URA: Umjesto jačanja VCG, prioritet Ministarstva je kreiranje ministrove privatne vojske

"Trenutno je u toku čišćenje Vojske od nepodobnih vojnika, pri čemu su u pitanju čak 22 službenika, bez obzira na činjenicu što su svojim službenim ocjenama pokazali uzoran profesionalizam"
83 pregleda 0 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA
Ažurirano: 07.10.2017. 09:25h

Građanski pokret URA svim propadnicima Vojeske Crrne Gore čestitao Dan Vojske u nadi da će svaki naredni čekati u boljim okolnostima, saopšteno je danas iz tog pokreta.

"Upravo nas ovaj datum opominje na dužnost da javnost upoznamo sa lošim stanjem koje trenutno vlada u našoj Vojsci, a o kome se malo govori i zna. Umjesto jačanja sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore nakon prijema u NATO prioritet Ministarstva odbrane postalo je kreiranje ministrove (Predrag Bošković - prim. Vijesti online) privatne vojske", naglasili su u Građanskom pokretu URA.

U saopštenju se dodaje da je novim Zakonom o odbrani ministar na sebe prebacio ključne komponente upotrebe Vojske, pretvarajući je u lični mehanizam za upotrebu sile.

"Zakon je donešen bez konsultovanja stručne javnosti u polupraznoj sali nelegitimne Skupštine. Tim zakonom je kreiran pravni okvir za disciplinovanje neposlušnih oficira putem prijevremenog penzionisanja. Trenutno je u toku čišćenje Vojske od nepodobnih vojnika, pri čemu su u pitanju čak 22 službenika, bez obzira na činjenicu što su svojim službenim ocjenama pokazali uzoran profesionalizam. Istovremeno, politički podobnim oficirima se produžava radni angažman iako su odavno stekli uslove za penziju", navode iz GP URA

Oni kažu da je ovakav odnos prema VCG i njenim oficirima samo još jedna potvrda kako fukcioniše privatna i partijska država.

"URA je odlučna da pripadnicima Vojske Crne Gore obezbijedi dostojanstven život i profesionalni dignitet. Neophodno je uspostaviti sistem napredovanja i imenovanja koji će biti u skladu sa profesionalnim kvalitetima pripadnika VCG, bez obzira na partijsku ili drugu pripadnost. Samo takva Vojska će biti garant nacionalne bezbjednosti Crne Gore i ravnopravan partner u NATO savezu", zaključuju u GP URA.

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je juče pripadnicima Vojske Crne Gore da služe vjerno svojoj domovini, jer, kako je kazao, čovjek koji je bez domovine je i bez doma.

Kako je juče obilježen Dan Vojske Crne Gore pogledajte ovdje.

Bonus video: