Borci protiv korupcije kriju kako troše pare

ASK odbio da MANS-u dostavi kopije ugovora sa konsultantima iz oblasti informacionih tehnologija

21589 pregleda 104 reakcija 28 komentar(a)
MANS će se žaliti na njeno rješenje: Jelena Perović, Foto: Boris Pejović
MANS će se žaliti na njeno rješenje: Jelena Perović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) odbila je da dostavi Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kopije ugovora sklopljenih sa fizičkim i/ili pravnim licima koje toj instituciji pružaju ekspertske usluge iz oblasti infomacionih tehnologija, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka i pravo intelektualne svojine.

U odgovoru na zahtjev MANS-a, koji potpisuje direktorica Agencije Jelena Perović, ističe se da je “Zakonom o slobodnom pristupu informacijama predviđeno da će se pristup informaciji ograničiti ukoliko bi objavljivanje izazvalo značajne posljedice po interes koji je od većeg značaja od interesa javnosti da zna”.

”Zakonom je predviđena mogućnost da organ ograniči pristup informaciji u interesu vršenja službene dužnosti od objavljivanja podataka koji se odnose na konsultacije unutar i između organa u vezi sa utvrđivanjem stavova, radi izrade službenih dokumenata i predlaganja rješenja nekog predmeta... Tražena informacija je ugovor o zaštiti podataka i pravo intelektualne svojine, a isti je povezan sa podacima koji se tiču radnog procesa Agencije, odnosno karakteristika, funkcionisanja i sigurnosti njenog informacionog sistema, u cilju pripreme tehničke specifikacije za tender. Objelodanjivanje podataka rije finalizacije tehničke dokumentacije za tender, ne doprinosi integrritetu u radu organa...”, navodi se u rješenju.

Iz MANS-a upozoravaju da Agencija nastavlja praksu skrivanja informacija od javnog značaja.

”A podatak o tome kako troši svoj budžet je nesporno jedna od njih. Ovo je posebno problematično kada imamo u vidu da se radi o instituciji koja bi, kao antikorupcijska, trebalo da bude primjer transparentnosti i otvorenosti za kontrolu bilo kakve vrste i u bilo koje vrijeme. Nažalost, Agencija i njena direktorica Jelena Perović su se odlučili da informacije kriju od javnosti i time u potpunosti obesmisle građansku kontrolu svog rada. To je u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim standardima u ovoj oblasti i direktna je posljedica hroničnog odsustva odgovornosti za ogroman broj odluka koje je ASK do sada donosila a koje su u suprotnosti sa zakonom”, poručuju u izjavi za “Vijesti” iz te NVO.

Navode da je u konkretnom slučaju, Agencija zabranila pristup konsultantskim ugovorima sa ekspertima za informacione tehnologije, pozivajući se na pravo intelektualne svojine što je potpuna besmislica, zbog čega je MANS već uložio žalbu.

”Test štetnosti koji je Agencija navodno sprovela nije imao za cilj da objektivno sagleda posljedice objavljivanja te informacije, već samo i isključivo da se zaštiti privatnost onih koji su sklapali konsultantske ugovore sa tom institucijom. Ne postoji niti jedan validan razlog da Agencija sakrije koliko je potrošila na konsultantske ugovore, niti sa kime su oni sklopljeni, a te informacije se svakako ne mogu kvalifikovati kao ‘intelektualna svojina’ na način kako su to uradili u Agenciji”, poručuju iz MANS-a.

Smatraju i da je takvo tumačenje Zakona o SPI, koje ide na štetu prava javnosti da zna, neprihvatljivo.

”Posebno od institucije koja u nadležnosti ima borbu protiv korupcije”, zaključili su iz MANS-a.

Bonus video: