CZIP: Raduje nas što će Ministarstvo razmotriti novo organizovanje javne rasprave o NPCG

"JP Nacionali parkovi Crne Gore, sproveli su javnu raspravu za planove upravljanja za sve parkove na krajnje netransparentan i nezakonit način"

1277 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) saopštio je da "ga raduje" što će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, tačnije Direktorat za ekologiju na čelu sa Dušanom Bugarinom, po hitnom postupku razmotriti zahtjev ove NVO za ponovno organizovanje javne rasprave za planove upravljanja nacionalnim parkovima.

"I što će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi javnost imala mogućnost da učestvuje u izradi pet najznačajnijih dokumenata kada je riječ o očuvanju prirode u zemlji", dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli JP Nacionali parkovi Crne Gore, sproveli su javnu raspravu za planove upravljanja za sve parkove, kako kažu, "na krajnje netransparentan i nezakonit način".

"Ne ostavljajući mogućnost za učešće stručne i laičke javnosti. Uprava nije ostavila mogućnost dostavljanja pismenih komentara, a rokovi za učešće na glavnoj raspravi su bili neprimjereno kratki (od tri do 12 dana od dana objavljivanja) što ostavlja nedovoljno vremena za studiozno sagledavanje pet obimnih dokumenata. O ranom uključivanju stručne javnosti ne vrijedi trošiti riječi", kažu iz CZIP.

Stoga danas, dodaju, imamo nacrte planova vrlo upitnog kvaliteta sa mjerama koje definitivno neće dovesti do bolje zaštite prostora niti unapređenja stanja biodiverziteta.

"Jer nažalost ne sadrže niti adekvatne ulazne podatke niti odgovaraju potrebama parkova. Za sada ovi dokumenti služe kao smjernica za poboljšanje turizma što nije primarna funkcija nacionalnih parkova te samim tim treba početi razmišljati i o mehanizmima upravljanja posjetiocima u onim parkovima gdje je pritisak na biodiverzitet pojačan", zaključuje Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Bonus video: