Amfilohije: Navike drugih naroda na silu unesene među nas, prave smutnju i nevolje

Mitropolit Amfilohije je uputio "pastirski poziv, svima onima koji na bilo koji način skreću sa puta Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca i pomiritelja, osobito onima koji prouzrokuju i koji su upleteni u ova nova bratoubistva i krvoprolića, i koji, otimajući jedni od drugih, živeći u novim krvnim osvetama, da momentalno prestanu sa svakim nasiljem i nemoralom"
40 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 02.11.2017. 15:24h

Način života i navike drugih naroda, koje ne priliče ni njihovim izvornim kulturama, ovdje, na silu unesene među nas, prave smutnju i nevolje, poručio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

On je u Lučindanskoj poruci naveo da su "moralni razvrat i neviđena glad za zemaljskom hranom, donijela u naše domove mržnju među braćom i udaljile djecu od roditelja".

"Nikada u svom postojanju, žitelji Crne Gore nijesu tako bezobzirno nastojali da se obogate na štetu drugoga, kao što to čine danas. Na štetu komšije, prijatelja, a pogotovo na štetu onih koji su zaposleni i unajmljeni da rade pod njihovim krovom. A opet, nikada više nije bilo onih Crnogoraca bez imanja i bez posla, nego danas. Mali broj njih nešto uopšte zarađuje, a većina to radi na štetu zaposlenih i onih koji kupuju i koriste njihove usluge. Ako neko od naše braće i sestara ima sreću da negdje radi - taj nema slobodnog dana, mnogi nemaju ni osiguranja, ni pristojne plate. Takvi nijesmo bili nikada jedni prema drugima, nego smo znali i umjeli, po jevanđelski, da činimo čašću "jedni druge većima". Jedan mali broj se enormno obogatio na račun drugih", naveo je mitropolit Amfilohije.

On do dodao da je od svega najopasnije "produbljivanje dioba, starih i novih, među braćom".

"Iz svega ovoga se rađa najveće zlo, koje nas je u ovim danima moglo zadesiti, a to su brojna ubistva i međusobice, bratska krv, koja se lije ulicama Podgorice, Bara, Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Budve, Cetinja... Radi čiste pohlepe i prolazne zemaljske moći, koja definitivno nije od Boga; radi novca dobijenog od droge i alkohola, radi interesa centara moći, pa i onih koji nijesu u našoj zemlji – osobito mlađi ljudi po Crnoj Gori ubijaju jedan drugoga. I to rade nemilosrdno, ne prezajući od toga da stradaju i nevini, oni koji nikakvog dodira nemaju sa tim poslovima. Mladi momci, oni koji bi trebalo da budu slični onima koje Njegoš u "Gorskom vijencu" naziva cvijetom i snagom Crne Gore, uzimaju jedni drugima život, i tako daju povoda za krvnu osvetu, veću i strašniju od one protiv koje se borio Sveti Petar Cetinjski. Tako Crna Gora, danas strada, radi usijanih glava, i gubi mlade živote..."

On je uputio "pastirski poziv, svima onima koji na bilo koji način skreću sa puta Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca i pomiritelja, osobito onima koji prouzrokuju i koji su upleteni u ova nova bratoubistva i krvoprolića, i koji, otimajući jedni od drugih, živeći u novim krvnim osvetama, da momentalno prestanu sa svakim nasiljem i nemoralom".

"Neka više niko ne čini nepravdu braći svojoj, otimačinom i ugrožavanjem života bližnjih svojih! Ko posluša ovaj moj poziv, neka je blagosloven od Boga, što se uzdržao od bilo kakvog nasilja i krvne osvete i daljeg činjenja smrtnoga grijeha! A ko ne posluša, nego i dalje radi, direktno ili preko drugih, na nepravdama i bratoubistvima, neka je, riječima Svetoga Petra Cetinjskoga, udaljen od Boga i spasenja - u vijekove vijekova", naveo je mitropolit Amfilohije u Lučindanskoj poruci.

Bonus video: