Počinje nova školska godina: Dopunski rad od prvog zvona

Počinje nastava za oko 94.000 đaka u osnovnim i srednjim školama, Zavod za školstvo preporučio da se nadoknadi propušteno...

25940 pregleda 28 komentar(a)
Maske nijesu obavezne, Foto: Luka Zekovic
Maske nijesu obavezne, Foto: Luka Zekovic

Nastava za oko 94.000 osnovaca i srednjoškolaca počinje danas, prvi put nakon godinu i po časovi će trajati 45 minuta, a đaci će nositi maske samo ako to žele.

Ministarstvo prosvjete sprovodi intenzivnu komunikaciju sa obrazovno-vaspitnim ustanovama, koje će dobiti instrukcije za pojedine oblasti rada, posebno u odnosu na ranjive kartegorije, a od Zavoda za školstvo, kao i ranijih godina, smjernice za rad u okolnostima koje još trpe uticaj pandemije kovid-19.

To su “Vijestima” kazali iz ovog resora, upitani da li će i kada škole dobiti protokol u vezi sa organizacijom nastave u uslovima kovid epidemije u novoj školskoj godini.

Istakli su i da je plan da se učenici postupno uvode u vaspitno-obrazovni rad.

”Zavod za školstvo je za školsku 2022/23. godinu pripremio smjernice za realizaciju redovne nastave, u cilju podrške rukovodnom, nastavnom i stručnom osoblju u školama da efikasno odgovore potrebama i interesu učenika. Ove smjernice odnose se na organizaciju rada škole i podrazumijevaju trajanje časa od 45 minuta, realizaciju nastavnog plana i predmetnih programa u punom obimu (obavezni dio i 15-20 odsto slobodnog dijela), realizaciju Godišnjeg plana rada nastavnika koji treba da bude dostavljen pedagoško-psiholoških službi do 23.09.2022. godine. Takođe, ove smjernice podrazumijevaju da učenike tokom septembra treba postupno uvoditi u vaspitno-obrazovni rad, te da se tokom istog mjeseca primjenjuju Protokol za procjenu aktuelnog razvojnog i akademskog statusa djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kao i Skale za procjenu darovitosti učenika”, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović.

U tom resoru tvrde da Zavod za školstvo, kako bi se nadoknadilo gradivo propušteno u toku prethodne dvije godine, preporučuje realizaciju časova dopunske nastave za sve đake, i to od samog početka školske godine.

”U cilju nadoknade propuštenog gradiva i kao dodatni resurs za rad nastavnicima dostupan je internet resurs www.skolskiportal.edu.me kao i platforma www.digitalnaskola.edu.me, dok je svaki nastavnik, u saradnji sa pedagoško-psihološkom službom i roditeljima/starateljima u obavezi da kontinuirano motiviše učenike, podstiče njihove radne navike i razvija socio-emocionalne vještine”, istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kazali su da su u susret novoj školskoj 2022/2023. godini uputili vaspitno-obrazovne ustanove na nekoliko očekivanih postupaka, koji se odnose na predškolsko inkluzivno vaspitanje i obrazovanje, a čija svrha je postizanje uspješnog ličnog i akademskog razvoja djece, posebno imajući u vidu funkcionisanje u uslovima pandemije.

”U ovom kontekstu, u daljem radu, fokus treba staviti na individualne karakteristeike djeteta, da se učenje i razvoj odvijaju u poznatim, predvidivim, strukturisanim, sistematizovanim uslovima, uz aktivnosti na koje je dijete unaprijed pripremljeno, da se rad fokusira na socio-emocionalnu oblast, radne navike i pažnju. Takođe, potrebno je procijeniti aktuelno funkcionisanje- da li je došlo do napretka, ili do regresije- da bi se planirao dalji rad, te da bi procjena postala sastavni dio individualnog razvojno-obrazovnog programa”, naglasili su iz Ministarstva prosvjete.

Prošlogodišnje muke sa epidemiološkim mjerama

Prethodno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) lani je pripremilo planove za školsku 2021/2022. godinu, a koji se tiču poštovanja epidemioloških mjera.

Instrukcije su podrazumijevale da se obezbijede toplomjeri, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, prostoriju za izolaciju učenika.

”Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (mjerenje temperature, dezinfekcija). Nastavu ne izvoditi kabinetski, kad god je to moguće, kako bi se smanjio fizički kontakt. Sve učionice treba da imaju dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Obezbijediti kvalitetno dežurstvo nastavnika i pomoćnog osoblja u školi i dvorištu”, saopšteno je iz tog resora.

Prema prošlogodišnjim preporukama, učenika koji dobije temperaturu treba izolovati do dolaska roditelja, treba zabraniti korišćenje flaša sa vodom, voditi evidenciju o odsutnim učenicima i nastavnicima, nakon čega su dužni da pokažu neki od testova koji potvrđuje da su negativni na kovid ili ljekarsku preporuku za pohađanje nastave.

Preporučeno je bilo i da se ograniče posjete roditelja školi, da se roditeljski sastanci održavaju onlajn.

U odjeljenjima, baš kao i grupama u predškolskim ustanovama, u kojima se utvrdi da je jedno ili više djece pozitivno na koronavirus, IJZ je davao nalog da se sva djeca upute u samoizolaciju.

Bonus video: