Prodavci na pijaci u Kolašinu do daljeg pod vedrim nebom

Uređenje jedine pijace u Kolašinu, koja je gotovo nepromijenjena već više od pola vijeka, koštalo bi oko milion eura. Taj novac lokalna vlast u nekoliko madata nije mogla da obezbijedi, ali ni da nađe investitore

8923 pregleda 6 komentar(a)
Pijaca u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Pijaca u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinci neće skoro dočekati rekonstrukciju gradske pijace, uvršenu isteklim četvorogodišnjim Strateškim planom radova u prioritete i obećavanu duže od deceniju i po.

Uređenje jedine pijace, koja je gotovo nepromijenjena već više od pola vijeka, kako je procijenjeno, koštalo bi oko milion eura. Taj novac lokalna vlast u nekoliko madata nije mogla da obezbijedi, ali ni da nađe investitore zainteresovane da neugledni prostor uredi. Država, takođe, nije imala razumijevanja da lani taj projekat uvrsti u one koji bi bili pomognuti novcem iz kapitalnog budžeta.

Kako je bilo planirano, Strateškim planom razvoja do ove godine trebalo je da se zavši izgradnja i rekonstrukcija objekata, te da taj prostor dobije i savremeni market. Da je obećanje održano, a planovi relaizovani, sada bi zanatlije i proizvođači poljoprivrednih proizvoda imali na raspolaganju i savremene prodajne objekte, koje bi mogli da zakupe. Takođe, i adekvatan prostor za skladištenje. Ništa od toga još nema na gradskoj pijaci, na kojoj se sada uglavnom prodaje garderoba, a prodavci, odnosno zakupci tezgi su pod vedrim nebom.

Kako su “Vijestima” kazali u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, od rekonstrukcije se nije odustalo. Tvrde i da postoje zainteresovani investitori, ali ne preciziraju o kojim preduzećima ili pojedincima je riječ.

”Za taj prostor u centru grada postoji interesovanje investitora. Oni imaju različite planove, a ono na čemu mi u razgovorima insistiramo je da se moraju sačuvati i, naravno, unaprijediti ponuda gradske pijace. Dio investicionih ponuda je i izgradnja višenamjenskih poslovnih objekata, ali mi u svim tim razgovorima u prvi plan stavljamo obavezu - modernog objekta gradske pijace koji će odgovoriti obavezama naših građana, ali i turističkog Kolašina 21. vijeka”, napisali su u odgvorima na pitanja “Vijesti” iz Bulatovićevog kabineta.

Podsjećaju da gradskom pijacom gazduje Komunalno koje obezbjeđuje i organizuje tamošnji pijačni mobilijar i izdaje ga korisnicima. U skladu sa mogućnostima tog preduzeća, tvrde u kabinetu predsjednika Opštine, čini se sve da pijaca “sa sadašnjom opremljenošću, ispuni tražene standarde takvih objekata objekata”.

”Gradska pijaca, samom svojom lokacijom kao i tradicijom usluga koje se obavljaju na tom prostoru je izuzetno važan dio gradske infrastrukture. Nalazi se u samom centru grada gdje se nalaze brojni poslovni i stambeni objekti, podsjećaju iz Bulatovićevog kabineta.

Prodavci se smrzavaju, rješenja nema
Prodavci se smrzavaju, rješenja nemafoto: Dragana Šćepanović

I prethodna vladajuća koalicija uzdala se u dolazak investitora, koji bi im pomogli u rekonstrukciji. Navodno, 2016. godine, kako su tada saopštili iz lokalne uprave, “dvije respektabilne trgovinske kompanije su pokazale interesovanje da u Kolašinu grade markete”. Lokalni čelnici tada su planirali da im ponude pijačni prostor, “koji bi kroz te projekte bio i adaptiran i doveden u stanje koje zadovaljava osnovne kriterijume za slične objekte”.

Jedini pokušaj da se pijaca rekonstruiše propao je prije deceniju i po. Uređenje tog dijela grada bilo je planirano u okviru programa CRDA (Revitalizacija zajednice kroz demokratsko djelovanje - ekonomski program) koji je trajao od 2005. do 2008. godine, a finansirao ga je USAID. Iz kolašinske uprave javnosti nikad nijesu zvanično saopštili razloge zbog kojih je projekat prekinut.

U Opštini su ranije nudili samo papire iz kojih se vidi da je tadašnja vlast preuzela finansiranje jednog dijela tog projekta, tačnije rekonstrukciju potpornog zida. Iako je potporni zid i sada u vrlo lošem stanju, prema dokumentaciji, za njegovo ojačavanje plaćeno je 40.000 eura kompaniji “Zlajić” iz Bijelog Polja. Dio obaveza prema toj firmi Opština je izmirila kompenzacijom - umjesto 25.000 eura firma je dobila 2.495 kvadratnih metara opštinskog zemljišta u Bakovićima.

Ostatak projekta, odnosno zamjena krova na pokrivenom dijelu pijace, uređenje prostora za prodaju mlječnih proizvoda, rekonstrukcija postojećih toaleta, opravka fasade sa spoljašnje i unutrašnje strane, nabavka i ugradnja PVC bravarije na novom i na postojećem prostoru, nabavka i ugradnja gazišta i izrada cjevovoda za odvođenje otpadnih voda, preuzeo je da finansira CHF. Tek mali dio tih radova je urađen, a onda su stali.

Kako su ranije “Vijestima” kazali iz FORS Montenegra, organizacije koja je pomagala da se programi implementiraju, rekonstrukciju pijace nije bilo moguće završiti iz više razloga.

Nakon izrade projektne dokumentacije, CHF je izašao na lice mjesta sa konsultantima građevinske struke i na osnovu njihovih sugestija, zbog mogućih problema u realizaciji projekta, odlučio da na tenderu objavi samo radove koje će sam finansirati i da prepusti ostalim učesnicima da svoj dio obaveza urade u sopstvenoj režiji. Između ostalog, Opština, odnosno Komunalno preduzeće, nijesu prema zahtjevu CHF-a iselili prodavce sa pijace.

Takođe, ta organizacija je, navodno, bila prinuđena po drugi put da raspiše tender za izvođača radova, jer se firma koja je prvobitno bila nagažovana nije pridržavala obaveza iz ugovora. Planirani budžet projekta iznosio je 80.286 eura, a u njemu je svojim obavezivanjem na finansiranje trebalo da učestvuje više partnera (CHF/USAID - 36.286, Ministarstvo turizma - 14.000 i Opština Kolašin 30.000 eura).

S obzirom na to da je bilo dogovoreno da se prvo izvedu radovi koje finansiraju Opština i Ministarstvo, a kako oni nijesu završeni na vrijeme, CHF je otkazao projekat. Tako je 2008. godine, pred kraj roka za realizaciju, projekat i otkazan, uz pismenu saglasnost svih partnera i uz obrazloženje da nijesu stvoreni uslovi za realizaciju.

Bonus video: