Osmi u Evropi po broju novozaraženih

U crnogorskim bolnicama juče je bilo hospitalizovano 65 pacijenata, a daleko veći broj zaraženih liječi se ambulantno, u domovima zdravlja, gdje izabrani ljekari na dnevnom nivou bilježe i više stotina pregleda kovid pozitivnih osoba

12029 pregleda 6 komentar(a)
Na bolničkom liječenju juče bilo 65 pacijenata, Foto: Savo Prelević
Na bolničkom liječenju juče bilo 65 pacijenata, Foto: Savo Prelević

Crna Gora je prošle sedmice bila na osmom mjestu među 53 evropske zemlje po broju novozaraženih od koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Zabilježeno je 765 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviše novopozitivnih bilo je u Grčkoj. Slijede San Marino, Kipar, Italija, Francuska.. U zemljama regiona, prema podacima evropskih statističkih centara, bilježi se mnogo manji broj novozaraženih po broju stanovnika, pa je tako Srbija na 22. mjestu sa 260 novih slučajeva kovida na 100.000 stanovnika, a Hrvatska na 24. mjestu.

U crnogorskim bolnicama juče je bilo hospitalizovano 65 pacijenata, a daleko veći broj zaraženih liječi se ambulantno, u domovima zdravlja, gdje izabrani ljekari na dnevnom nivou bilježe i više stotina pregleda kovid pozitivnih osoba.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u glavnom gradu i porasta broja pregledanih i kovid pozitivnih pacijenata od juče je ponovo počela sa radom kovid ambulanta u Muzičkom centru.

Iz podgoričkog doma zdravlja kazali su da je rad obezbijeđen u dvije smjene, od sedam do 21 sat i da će se u ambulanti obavljati pregledi, laboratorijska dijagnostika i davanje terapije...

”Molimo sugrađane sa simptomima respiratorne infekcije da koriste i naš dispečerski centar (227722) i da u skladu sa savjetima vrše posjete ambulantama, kako bi se izbjeglo čekanje na pregled”, rekli su iz ove ustanove.

Pregledi i testiranje na koronavirus u kovid centru za djecu u Tološima od juče se obavljaju takođe od sedam do 21 sat, saopštili su iz Doma zdravlja.

Koronavirus je juče registrovan kod još 638 osoba, a prijavljen je i smrtni slučaj uslijed infekcije, kod pacijenta starog 83 godine iz Podgorice. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su njihove i druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije koronavirusa tokom nedjelje završile analizu i dostavile rezultate za 1.471 uzorak, a procenat pozitivnih iznosio je 43,37 odsto.

Kazali su da je iz Podgorice 263 novopozitivnih, Nikšića 74, Budve 47, Bara 39, sa Cetinja 31, iz Tivta 28, Bijelog Polja 27, Ulcinja 26, Herceg Novog 24, Tuzi 21, Kotora 20, Berana 15, Pljevalja 11.

U Danilovgradu su registrovana četiri nova slučaja koronavirusa, Mojkovcu i Rožajama po tri, a u Kolašinu i Plužinama po jedan.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-a 19 u Crnoj Gori iznosi 5.782 a, prema broju oboljelih na 100.000 stanovnika, epidemiološka situacija je najgora u Budvi. Slijede Ulcinj, pa Tivat i Kotor, zatim Bar i Podgorica.

Epidemiolog IJZ Adis Martinović juče je kazao da mjere protiv koronavirusa u septembru neće biti pooštrene, ako se ne poveća broj umrlih i hospitalizovanih kovid pacijenata.

On je, govoreći o broju zaraženih kovidom za RTCG, kazao da situacija nije kao ranije, jer je virus zahvaljujući mutacijama oslabljen i kliničke slike su mnogo blaže nego na početku, te da očekuju veći broj zaraženih, ali ne i veću smrtnost...

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) juče su pozvali IJZ da, u interesu građana, osmisli adekvatne mjere u borbi protiv koronavirusa.

Iz DPS-ove Komisije za zdravstvo ističu da je prekjuče u Crnoj Gori registrovano 41 odsto pozitivnih nalaza, što je posljednji put zabilježeno 18. januara.

Saopštili su da je za samo sedam dana broj pacijenata na bolničkom liječenju skoro dupliran, da je broj trenutno oboljelih od korone uvećan skoro 3,5 puta od početka mjeseca, te da je Crna Gora prošle sedmice po broju umrlih na drugom mjestu u svijetu, iza Filipina.

Bonus video: