Rijetke su oblasti sa 40 odsto žena

Podaci iz izvještaja pokazuju da je lani bilo 17,6 odsto ministarki u Vladi, ali i 17,4 odsto gradonačelnica, što je porast u odnosu na 2008. godinu, kada ih je bilo samo 11,4 odsto. Od pet političkih partija u Crnoj Gori nijednu nije predvodila žena
5 komentar(a)
žene Skupština, Foto: Arhiva Vijesti
žene Skupština, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.10.2017. 18:18h

Crna Gora je, u odnosu na 2008. godinu, napredovala kada je upitanju učešću žena na mjestima odlučivanja, ali taj broj i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Analitički izvještaj za 2016. godinu, koji usvaja Komisija za rodnu ravnopravnost Savjeta Evrope, pokazuje da su se stvari popravile u vezi sa procentom žena u sudovima, diplomatskim predstavništvima, na pozicijama savjetnica ministara i savjetnicama u opštinama.

Izvještaj Savjeta Evrope prati napredak 46 država u cilju koji je postavio Komitet ministara Savjeta Evrope 2003. godine, da minimum 40 odsto žena učestvuje u različitim aspektima političkog i javnog života.

Kada je Crna Gora u pitanju, taj procenat je prošle godine postignut samo u višim sudovima i Vrhovnom sudu, kao i među zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Komisija, zbog lošeg rezultata, nije prihvatila listu poslanica, jer je izabrano 13,6 odsto žena, od propisanih 30 odsto. Takođe, Komisija nije prihvatila listu u vezi sa opštinskim parlamentima, jer je u njih “ušlo” 26,2 odsto žena u odnosu na 30 odsto.

Podaci iz izvještaja pokazuju da je lani bilo 17,6 odsto ministarki u Vladi, ali i 17,4 odsto gradonačelnica, što je porast u odnosu na 2008. godinu, kada ih je bilo samo 11,4 odsto. Od pet političkih partija u Crnoj Gori nijednu nije predvodila žena.

“Kada je riječ o diplamtskim predtavnicima, Crna Gora i tu bilježi blago povećanje prisutnosti žena u odnosu na 2008. godinu, sa 15 na 17,6 odsto”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je pokazao da je samo dva odsto od 46 država, Finska i Švedska, imaju 40 odsto minumuma ženske populacije u donjem ili jedinom domu parlamenta u prošloj godini, a prosjek širom Evrope bio je 20 odsto.

Prosječna proporcija žena na čelu država i vlada, regionalnih vlada i lokalnih samouprava širom Evrope bio je 17 odsto.

U izvještaju se zaključuje i da su proporcionalni izborni sistemi bili povoljniji, kada je riječ o balansiranoj participaciji žena i muškaraca u tijelima za političko odlučivanje, kada ga uporedimo sa većinskim izbornim sistemima.

Nema ravnopravnosti u politici ako je nema u svim oblastima

Za postizanje balansa u političkom i javnom odlučivanju, potrebna je promocija jednakosti između žena i muškaraca u svim oblastima.

“Rodni balans u donošenju odluka ne može se upotrijebiti ako ostale oblasti javnog i privatnog ostanu neizbalansirane”, zaključuje se u dokumentu.

U izvještaju je navedeno sedam preporuka. Predlaže se da se podrže inicijative da se principi rodne ravnopravnosti uvrste u zakonski okvir za političke partije i zakone o finansiranju političkih partija i da se osigura podrška aktivnom posvećenošću da što više žena bude u političkim partijama.

Preporuka je i usvajanje strategija i zakonskih mjere kako bi se stiglo do 40 odsto, ali i obezbjeđivanje treninga ne samo za ženske kandidate, već i partijske lidere, izvršne organe...

Bonus video: