Vandali ponovo uništili mobilijar: Turiste u Kolašinu dočekuju polomljene klupe i sijalice na rasvjeti

Djelimično je uništeno i jedno od tri igrališta za djecu. Ljuljaška je polomljena, a na ostatku mobilijara nedostaju djelovi, pa je zbog toga i nebezbjedno

10684 pregleda 15 komentar(a)
Polomljeno i jedno od tri dječja igrališta, Foto: Dragana Šćepanović
Polomljeno i jedno od tri dječja igrališta, Foto: Dragana Šćepanović

Trud lokalnih službi da mobilijar na šetelištu pored Tare zaštite od vandala je godinama uzaludan.

I ove ljetnje sezone na tom prostoru turiste dočekuje polomljene klupe i sijalice na rasvjeti. Prostor oko česme na početku šetališta je prekriven smećem, a uništeno je i zelenilo između pješačke i staze za bicikliste. Ispod drvenih nastrešnica vidljivi su ostaci loženja vatre, a na prostoru za sjedjenje nedostaju letve.

Djelimično je uništeno i jedno od tri igrališta za djecu. Ljuljaška je polomljena, a na ostatku mobilijara nedostaju djelovi, pa je zbog toga i nebezbjedno. Igralište je obnovljeno prošle godine donacijom, a već poslije nekoliko mjeseci oštećeno.

Prostor oko šetališta i ranijih godina bio je zatrpan gomilama, uglavnom građevinskog, ali i ostalih vrsta otpada. Uništavane su sadnice drveća, samo nekoliko mjeseci nakon što su posađene. U Komunalnom preduzeću tvrde da kontinuirano vode bitku sa neodgovornošću Kolašinaca. Prostor oko štelišta čišćen je više puta i volonterskim akcijama, ali gotovo nikada razultati tih napora nijesu ostali vidljivi duže od dva do tri dana.

Šetalište na desnoj obali Tare izgrađeno je u okviru Poziva za male infrastrukturne projekte koji je raspisan 2011. godine. Većinski dio od 300.000 eura finansiran je grantom Evropske unije, a izgradnju su pomogle i Vlada Crne Gore preko Direkcije javnih radova i kolašinska Opština. Na šetalištu su izgrađene pješačke i biciklističke staze sa pratećim mobilijarom. Na taj način prostor pored obale Tare dobio je dodatnu uređenost i vrijednost, a predstavlja i značajno unapređenje turističke ponude.

Bonus video: