LGBT Forum Progres: LGBTI osobe se ove godine suočavale sa izuzetno visokim stepenom mržnje

Iz LGBT Forum Progresa rekli su da su godinu koja je na izmaku obilježila i pozitivna dešavanja, koja služe kao dalji podsticaj za još snažniju i predaniju borbu za dostojanstvo i ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori

2625 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori LGBTI osobe ove godine suočavale su se sa izuzetno visokim stepenom mržnje, nasilja i diskriminacije, saopšteno je iz LGBT Forum Progresa.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, kazali da je pandemija nastavila da ima višestruko negativan uticaj na živote svih u Crnoj Gori, a pogotovo na ranjive i marginalizovane zajednice, u koje spadaju i LGBTI osobe.

„Na početku pandemije smo svjedočili višestruko povećanoj potrebi za pružanjem servisa podrške LGBTI osobama, a ona nije bila ništa manja ni tokom ove godine“, kaže se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progresa rekli su da su u prethodnih 12 mjeseci pružili psihološku podršku za 186 korisnika.

Kako su naveli iz te NVO, psihijatrijsku podršku pružili su za 37 korisnika, a socijalnu podršku i savjetovanje za 132.

Oni su kazali da je LGBTIQ sklonište, kao ključni program podrške LGBTI osobama žrtvama nasilja, obezbijedilo smještaj i zaštitu za devet korisnika u istom periodu.

„Pored pomenutog uticaja pandemije, LGBTI osobe u Crnoj Gori su se tokom ove godine suočavale sa izuzetno visokim stepenom mržnje, nasilja i diskriminacije“, kaže se u saopštenju.

Oni su se, kako se navodi, prvenstveno manifestovali kao govor mržnje na društvenim mrežama i u javnom prostoru, ali i kroz zabrinjavajući trend rasta nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja.

„Upravo iz tih razloga je LGBT Forum Progres tokom ove godine Upravi policije podnio više od 100 prijava za govor mržnje na internetu i pružio pravnu podršku za 78 korisnika“, kaže se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progresa rekli su da su godinu koja je na izmaku obilježila i pozitivna dešavanja, koja služe kao dalji podsticaj za još snažniju i predaniju borbu za dostojanstvo i ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

Kako su naveli, Fakultet političkih nauka početkom godine usvojio je inicijativu LGBT Forum Progresa za povlačenje udžbenika sa homofobnim sadržajima.

Iz LGBT Forum Progres kazali su da je u istom periodu ostvarena snažna saradnja sa upravom Univerziteta Crne Gore.

Kako su naveli, produbljena je saradnja sa tradicionalnim saveznicima i partnerima LGBTI zajednice, prije svega sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, brojnim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti i međunarodnih institucija.

„Upravo je kroz njihovo učešće na različitim događajima potvrđeno da LGBTI osobe imaju snažne i predane partnere u procesu ostvarenja naših osnovnih ljudskih prava i dostojanstvenog života“, kaže se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progres rekli su da će ova godina ostati zapamćena po sklapanju prvih istopolnih partnerstava u Crnoj Gori, čime je ispisana nova stranica crnogorske i istorije međunarodnog LGBTI pokreta.

Bonus video: