Radulović: Prvi smrtni slučajevi nevakcinisanih od Omikrona, 85 odsto životno ugroženih su neimunizovani

"Prvi put smo, nažalost, konstatovali i dva smrtna slučaja uslijed infekcije Omikron sojem korona virusa. Riječ je o dva pacijenta koji su preminuli prošle nedjelje. Imali su oko 70 godina i sa prethodnim kardiološkim hroničnim oboljenjima. Oboje su, nažalost, bili nevakcinisani"

43673 pregleda 118 reakcija 41 komentar(a)
Foto: MZD
Foto: MZD

U Crnoj Gori prvi put su zabilježena dva smrtna slučaja uslijed infekcije omikron sojem korona virusa, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović na pres konferenciji povodom trenutne epidemiološke situacije u zemlji, izazvane pandemijom koronavirusa.

"Prvi put smo, nažalost, konstatovali i dva smrtna slučaja uslijed infekcije Omikron sojem korona virusa. Riječ je o dva pacijenta koji su preminuli prošle nedjelje. Imali su oko 70 godina i sa prethodnim kardiološkim hroničnim oboljenjima. Oboje su, nažalost, bili nevakcinisani", kazala je Radulović.

Ona je kazala da je broj kovid pacijenata koji su na bolničkom liječenju veći je za oko deset odsto u odnosu na sedmicu ranije. U bolnicama je danas 312 pacijenata.

Radulović je kazala i da 70 odsto pacijenata koji imaju omikron, a da su prethonde sedmice bili životno ugroženi danas su na dobrom putu da se oporave.

"S druge strane, analizom smo utvrdili da je 70 odsto pacijenata koji imaju Omikron, a koji su prije sedam dana bili životno ugroženi, sada na dobrom putu da se oporave ili su već sada na kućnom liječenju. Ova informacija nam govori da je Omikron blaža varijanta i u slučaju bolničkog liječenja, od Delta soja", kazala je Radulović.

"U ovom trenutku, od 40 životno ugroženih pacijenata u KCCG, oko 85 odsto su nevakcinisani građani. To znači da, ako smo imali dilemu da li vakcine štite od Omikrona, više je nemamo. Hospitalizovani su u kontinuitetu većinski nevakcinisani građani. Zato sve još jednom molim da se zaštite i sebe sačuvaju najgorih posljedica", zaključila je ona.

Bonus video: