjesecima

"Tražimo pomoć i podsjećamo da mi nijesmo Udruženje koje se bavi samo pravima i problemima osoba sa hendikepom, već smo ih i zaposlili. Nijesmo lani mogli da prodamo nijedan suvenir ili neki proizvod od drveta. Sad nemamo ni materijala, pa ne možemo ni da proizvodimo”, objašnjava Rakočević

10891 pregleda 133 reakcija 2 komentar(a)
Iz zanatske radionice, Foto: Udruženje Srce
Iz zanatske radionice, Foto: Udruženje Srce

Mojkovčani, zaposleni u zanatskoj radionici koja postoji u okviru Udruženja hendikepiranih “Srce”, već mjesecima su u jako teškom položaju.

Kako tvrdi predsjednik tog Udruženja Dušan Rakočević, Zavod za zapošljavanje (ZZZ), od decembra prošle godine nije uplatio subvencije za zarade, koje poslodavci dobijaju u skaladu za Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Zbog toga, za četvoro zaposlenih na određeno, odnosno neodređeno vrijeme, zarade kasne mjesecima.

Rakočević kaže da su sve ono što su zaradili tokom 2019. godine prodajući svoje rukotvorine potrošili na jednokratne pomoći zaposlenima u periodu kad im se nisu mogle izmiriti zarade. Novca više nema, a fali i meterijala. Brojne molbe za pomoć na adresu nekoliko ministarstava i državnih preduzeća ostale su bez adekvatnog odgovora.

”Nemamo više novca, a subvencije koje iznose 75 odsto bruto zarade, ne stižu mjesecima. Tražimo pomoć i podsjećamo da mi nijesmo Udruženje koje se bavi samo pravima i problemima osoba sa hendikepom, već smo ih i zaposlili. Proizvodnje tokom 2020. godine skoro da nije ni bilo zbog mjera tokom pandemije. Nijesmo lani mogli da prodamo nijedan suvenir ili neki proizvod od drveta. Sad nemamo ni materijala, pa ne možemo ni da proizvodimo”, objašnjava Rakočević.

Nemaju više ni para ni materijala: Iz radionice
Nemaju više ni para ni materijala: Iz radionicefoto: Udruženje Srce

On podsjeća da u radionici prave suvenire, mobilijar za plažu, košnice... Smatra da bi “državi prioritena briga trebalo da budu osbe sa hendikepom”. Rakočević kaže da je razočaran ćutanjem i nebrigom ministara, ali i premijera Zdravka Krivokapića, kojem se, takođe obraćao, moleći za pomoć.

”Pored ministara finansija i socijalnog staranja i ekonomije Milojka Spajića i Jakova Milatovića, obratio sam se menadžmentu Uprave za šume. Od njih sam molio pomoć u drvnoj građi, potrebno nam je oko 50 kubika kako bismo krenuli sa proizvodnjom. Do sada nam je samo Opština Mojkovac pomagala, onoliko koliko je mogla, u materijalu”, objašnjava Rakočević.

Podsjeća da su sugrađane sa hendikepom počeli radno da angažuju još 2014. godine, preko projekta koji je podržala Zanatska komora Crne Gore i COSPA/Firenca. Za svoje proizvode materijal su nekad odbijali od dva mojkovačka drvoprerađivačka preduzeća, od kojih je jedno ugašeno. Kroz projekat “Pčelarstvo kao šansa”, koji je podržao ZZZ, od 2018. godine u mojkovačkoj radionici Udruženja “Srce” proizvode se i košnice.

Bonus video: